pondělí 18. července 2016

Cestování s dětmi / Týden poté

Už na dovolené jsem si v hlavě třídila a sepisovala poznatky, které by nám ulehčily každou další cestu, tipy, na které nedám dopustit a body, které ještě musíme do příště vypilovat. Cestujeme rádi, nikdy jsme se cestování nehodlali vzdát, přáli jsme si, aby to s námi děti nějak zvládly. Zdá se, že to půjde. Máme za sebou 14tidenní dovolenou, středně dlouhou cestu do severní Itálie (asi 8 hodin autem čistého času), dva týdenní pobyty ve dvou různých hotelích, spoustu cestování na místě, týden strávený v horách, týden u jezera. Člověk by si řekl, že jsme si za těch 14 dní vyzkoušeli skoro všechno :) A taky se mě na to často ptáte, jak se to dalo zvládnout, co děti v autě, co spaní na hotelech, co jídlo...

Na cestu autem

Chlupáč odřídil obě dvě cesty sám, papíry jsem měla s sebou, ale nakonec nebylo třeba střídání. Musím říct, že jsem stejně oka nezamhouřila a snažila jsem se pro něj být aspoň psychickou podporou a "budíčkem - kdyby náhodou". Navíc umím poskytnout o trošku lepší servis dětem dozadu.

Kdybych mohla, pořídila bych si auto se třemi plnohodnotnými sedadly vzadu. Jednak pro případné třetí dítě a jednak pro mě. Kuba by mě vzadu celkem ocenil. A ještě s tónovanými zadními skly. Takže pokud zvažujete koupi nového auta, mějte toto na paměti :)

Nechceme jezdit na noc, nikdy jsme to nepraktikovali. Cesta v noci je pro řidiče nesmírně náročná. Na druhou stranu je fajn využít aspoň částečně nočního dlouhého spánku dětí. Nám se proto už po několikáté osvědčilo vyjet cca ve 4 hodiny ráno. Už je rozbřesk, člověk se může relativně dobře vyspat, pokud neponocuje, děti se v polospánku přenesou do auta. Budete-li mít štěstí, budou ještě nějakých pár hodin pokračovat ve spánku. Předpokladem úspěchu je mít všechno sbalené a naskládané v autě, ráno se fakt jen přesunout s příručním zavazadlem a dětma.

Kupte si všechny potřebné dálniční známky předem v Česku v nějakém auto-motoklubu, nebo na benzínce, ať nemusíte zbytečně zastavovat (naše děti se totiž vždycky probudí, když auto zastaví - když v dálce vidím semafor, modlím se :)).

S omezeným místem v kufru auta musíte hodně přehodnotit, co budete potřebovat a bez čeho se na dovolené obejdete. My jsme si to trošku zkomplikovali tím, že jsme týden trávili vysoko v horách, kam člověk musí být vybavený (trekingové boty, funkční oblečení, softshellové oblečení, pláštěnky...). Klasický kočárek je nutné nahradit golfkami. Pokud trávíte dovolenou na různých místech a přejíždíte, je dobré mít v zavazadlech nějaký systém. Měli jsme několik tašek a vytahovali je z auta dle potřeby. Jedna taška se všemi věci na pláž, jedna s oblečením do hor, apod. Ať nemusíte přenášet z auta do hotelu všechna zavazadla, na hotelu třídit a nepotřebné věci odnášet zpět do auta, abyste se na pokoji mohli vůbec hnout. To se nám osvědčilo.

Kvalitní a pohodlná autosedačka je nutností, o tom žádná. Kuba má tu smůlu, že zatím cestuje ve vajíčku Maxi Cosi, ale do větší zatím nedorostl. Klára má zhruba od 1. narozenin pultíkovou autosedačku Kiddy Guardianfix Pro 2 (9-36 kg) a jsme velice spokojení. Tato sedačka dosahuje dlouhodobě velmi dobrých hodnocení co se bezpečnosti týče. Jakub tedy dostane buď tuto stejnou, nebo také pultíkovou Joie Transcend, která má podle nových testů stejné hodnocení jako Kiddy. Dobré jsou různé kapsáře a zároveň chrániče předních sedadel, do kterých si pro dítě můžete schovat spoustu věcí. Na druhou stranu mi pro ně přijdou dost těžko přístupné, když jsou připoutaní v sedačce. Moje děti mají navíc mezi svými autosedačkami (položený na prostředním sedadle) cestovní organizér Diono, pohodlně tam tedy dosáhnou pro cokoliv, co potřebují. Navíc v autě nic nelítá, všechno je hezky uložené na svém místě.

Mějte po ruce (ne v kufru) dostatek jídla a pití pro všechny. Nám se v autě krásně osvědčil tento svačinový termo box, do kterého se toho vlezlo spousta. Ovoce, zelenina, obložené bagetky, ovocné kapsičky, ovocné tyčinky, křupky a sušenky. To všechno děti dokáže zabavit. Klára se ptala co dvacet minut, jestli máme ještě nějakou dobrůtku.

Připravte si silný arzenál zábavy do auta. Doteď mi v uších zní písničky ze Včelích medvídků, které jsme celou dovolenou poslouchali s velkým úspěchem. Byly to vlastně Klářiny první audiopohádky a myslím, že tříleté dítě už je dokáže jakžtakž vnímat. Měli jsme i spoustu klasických písniček, všechno na USB disku. Taky nějaké knížky, které jsem jim četla, Klárka měla i své "okénkové" knížky, které si cestou prohlížela a ukazovala Jakubovi. Pak nějaký oblíbený plyšák, jednoduchá hračka, magnetická hra, apod. Pro miminko jsou super hračky s aktivitami, Kuba měl rovnou dvě a vždycky ho dokázaly na krátkou dobu zabavit. Silně uvažuju, že na příští rok pořídíme dvd přehrávač do auta.

Pro cesty autem je důležité vybrat kvalitní oblečení, aby děti byly v autosedačce co nejmíň zpocené. Klára i Jakub cestovali v letní verzi merino oblečení, které je k tomuto účelu jako stvořené. Máme otestováno dokonale, děti se v něm skoro nepotily, když už je přece jen trošku vlhké, velice rychle uschne. Nutností jsou i lehké přikrývky - i když je teplo, klimatizace umí udělat svoje, u nás funguje multifunkční Lodger Swaddler.

Ať se nám to líbí nebo ne, s dětma se musí dělat častější přestávky, jezděte proto s dostatečnou časovou rezervou. My jsme se tentokrát museli přizpůsobit Jakubovi, který autosedačku moc neprožívá. Když už byl vyspaný a křupky přestaly zabírat, bylo potřeba zastavit a Jakub se musel aspoň hodinu hýbat. Ideální jsou benzínky se zázemím, kde mohl lozit a sedět a stoupat a válet se. Pak jídlo, prso a jelo se dál. Během obou cest (tam i zpět) jsme stáli 2-3x, minimálně vždy na hodinu.

Hygiena na cestách je sice trošku omezená, ale s neustále žvýkajícími dětmi nutná. Kuba se navíc nejraději krmí sám a zas tak moc mu to nejde, takže křupky jsou rozpatlané všude. Já s sebou nosím vždycky antibakteriální gel a přírodní desinfekční vodu Aquaint. Na cestách jsou neocenitelné vlhčené ubrousky, ať už k přebalování, nebo na očištěnní rukou, nohou, auta... Navíc se hodí i na každý výlet, túru, na pláž, kde není možnost umýt se vodou. Na trhu jsem objevila značku Smile a její široký sortiment vlhčených ubrousků pro děti i dospělé. Vyzkoušeli jsme vlhčené ubrousky k přebalování Jakuba (v klasické i "kabelkové" verzi) s výtažkem heřmánku a aloe vera. Ubrousky jsou příjemně velké, vyrobené z přírodní bavlny a vlhké tak akorát, jsou bez alkoholu a parabenů. Pro nás jsem zase pořídila malé cestovní balení vlhkých ubrousků s přírodními výtažky Granátového jablka a bílého čaje (a taky s olivovým olejem). I tyto "nemiminkovské" ubrousky jsou bez alkoholu a jsou vyrobené na bázi přírodních rostlinných extraktů. Špinavé ruce vyčistí za minutku a vlezou se do kapsy.


Na hotel

Během 14 dní jsme bydleli ve dvou hotelech, první byl v srdci Dolomit (obec Caprile), druhý pár metrů od pláže Lago di Garda (obec Torri del Benaco). Oba hotely bych doporučila, byli jsme velmi spokojení, oba příjemné velikosti, spíše rodinné, přátelské zázemí a ochotný personál. Ten u jezera byl o něco víc vybavený pro děti. U obou mi ale chyběla zahrada, na co bych příště kladla větší důraz. Cestovní postýlky nevozíme a žádáme o ně vždycky hotel, ty dobré vám poskytnou i dětskou vaničku, židličku, nočník. Celých 14 dní jsme spávali všichni v jedné místnosti a bylo to naprosto bez problémů, pro rodinnou dovolenou je lepší booknout si nějaký malý apartmán, abyste se po uspání dětí mohli někam uchýlit a podívat se třeba na film, nebo napsat příspěvek na blog :)

Dlouho před cestou jsem přemýšlela, kolik a jaké hračky vezmu dětem s sebou. Místa málo, dovolená dlouhá. Nakonec jsem to vyřešila cestovními kufříky pro obě děti. V Česku jsem nemohla najít žádný plechový kufřík, který by se mi líbil. Tak jsem začala hledat v zahraničí a objevila jsem tyto krasavce. Dva kufříky značky Smallstuff ve stejném dekoru a v jiné barvě jsem koupila na dánském eshopu Stylepit. Jsou tak akorát velké, vkusné a myslím, že s dětmi porostou, nechtěla jsem nic přehnaně dětinského. Kubíkovi jsme do něj sbalili jeho oblíbené hračky, Klárka se sbalila sama - omalovánky, pastelky, pár kostek lega, plastový mobil, dřevěné autíčko, malý balónek, bublifuk...





A protože dovolená je v různých směrech pro všechny náročná, pořídila jsem dětem na cesty pár novinek, jednu novou knihu s okýnky a jednu magnetickou hru, která je na cesty naprosto dokonalá. O obou bude na blogu brzo recenze. Myslím, že pro děti je super, když dostanou něco, co neznají, co nemají okoukané a co jim zpříjemní pobyt v novém prostředí. Obě dvě věci, knížka i hra děti bavila každý den, knížka byla skvělá na unavené večery, hra byla ideální zábava do plážového stanu.

8 komentářů:

  1. Díky za super tipy! Moc se mi líbí ty kufříky! A moc se těším na tu magnetickou hru. Jinak s těmi auty je to fakt složité - co se týče místa vzadu. My máme zatím starší octavii a mezi dětskou autosedačku a vajíčko se sotva vejdu já nebo babička (obě máme okolo 55kg a jsme menšího vzrůstu) a to jen na krátkou vzdálenost - jízda by nebyla dlouho únosná a pohodlná. Pokukujeme po novém autu a manžel vybírá takové, kde se dají upevnit tři autosedačky. Těžko říct, co mi tím chce naznačit :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, já teda tvému manželovi fandím, ví, o čem mluví! Nás to taky asi čeká (i když asi ne kvůli třeťátku), ale to jedno místo vzadu se hodí. Já se mezi ně dost těžko narvu a nedovedu si představit jet tak dál než 10 km :( Kufříky jsou fakt krásné, mrkni na web, třeba je ještě mají (poštovné je za 160 Kč, což není moc, na to, že je to z Dánska). Magnetická hra bude brzo a stojí za to :)

      Vymazat
  2. Moc diky za super clanek! Pripravujeme se na podobnou cestu a par veci jsem po precteni do nakupniho seznamu pridala:) Diky!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Medlinko to jsem rada.hlavne prwju stastnou cestu a nekdy i pevne nervy ;)

      Vymazat
  3. Další skvělý článek! ;)
    Ju, děti v autě, to je vždycky oříšek. Ty naše vždy přemlouvají, že chtějí sedět vepředu, ale to je zkrátka nepřístupné! Souhlasím naprosto s tímhle přístupem: http://aku-servis.cz/deti-v-aute/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hezký den, Aleno, děkuju. Naštěstí to není tak zlé, děti to zvládají v rámci možností. Klára taky žadoní, že se chce svézt vepředu, manžel s ní občas jede do garáže a nemám z toho velkou radost. I na těch pár metrech se může cokoliv stát.

      Vymazat
  4. Taky s dětmi hodně cestujeme. Máme rádi různé výlety do přírody. Kromě svačiny a nějakých her do auta je pro mě taky důležité, aby měly děti kvalitní boty, aby je nebolely nohy. Mám vyzkoušené dětské boty superfit o kterých vím, že jsou kvalitní.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak my dětem až na výjimky obouváme barefoot boty, takže superfity pro nás nejsou :)

      Vymazat