úterý 29. prosince 2015

S Duplem do dětské fantazie

Jediná hračka je u nás v kurzu den co den. Směle konkurují jen knížky a miminko. O naší lásce k Legu, respektive Duplu jsem psala příspěvek už v listopadu - klik. Duplo je skvělé, každý den přináší nové možnosti, nové zážitky. Navíc pro nás Lego není jen obyčejnou hračkou a asi proto Klárku tolik baví. Samozřejmě, že ráda staví, pořád to jsou ale celkem jednoduché věci, složitější jí stavím já. A pak přichází na řadu její kreativita a moje improvizace :) Kubík je náš vděčný divák a už taky nějaké kousky dostává k ochutnávce, třeba tohoto velkého medvěda.


Klára si s Legem hraje třemi způsoby:

1. Sama si něco staví. Velké věže z kostek, stříšky, ploty a ohrady, nově nám dělá pizzu - na velkou podložku skládá vedle sebe jednotlivé kostky, jakože různé ingredience na pizzu, a pak nám ji dává ochutnat. Kostky už skládá přesně, s jistotou, bez sebemenších problémů.

2. Postavičky a zvířátka. Je jasné, že děti Duplo milují právě kvůli nim. Klára není výjimkou. Hraje si s nimi jak samostatně - nezávisle na ostatních kostkách, nebo je skládá třeba na vláček a někam je převáží. Nebo jim postaví židle, lavičky nebo postele a tam je pokládá. Je škoda, že nejdou samostatně koupit, myslím, že mnoho dětí by to ocenilo.

3. Role play. Nejoblíbenější činnost, prakticky každodenní. S mojí pomocí procházíme různými situacemi ze života, hrajeme scénky. Takové Duplo divadlo :) Teď u nás nejvíc frčí školka (do které Klára přestala chtít chodit). Já postavím školku, se všemi nutnými místnostmi a prvky a hrajeme si na to, jak to ve školce probíhá. Nebo třeba postavíme Zoo a s návštěvníky procházíme kolem zvířat a povídáme si o nich. Každý den slyším několikrát: "Mami, chcu hrát scénku". Tak hrajeme.


Duplo pro nás nejsou jen kostky a panáčci. Za jeho pomoci jsme se naučili poznávat barvy, teď se pomocí něj učíme čísla. Povídáme si o zvířatech, kde bydlí a co jí, jak jsou velká.

Naše už dost velká sbírka se letos o Vánocích rozrostla o krásnou sadu Lesopark. Tu jsem měla vyhlídnutou už strašně dlouho, vzhledem k velikosti jsem však čekala na významnou událost. Sada obsahuje tři postavičky (máma, táta, holčička), velké auto a 8 zvířat (jelen, laň, koloušek, dvě lišky, veverka, velký medvěd a medvídě). Obsahuje celkem 105 dílků.



Do adventního kalendáře jsem Klárce zase vybrala postavičky a zvířata ze sady Moje první Zoo. Tam jsou krásná a povedeně zpracovaná zvířata (slon, žirafa, tygr a lední medvěd), škoda jen, že jsme v krabici místo ošetřovatelky (už ji jednou totiž máme) nenašli spíš ošetřovatele.


Pokud jste jako my fanoušky Dupla, doporučuju určitě navštívit stránky Duplosvět.cz.  Kromě kompletního a přehledného seznamu všech prodávaných sad Dupla tam najdete i spoustu zábavy. Skvěle zpracovaná videa, seznam přání, nejrůznější herní tipy (nejen pro ty, kterým chybí kreativita), omalovánky, vystřihovánky, párty sady - to vše ve formě downloads, návody ke stavění a mnoho dalšího. Tak se mrkněte.

4 komentáře:

  1. To je super,ze ju to tak bavi,aj nasa dostala k Vianociam dve sady a o par dni k meninam dostane dalsiu. hrame sa kazdy den,len este to nevie spojit tie kocky,len nahodne sa jej to zadari. Ale chce to len cvik,zatial rozobera moje vytvory :-) samostatn sa zvieratka i postavicky ale aj rozne zaujimave kocky a doplnky daju kupit na duplik.cz a potom este aj na mimibazare,len to ti poslem link neskor,v mobile sa mi to neda sem zkopirovat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Luci, díky za tip, to je skvělé a odkaz sem někdy hoď, třeba ocení i jiné matky :)
      U nás tobylo úplně stejně, prvně jen rozebírala moje stavby, pak se začalo dařit a teď už je to paráda. Mějte se hezky!

      Vymazat
  2. Paci sa :) http://www.mimibazar.cz/bazar.php?album=158053

    OdpovědětVymazat