úterý 13. září 2016

První období vzdoru a přebalování

V něčem mám ty děti přece jen stejné. Rozhodně je to jejich nechuť se mnou spolupracovat v oblékání a přebalování (myslím tím obě děti ve věku zhruba jednoho roku, teď už Klára spolupracuje téměř dokonale a je z velké části samostatná). Ale Jakub už je asi dva měsíce zaseklý ve svém prvním období vzdoru, já teda nevím, jak na to koukají chytré knihy a co o tom píšou v příručkách pro rodiče, ale já jsem si to takto definovala sama a věřím, že každé dítě si různými trucovitými obdobími prochází nahodile a libovolně dlouho.

Jak je (a byl) Jakub extrémně aktivní a pohybově šikovný, tak začal jeho vzdor setrvat na jednom místě a v jedné poloze, tím se převlíkání a přebalování stalo extrémním sportem. Pořád jsem hledala finty, jak si to ulehčit, jak ho donutit, jak ho zabavit, jak přebalovat a stát u toho na hlavě, zpívat Skákal pes a z pusy pouštět barevný bublinky...

Někdy líp, někdy hůř, někdy mě to rozesměje, jindy rozzuří. Naštěstí ještě vždycky vyhraju já a nechodí ven holý a bez plenky. Stojí nás to ale oba dva dost sil a potu (někdy do toho angažuju i Kláru, ta jediná z toho má srandu). A pak mě to napadlo a nechápu proč jsem to nezkusila dřív. Pampers Pants. Klasické Pampersky jenom v podobě natahovacích kalhotek, pro ty, co ještě neznají. Vím, že už to dávno není novinka, pro mě však premiéra a za nás jako pecka! Vážně se mi u přebalování dost ulevilo. Klidná matka = klidné dítě.


Pokud s nimi začínáte, dejte si pozor na označení velikostí. Jakub je na velikosti 4 (u klasických Pampersek) už poměrně dlouho, tak jsem i Pants objednala automaticky č. 4. A ejhle, plenky dorazily a vidím 9-14 kg. Tenkrát byl Kuba na necelých 8 kg a tak jsme museli nějaký ten měsíc počkat, nechtěla jsem riskovat protečení. Klasické čtverky jsou totiž už od 7 kg. Máme doma zelenou variantu plenek (Active Baby), ale pro fajnšmekry jsou i v měkoučké bílé variantě (Premium Care), my ty bílé používali u dětí, když byly úplný miminka. Pampers Pants se vyrábějí ve velikostech 4, 5 a 6.


Je vám asi jasné, v čem spočívá největší výhoda Pampers Pants. Nemusíte dítě pokládat na zem, abyste ho přebalili, na stojáka mu špinavou plenku sundáte (roztrhnete po straně), na stojáka navlečete čistou. Jde to i v sedě, jde to samozřejmě i v lehu. Když je Jakub jen počuraný, řešíme to ve stoje, když tam má větší náklad, pokládám ho na přebalovací podložku, utírání mi přijde pečlivější, když leží. Myslím, že je vhodné, aby dítě samo stálo, pokud ho musíte vždycky položit, protože na nohách samo neustojí, ztrácí použití Pampers Pants smysl. Přece jen jsou o něco dražší než klasiky.

Druhou výhodou může být absence lepících pásků (jaké jsou u klasických plen), některé děti mají tak nenechavé ručičky, že si je možná samy rozlepují a plenku sundávají. Tyto kalhotkové plenky si asi malé dítě samo nesvlíkne.

Celý pás je velmi široký a pružný "žabičkový" a jde opravdu lehce roztáhnout, takže dítě plenka nikde netáhne, netlačí, batole se může volně pohybovat a nerušeně dýchat. Vám se díky elastickému obvodu budou Pampers Pants pohodlně natahovat, nemusíte se bát, že někde rupnou. Když chcete plenku sundat, nemusíte ji znovu stahovat, ale stačí roztrhnout švy po boku plenky, jde to jednoduše, rychle, přijde mi to nad míru pohodlné řešení - opět! nemusím dítě pokládat.




Kolem nožiček mají klasické manžetky, my tomu říkáme "vějířky", které chrání před nechtěným únikem. Stejně jako ostatní Pampersky jsou měkké, prodyšné, a celkově příjemné. Dobře absorbují vlhkost, nehody Kuba nemívá ani přes dlouhou noc (a to toho vypije). Pokožka není nikde otlačená, červená, zapařená.


Při prvním použití jsem na zadní straně našla jakýsi průhledný proužek s modrým okrajem. Spěchali jsme ven a já jsem fakt nevěděla, na co to je. Jednu chvíli si říkám, prdím na to, jdeme ven. A pak mi to začalo hlodat v hlavě a říkám si, ty jo, a co když je to něco důležitýho, něco, bez čeho ta plenka nebude držet :) Děcka polonahé na chodbě a já jsem začala googlit :) Na krabici nic nepsali, na netu jsem taky takhle rychle nic nenašla. Až pak mi to docvaklo. Je to lepítko na srolování a zalepení špinavé plenky! Teda doufám, že jo, snad to není úplně nějaká jiná chytrá věc a já tady ze sebe nedělám blba :)



Já jsem s plenkami teda moc spokojená, Kuba taky vypadá, že ho malá změna v přebalování pobavila, takže za nás dobrý a rozhodně doporučuju všem maminkám a jejich divokým miminkům.

Plenky můžete nakupovat pohodlně na Feedo.cz a užívat si tak výhod Pampers Premium Programu. Za nákupy sbíráte body a tím pádem dárky.

3 komentáře:

  1. Ano, ano, tyhle plínky mi už tolikrát zachránily nervy. Využívala jsem tedy už v nestojícím období, kdy se syn prostě musel při přebalování xkrát otočit na břicho, ale při stání, sezení, šplhání apod. samozřejmě taky. Je to boj, jsem taky kolikrát zpocená a hotová z takové zdánlivě nevinné činnosti, tak mě uklidňuje, že v tom nejedem sami. Jen, pokud se nepletu, ten modrý proužek na zarolování a zelepení použité pleny mají bohužel jen ve variantě premium care, u active baby jsem to ještě neviděla. A u nás se vějířkům říká volány;))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo,zpocena matka,to je terno,ale dobře ho znám ;) my máme zelené active Baby a lepitko mají. Možná upgradovali :) Zapomněla jsem do článku napsat,ze ty bile Premium Care mají indikátor vlhkosti.

      Vymazat
  2. Aha, tak to je fajn, mám staré zásoby, tak mrknu po nových, díky za info.

    OdpovědětVymazat