pondělí 4. dubna 2016

Jakub a příkrmy / Šikovní pomocníci na první příkrmy

Před 14 dny jsem poprvé zkusila dát Jakubovi něco jiného než mateřské mléko. Ještě před měsícem jsem si říkala, že Kuba bude dobrý jedlík po sestře, protože se nám asi od 4 měsíců sápe po jídle, po každém talíři, po každém rohlíku, po každém jablku. Jak se ale blížil čas prvního zkoušení zeleniny, začala jsem být skeptická, protože Jakub se tvářil nemile na každou lžičku s kapkami a dokonce si neporadil ani s lahví s odstříkaným mlékem, když jsme byli s Chlupáčem v sauně a hlídala babička. Prso je zkrátka prso :)

Asi jako každý jsem začala s mrkvičkou. Vařená v páře z kojenecké vody, rozmačkaná na hladké pyré a dochucená trochou mateřského mléka. No nic moc, bojoval a dávil se, herečka jedna. Druhý ani třetí den nebyl o moc lepší. Tak jsem zkusila bramboru, domácí s láskou vypěstovanou babičkou a dědou. Tři dny bez úspěchu. Tak jsem to odložila. Možná jsem to vzdala moc rychle, ale nějak jsem cítila, že ještě není připravený. Mám v plánu vyzkoušet to tento týden.

Měla jsem v úmyslu tady napsat hezký článek o příkrmech, co vařit, jak vařit, různé tipy a osvědčené recepty. Musím s tím ale počkat do doby, než se Kuba rozjí. Bude se mi o tom líp psát.

Obecné doporučení

- začínat se zeleninou od ukončeného 6. měsíce (nekojené děti mohou začít o 2 měsíce dřív)
- zeleninové, později maso-zeleninové příkrmy mají nahradit polední dávku mléka
- nejprve zkoušet jednodruhové zeleninové příkrmy, aby se rozpoznala případná alergie
- první vhodná zelenina: mrkev, brambora, květák, brokolice, pastinák, fenykl
- začínat pomalu s pár lžičkami, postupně přidávat, až se dostanete na množství cca 100 - 150 g (to už je plná dávka, po které nemusí následovat mléko)
- po týdnu, dvou, kdy dítěti šmakuje zelenina, přidávat k ní maso a kombinovat víc druhů zeleniny, jednou týdně maso nahradit vařeným vaječným žloutkem
- ze začátku mixovat na pyré, vařit v kojenecké vodě, ideálně v páře
- příkrmy jdou mrazit, ať nevaříte každý den miniaturní porce zeleniny
- nesolit, je možné přidat pár zrníček kmínu, později třeba majoránku, bazalku
- pro lepší stravitelnost a vstřebatelnost některých vitamínů se doporučuje do každého příkrmu přidat pár kapek rostlinného oleje, příp. ždibek másla
- s ovocnými příkrmy se radí počkat tak měsíc, co dítě s chutí baští zeleninu, ovocné přesnídávky nahrazují svačinu
- ovoce je nejlepší lokální, ne exotické (s výjimkou banánu): jablka, hrušky, meruňky, broskve
- lepek zkoušet podávat nejpozději s ukončeným 7. měsícem - i bezzubé dítě si poradí s kůrkou chleba, křupkou, nebo s obilnou kaší
- postupně jde zařadit bílý jogurt, žervé, různé kašičky, semolinové těstoviny, rýže
- vodu jako pitný režim kojené dítě nepotřebuje, možná až v letních měsících

Co budete k prvním příkrmům potřebovat kromě hrnce, kojenecké vody a tyčového mixéru? Mám pro vás několik tipů, co se mi osvědčilo, hlavně tedy u Kláry (Klárka byla a je na jídlo boží. Skoro vždycky jedla s chutí všechno), u Jakuba jsme pořád v očekávání :)

Bryndáky

Nejvíc se mi osvědčily ty neoprénové, především kvůli snadnější údržbě a "nepromokavosti". Klára měla značku Close, pro Jakuba jsem vybrala super modrý bryndák s pejskem značky Oops. Je doporučený pro děti od 3m, přijde mi ale poměrně velký - i teď v 6 měsících Jakubovi těsně nedoléhá. Zapínání na suchý zip. Bryndák je moc hezky zpracovaný, barevný, dětem se líbí, jde prát v pračce a má praktickou malou kapsu, která sem tam něco zachytí :)



Misky

Mám dva druhy misek na samotné krmení. Už pro Klárku jsem objednala tři velikosti porcelánových misek na Bella Rose, takové roztomilé a stylové. Z jedné - té největší - jí Klára dodnes. Ty dvě menší byly super právě na první příkrmy. Dokud se dítě nekrmí samo, porcelán je fajn. Vy si případné rozbití ohlídáte a máte zaručenou absolutní zdravotní nezávadnost. Ceny těch pěkných a kvalitních jsou ale vyšší než těch plastových a melaminových misek. Ty mám doma samozřejmě taky a rozhodně vidím i výhody. Jsou nerozbitné, lehké a dítě se z nich může krmit samo, nehrozí žádné střepy ani poškození v myčce. Mám ráda melaminové nádobí značky Skip Hop, o které jsem psala příspěvek dříve. A teď jsem Jakubovi pořídila ještě plastovou misku NUK Easy Learning. Líbí se mi, že má protiskluzovou základnu, takže neklouže (což je fakt zásadní věc a chtěla bych to u všech misek). Designově je velice jednoduchá a lehká, jde mýt v myčce na nádobí a může se ohřívat v mikrovlnce (na rozdíl od melaminových). Má dvě víčka, jedno pro uskladnění v ledničce, nebo na cesty, druhá s otvory pro ohřev právě v mikrovlnce. To je dost dobrá vychytávka.



Lžičky

Zatím nejlepší zkušenost mám se silikonovými lžičkami Tommee Tippee (obecně mám tuto značku moc ráda a máme od nich doma mnoho výrobků, které můžu doporučit). Tyto lžičky jsou určeny pro první krmení, jsou měkké a vhodné pro nejmenší, dostatečně dlouhé, nejsou nijak hluboké, prostě tak akorát.


Netekoucí hrneček

Klárka nikdy nepoznala klasické měkké pítko ve tvaru dudlíku, v 6 měsících začínala s hrnečkem Tommee Tippee Explora, najdete jej třeba v této startovací sadě. Lahvička má tvrdé pítko, je malá 150 ml, Klárka si na ni rychle zvykla. Protože jsem ale jaksi nemohla najít klučičí variantu, zkusila jsem svoji další oblíbenou značku Suavinex. Tento modro-zelený netekoucí hrníček Hello Fox je nádherný. Objem je 200 ml, má dvě ouška pro snadné držení a fakt neteče (na rozdíl od mnoha jiných "netekoucích" hrníčků). Jedinou nevýhodu vidím v tom, že se musí vynaložit celkem velké úsilí při sání. Nejde to moc hladce, což může být u začátečníků dost problém. Na druhou stranu výhodou je odklápěcí víčko pro lepší ochranu pitíčka.



Malé kelímky/formičky/krabičky na mrazení příkrmů

Troufám si říct, že se bez nich neobejdete, pokud tedy nemáte času na rozdávání a jste schopná vařit každý den čerstvou porci. Já to tak neměla a mrazila jsem (a vlastně pořád mrazím) dost. Uvařila jsem větší porci a zamrazila pár porcí na pozdější použití. Na trhu je mnoho možností, ze začátku se mi nejlíp pracovalo s Baby Cubes - objem je jen 40 ml, ideální na první příkrmy (ale hůř se shánějí). Sada obsahuje 8 malých krabiček s víčky včetně praktického tácku. Podobná alternativa jsou tyto formy na mrazení od Nuk. Doma máme ještě tyto kelímky s víčkem Tommee Tippee (objem cca 80 ml) a líbí se mi i tyto nádoby na mražení stejné značky. No a máme ještě mnoho dalších, malých, velkých, kulatých a hranatých. Kelímků na mrazení není nikdy dost, i teď mrazím Klárce poměrně dost, hlavně tedy sezónní potraviny (domácí špenát a dýně) a polívky.


Jak jste začínali s příkrmy vy? Přijaly je vaše děti v pohodě a rychle? Jak postupovat, když Jakub odmítá?

15 komentářů:

  1. Nám celkem chutná batát, přeci jen je sladší než klasický brambor a obsahuje i více vitamínů, a taky cuketa, a čemu se divím tak i řapíkatý celer, který já nemusím vůbec. Já jsem začínala mrkví a pak k tomu různě přidávala, a pak různě kombinovala, v podstatě kromě té první mrkve vždycky minimálně dvousložkové pyré. Ale teda maso jsme nasadii až tak měsíc po prvním příkrmu a vajíčko dávám celé...a ještě co je celkem problém je hustší konzistence, ze začátku to muselo být fakt hodně řídké...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. batáty jsou skvělé, jen jsem se bála začít s něčím, co je tak sladké, abych do něj dostala třeba brokolici nebo obyčejné brambory. Ale budu muset vyzkoušet všechno, ono je to opravdu asi o trpělivosti :)

      Vymazat
  2. Já z více zdrojů, včetně laktačních poradkyň zjistila, že se mrkev nedoporučuje jako první příkrm, protěže staví. A my jsme jí samozřejmě, jako většina začaly a následovala třídenní zácpa a následně strašné bolesti při...víš čem :)Teď bych volila začínat dýní hokaido nebo cuketou. Jo a batáty Matilda taky miluje :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak třeba na Klárku to nemělo žádný vliv, ale chápu, že někdo na to trpět může. Kde ale teď sehnat hokaidó?

      Vymazat
  3. My jsme začínali také s mrkví. Je fakt, že můj syn je velký jedlík a dodnes (16 měsíců) každé lahodné sousto doprovází hlasitým pobrukováním 'mňam mňam' k úsměvu a údivu těch, kteří s námi pravidelně nestolují (doufám, že se to odnaučí, než půjde do školky ;) ). U nás měla velký úspěch dýně hokaidó, cuketa, brokolice, pórek a batát, naopak květák po prvních dvou neúspěších, kdy mu jednak nechutnal a jednak jej bolelo bříško, jsme odložili na později.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klárka to tak má taky a pro mě je to největší slast, když mi u oběda furt opakuje "mňam, mňam, maminko, to je moc dobrý".

      Vymazat
  4. Aj my sme zacinali mrkvickou,potom zemiak,brokolica atd. Nebola nikdy nejak zvlast "zrava" ale zas zjedla vzdy,do asi 15 mesiacov vsetko co som jej ponukla,obzvlast jej chutila cervena sosovica a karfiol. Ja som okrem prvej mrkvicky vzdy potom uz miesala viac druhov,k zemiaku uz dostala mrkvicku,potom k tekvici aj kusok mrkvicky i zemiaciku. Vzdy som samozrejme tri dni dala len jednu novu zeleninku,ale pokial jej tie predtym nerobili problem,tak preco ju o tie vitaminky ochudit? Co ale zboznovala a na com frci doteraz,teda uz vyse roka kazdy den na veceru ovsenu kasu,alebo na zmenu aj z inych vlociek,alebo sem tam davam aj instantne,ale tie nemliecne,nesladene od Alnatury,alebo Babylove. Je aj taka ceska znacka Nomina,lenze tie nie su jednodruhove ale vzdy trebars jahlova na 60% a kukurica na 40% a prave ta kukurica jej tam nechuti. No a s pitim,tak s tym bojujeme doteraz,ked bola mensie,poskusali smerozne typy flasiek a hrncekov,ale nechcela nic. a neskor aj rozne stavy a riedene dzusy,caje..nicoho sa nenapije viac ako hlt. Najviac sa mi osvedcilo nechat ju pit normalne z pohara a na von a cesty flasa so slamkou od skip hop,co ma aj Klarka. No a kazdy den ju aspon dvakrat denne posadim do stolicky,zapnem rozpravku a davam jej vodu lyzickou. ona sama od seba,ze pride a napije sa tak to vypije tak tri deci. A to uz ma 22 mesiacov

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No na kaše jsem taky zvědavá, ale začít chci zeleninou a pak masem, pak až ovoce a mléčné výrobky. S pitím to zatím nehrotím, je dostatečně kojený, tak má tekutin hodně a Klára pije hezky, když má žízeň, dá klidně 2 deci na ex :)

      Vymazat
    2. Tiez sme tak postupovali,najprv zelenina na obed,potom ovocie na svacinku a potom kasu na veceru. Mna prekvapilo ze vobec ovocie nechcela spociatku az po case si zvykla a pritom som sa bala,ze uz potpotom nebude chciet polievky a ono nic :)

      Vymazat
    3. Ono asi dřív nebo později se všechny děti naučí jíst, navíc, když mají dobrý příklad v rodině, tak jí hezky. Myslím si já.

      Vymazat
  5. Zdravim Jani, moc dada ctu vas blog.Rady a tipy mi prijdou ucelene, rozumne, stylove a nezavani to maxi reklamou v podobe stopadesati kravin, co jste "dostali". Nekolikrat jsem uz vybirala podle vaseho doporuceni(naposled kalendare a myska Meyia bude na Vanoce!) a rada se inspiruji i ted, jelikoz po Vanocich zacneme s prikrmy. Muzu se zeptat, je opravdu rozdil mezi lzickou silikonovou a obyc?A ten hrnecek s tvrdym pitkem co pisete..vyrabi se jeste? Je jich tolik, ze celkem plavu... Mala taky nezna flasku, kojena, dudlik mela 2x a stejne v kocaru nepomaha, tak nedavame a nevozime:). Mejte se, Monika N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Moniko, díky za hezká slova, cením si, že to takto vidíte. Teď před Vánoci tu produktovku teda taky chrlím, ale musím říct, že velká většina je normálně zakoupená :) Po Vánocích zase zvolním a začnou opět moje filozofická okénka :D Co se příkrmů týče - musím přiznat, že s druhým dítětem jsem dost povolila. Tolik jsem to neřešila. Ty silikonové lžičky mi pro začátek přišly u obou dětí hrozně fajn z jednoho důvodu - obě děti kojené nebyly zvyklé na nic tvrdého v puse a kovová studená lžička jim nebyla ze začátku příjemná. Přišlo mi, že se jí při jídle oba tak trochu lekali. Ta měkká jim byla do pusinky rozhodně příjemnější. Na druhou stranu si myslím, že to není nutnost. Kdybych měla třetí, asi bych hned zkraje zkusila kovovou, až kdyby nechtělo, šáhla bych po této silikonové, kterou máme stále doma. Silikon je mi sympatičtější než plast. Ale dopředu bych nic nekupovala. Až podle toho, jak dítě přijme klasiku. Co se prvního hrnečku týče - rozhodně by měl mít dvě ucha, aby si ho dítě přidrželo samo. Nemělo by být velké - jen tak deci, deci a půl, aby ho udrželo samo, rozhodně zkontrolovat z recenzí, aby bylo netekoucí, to tvrdé pítko mi přišlo lepší z hlediska přesunu na další level pitíček - učící hrnečky a normální hrnky. Ale zas nějaké pravidlo to rozhodně není. Nechtěla jsem asi, aby si zvykly na nějaké další měkké cucátko, jako na prso a dudlík, a taky mi přijde, že ta měkká pítka jdou jednoduše zmáčknout a tečou... Kubík měl hodně dlouho toto Tomee Tippee a bylo super, myslím, že se ještě dělá: https://www.google.cz/search?q=tommee+tippee+hrne%C4%8Dek+dvouuch%C3%BD&dcr=0&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwijl5jMu_vXAhVKYlAKHeylCysQ_AUICigB&biw=1301&bih=555#imgrc=Z5l5M9WgkSpbIM:&spf=1512772220649
      Snad trochu pomůžu, kdyžtak se ozvěte :) Jana

      Vymazat
    2. Diky za odpoved! Ja tyto prikrmove pomucky pojala jako vanocni balicek/darek od rodiny, ktery jsem sestavila z casti podle vasich tipu a zkusenosti. Lzicky jsem nakonec vybrala taky ty silikonove. I kdyz ted me napada, kovovou mala zatim prijima s kapkama v mlece v pohode, ale je zatim, pravda, bezzuba :-). Hrnek jsem vybrala tento, vypada ze je to on, ale vsude pisou mekke pitko https://detske-hrnky-a-pitka.heureka.cz/tommee-tippee-netekouci-hrnecek-explora-first-cup-150ml/.Snad nebude mala pak po tatovi, ktery pry pravidelne ukusouval okraje sklenicky!! Zkusime, uvidime, jde mi z toho uz hlava kolem a to jsou "jen" prikrmy :-)..uz vidim jak to tu budu sjizdet, az dojde rada treba na boty:-).Za clanky moc dekuju, jak rikam, nesmrdi to na prvni dobrou lacinou reklamou jako vsude kolem, proste vam ty zkusenosti verim:). Kdyby neco, ozvu se, hezky advent!

      Vymazat
    3. Jeste jedna vec, sice to patri ke kousatkum, ale prihodim to sem: mame vybornou zkusenost s timto kousatkem http://www.nosenideti.cz/zbozi.php?volba=karta_zbozi&skupina_id=393&zbozi_id=InnoApple&zbozi_nazev=Kousatko-Innobaby-Apple . Mame jahodu, je paradni, hrava, mekka s vystupky a zaujme pozornost i dospelaku. Myslim, ze jako hracka poslouzi i v pozdejsim veku, hodne malou bavi.M.

      Vymazat
  6. My už máme první příkrmy za sebou. Synovi jsou 2 roky. Nejdříve jsme začínali zeleninou. Při krájení zeleniny mi nejvíce pomohl šikovný nůž od F. Dick , který veškerou zeleninu bez problémů nakrájel.

    OdpovědětVymazat