sobota 3. září 2016

Kuchařka Vaříme s dětmi pro děti & Recept na domácí loupáčky

Poměrně ráda vařím a opravdu ráda peču. Pokud se někdy přestěhujeme do domku, přála bych si velkou kuchyni, pořádný foťák a pustila bych se do kuchtění, pečení, aranžování, focení a tím pádem do dalšího levelu mého blogování :) Být tak mama-food-blogerkou, to by se mi líbilo :)

Mám doma 9 kuchařek, modrý šanon se založenými recepty, můj vlastní receptový deník, kam si přepisuju ty osvědčené a poděděné, a velký stoh časopisů. Moje nejoblíbenější je rozhodně Kuchařka pro dceru, kterou považuju za povinnou výbavu každé ženy kuchařky. Miluju její jednoduchost a nadčasovost. Pak mám i jednu vyloženě dětskou kuchařku od světoznámé Annabel Karmel, která je ale hodně "britská".

No a protože Klárku jídlo velice zajímá ba dokonce baví, pořídili jsme si v létě jednu 100% českou kuchařku z nakladatelství Smart Press - Vaříme s dětmi pro děti od Petry Novotné. A jaká teda je?


Autorka skvěle využila své profese food blogerky a food fotografky a dala dohromady tuto krásnou kuchařskou knihu pro maminky a jejich děti. Kuchařka je bezpochyby originální, jak stylem psaní, tak druhem receptů. Je krásně zpracovaná, doplněna o spoustu hravých detailů, které budou vaše děti bavit, o fotkách ani nemluvě. Rozhodně to není žádná nudná kuchařka. Je hodně barevná, částečně ilustrovaná dětmi, což jí dodává šmrnc. Je to moderní kuchařka, rajskou ani dušený špenát v ní nenajdete. Není nikterak "zelená", obsahuje spoustu sladkých jídel, hladké mouky, taky trochu čokolády a zmrzliny, tím chci říct, pokud jedete jenom na zdravé, bio, raw, atd. vlně, hlídáte si rafinované cukry a bílou mouku, asi se koukněte po jiné knížce. Tato kuchařka je totiž taková, aby ji měly rády především děti. Vždycky si přece můžete recepty trošku uzpůsobit, já automaticky snižuju dávku cukru na recept, hladkou bílou mouku se snažím kombinovat i s jinými druhy. A čokoládový dort z KitKat prostě dělat nebudu. Možná tak k maturitě :) Na druhou stranu v ní najdete i mnoho receptů ze zeleniny a ovoce, nebo třeba pohankové palačinky a špaldový toustový chleba, já ji teda považuju za příjemně "rozumnou".


Obsahově je kuchařka rozdělena do 11 kapitol podle různých příležitostí - svačiny na piknik, recepty na narozeninovou párty, vánoční recepty, domácí pečivo... V kuchařce je jak pečení, tak vaření, jedna kapitola je zaměřena dokonce i na nápoje. Kapitola o domácím pečivu mě nadchla asi nejvíc, můžete si vyzkoušet upéct domácí toastový chléb, pitu, nebo celozrnné housky.













Kniha je určena všem maminkám, jejichž děti se jim rády pletou v kuchyni pod nohama, pro všechny zvídavé děti, které mají rády jídlo, pro všechny děti zajímající se o samotný proces vaření. Kuchařka je psána jak pro maminky, tak pro děti. Tučným písmem jsou v knize vyznačeny postupy pro malé kuchaře, klasickým písmem pokyny pro maminky. Co se mi líbí na kuchařce ze všeho nejvíc, jsou povídání o surovinách u každého receptu. Zajímavosti, fakta, rady a návody, to všechno podané jednoduše, smysluplně, zkrátka tak, aby tomu rozuměly i malé děti.

Abyste se trochu navnadili, přidávám recept na domácí loupáky (které jsou mimochodem naprosto dokonalé).

Na 6 loupáků potřebujete

100 ml mléka
5 g sušeného droždí
špetka soli
1 žloutek + 1 vejce na potření
210 g hladké mouky
50 g másla
25 g třtinového cukru - já dala jen 15 g a stačí
2 lžíce vanilkového cukru - stačí 1 lžíce, doporučuju si udělat domácí z pravé vanilky
mák na posypání

Postup

Ohřejte v mikrovlnce mléko tak, aby bylo vlažné, přidejte do něj lžíci cukru a nasypte droždí, přikryjte utěrkou a nechte vzejít kvásek (asi 10 minut). V míse smíchejte mouku, oba cukry, špetku soli, přidejte žloutek a změklé máslo, nakonec mléko s droždím. Zpracujte v robotu do hladkého těsta. Přikryjte těsto utěrkou a nechejte v teple asi hodinu kynout. Po vykynutí vyklopte těsto na pracovní plochu a udělejte z něj 6 malých bochánků. Každý bochánek vyválejte na placku ve tvaru trojúhelníku a rolujte od delší strany, konce trochu zatočte a máte rohlíček. Plech vyložte pečícím papírem, loupáčky ještě potřete vajíčkem, posypte mákem. Pečte na 180° asi 20 minut. Nejlepší jsou čerstvé s mlékem případně kakaem :)




Poznámka na závěr. Je super vybavit děti nějakými dětskými kuchyňskými pomůckami. Klárce jsem pořídila malý váleček na těsto, má zástěrku (a brzo už snad budeme mít obě dvě stejnou a na míru ušitou), fajn jsou dětské nože, struhadla, vařečky. Uvidíte, jakou budou mít radost!

3 komentáře:

  1. Ta kuchařka se mi opravdu líbí. Už jsem na ni koukala někde v knize. Ale já zas tak ráda nevařím a nepeču, takže jsem si ji nakonec nepořídila. Moožná, že kdybych si ji pořídila a koupila si nějakou hezkou zástěru, tak bych třeba s chutí vařila. :-) Ovšem kluci velmi rádi vaří a pomáhají. Musela jsem si na to dlouho zvykat, že se mi "pletou" pod nohama v kuchyni. Loupáčky vypadají krásně. A je bezva, když Vás to baví obě dvě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kuchařka je podle mě fajn dárek na Vánoce :) Tak třeba Ježíšek donese :) Je bezvadná, a s dětmi pomocníky nabírá vaření úplně jiný směr :)

      Vymazat
  2. To vypadá zajímavě. Loupáky jsem ještě nezkoušela péct. S dcerou vaříme hodně spolu. Ona má svoje nože a různé vařící nástroje a já mám svoje nože a krásně se spolu u vaření zabavíme.

    OdpovědětVymazat