úterý 12. dubna 2016

Knihy pro děti / Gruffalo & Výtvarka & Farma

Minulý měsíc se nám opět příjemně rozrostla knihovnička o tři kousky z nakladatelství Svojtka & Co., které díky povaze vydávaných knih patří k mým nejoblíbenějším. Knih z tohoto nakladatelství máme doma několik, pár jich ještě čeká ve skříni na svůj čas a dalších pár jich je zrovna teď na cestě.

Přiznám se, že tuto rubriku na mém blogu píšu nejraději. Knihy mě fascinují, ráda hledám zajímavé a originální knížky pro sebe i pro děti. Pročítám recenze, procházím nabídky knihkupectví, ptám se známých. O to větší mám radost, když mi někdo z vás napíše milá slova, že děkujete za tip na bezva počtení. Proto to dělám, díky

Tady je dnešní knižní inspirace pro děti.

1. Leporelo Jak to žije na venkově


Krásně ilustrované leporelo s rozevíracími stránkami je vhodné pro děti od 1 roku. 4 velké dvoustrany seznámí ty nejmenší čtenáře s životem na farmě. Ač je knih podobného žánru mnoho, u této mě jednoznačně zaujaly ilustrace (připomínají mi Andreu Tachezy) a desítky malých detailů, o kterých si můžete s dítětem povídat - strašák v poli s obilím, žížala schovávající se před husou, myška utíkající před kočkou, pavouk spřádající si pavučinu... Knížka vás proto jen tak neomrzí, kromě jednoduchého textu můžete objevovat právě tyto drobnosti, které jsou běžnou součástí života na venkově.






 
2. Výtvarka pro nejmenší - Pro šikovné děti od 2 let


Já sama ve výtvarce nikdy nevynikala. S Klárou si sice kreslím, plácám plastelínu, občas najdu inspiraci na internetu, ale už docela dlouho jsem hledala nějakou ucelenou knihu kreativních nápadů, co s malými dětmi doma tvořit. Objevila jsem tuto, která je vhodná pro děti od dvou let. V knížce je 30 návodů na jednoduché výrobky z papíru, lepenky, plsti, součástí knihy jsou i šablony, které vám usnadní práci. Zkoušeli jsme tak vyrobit hezké přáníčko ve tvaru berušky, narozeninovou korunku a plachetnici z krabičky od vajíček. Příště se chystáme na papírové obličeje, které ozdobí brčka na každé oslavě. V knížce najdete výrobky k Vánocům, Velikonocím i k narozeninám.






3. Kniha se zvuky - Gruffalo


Tato kniha u nás vede na plné čáře a předčila všechna moje očekávání. O světoznámé knížce o Gruffalovi jsem četla už poměrně dávno, přemýšlela jsem, co tak na ní může být. A teď je mi to víc než jasné. Veršované vyprávění o lesní příšeře je opravdu vtipné. Když k příběhu navíc pustíte tlačítkem jeden z deseti doprovodných zvuků, přidáte nějakou tu grimasu, máte hotové domácí divadlo. Klára to pak úplně hltá a já se u toho musím smát, jak je zápletka zábavná. Knížka baví i Jakuba, když mačká jednotlivá tlačítka se zvuky a ono se něco děje.




Žádné komentáře:

Okomentovat