sobota 14. listopadu 2015

Lego love

Nejde to nazvat jinak. Opravdu to tak je. Klárka vždycky (asi jako každé malé dítě) vyžadovala něčí - nejčastěji mou - asistenci při hraní. Nebyla v tom malém procentu dětí, které si dokážou hrát samy. Teď ve dvou letech už je to jinak a několikrát za den se dokáže soustředit na nějakou svoji činnost, hraní si s panenkou, prohlížení knížky, kreslení, stavění kostek. Nejvíc ji ale zaručeně zabaví lego.


První Duplo dostala k minulým Vánocům, to jí bylo cca 15 měsíců, začali jsme s malou sadou, abychom zjistili, co ona na to. Stavěla jsem já a ji moc bavilo mi tyto stavby rozebírat, ne dramaticky bořit, ale cíleně kostku po kostce rozebírat. Asi v 18 měsících už dokázala z kostek něco postavit. A začalo ji to bavit. Tak jsme postupně dokoupili další. V tuto chvíli má 5 sad - Velký domek na hraní, Vláček plný čísel, Moje první farma, Ošetřovatelku v zoo a jeden kreativní malý box. Skladujeme v originálních Lego krabicích, psala jsem o nich tady - klik.


Teď ve dvou letech už to začíná být vášeň. Je to první, k čemu se ráno vrhne po probuzení, nutno říct, že nejde o žádné super kreativní stavby - staví věže a ploty, do mých domků dává doplňky, zvířátka a postavičky, někdy si hraje s těmi zvířaty a panáčky jen tak. Ukazuje všechno Jakubovi a povídá mu "to je kráva, Kubi, to je pes...". Lego je prostě super věc, podporuje jemnou motoriku, kreativitu a představivost. A stmeluje rodinu, protože já se s legem teda taky pěkně vyhraju :)

Žádné komentáře:

Okomentovat