sobota 17. září 2016

Recept / Zelí z červené řepy

Kamarádka mi přinesla dvě velké červené řepy a já den předem koupila taky jednu. Co s nimi? My jsme to doma, když jsem byla děcko, nikdy nejedli, klasickou zavařenou moc nemusím, ale tak nějak tuším, že je to zdravá, levná, lokální a zajímavá surovina. A rozhodně se jí nechci vyhýbat jen kvůli často "zkažené" pověsti ze školních jídelen. Tak jsem začala googlit a hle, oběd pro mě a Klárku byl za necelou hodinu hotový. Zelí z červené řepy, k tomu bramborové noky a pečené krůtí prso.


Na 3 větší porce potřebujete

300-400 g červené řepy
sůl
kmín
med podle chuti
vinný ocet
1 velká cibule
sádlo
hladká mouka
---
krůtí prsa, případně jiné maso na pečení
olivový olej
mletá paprika
---
bramborové noky


Postup

Maso upečte v troubě dle chuti a zvyku - já udělala trochu medové marinády, kterou jsem prsa průběžně polívala. V malém hrníčku jsem smíchala lžíci olivového oleje, lžíci medu, trochu vody a lžičku mleté sladké papriky.

Červenou řepu okrájejte, omyjte a nastrouhejte nahrubo. Dejte do hrnce, přidejte vodu (řepa nemusí být celá pod vodou, stačí tak do poloviny). Osolte, okmínujte, přidejte asi 1 velkou lžíci medu, jednu až dvě malé lžičky vinného octa a vařte do změknutí. Mezitím si cibuli nakrájejte najemno, osmahněte na sádle a nakonec zaprašte moukou, vzniklou jíškou rozvařenou řepu trošku zahustíte a dodáte šmak. Na závěr dochuťte tak, jak máte zelí rádi - sladké nebo kyselé.

Noky jsem nepřipravovala domácí, ale koupila jsem předvařené, které stačí mít asi minutu ve vroucí vodě. Myslím, že toto jídlo by se ale stejně dobře jedlo i s bramborem.

4 komentáře:

  1. To je zajímavý nápad. Určitě vyzkouším. Díky

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky mě to mile překvapilo, snad bude chutnat i vám :)

      Vymazat
  2. Jé, to vypadá dobře:) Já dostala několik řep od babičky a udělala jsem si řepánky s povidlama, oblizovali jsme se až za ušima. Když jsem googlila recept na řepánky, našlo mi to vždy jen recept na něco s řepovo/povidlovou náplní. Já ale dělala přímo řepové těsto a povidla dávala dovniř jako náplň, byly fakt dobré!!!:-) Příště teda zkusím zelí:-) Jináč, nám chuná i syrová, nastrouhaná s mrkví a jablíčkem:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Veru, teda, to by mě nenapadlo ale musí to být mňamnka :) Já syrovou moc nemusím, i když vitamínů musí mít na rozdávání :)

      Vymazat