pondělí 30. listopadu 2015

Uchovávání vzpomínek

Ač to zní jako hrozné klišé, je to pravda. Až s dětmi vidím, jak čas letí. Chci si zapamatovat každý den, každou minutu, každý milník, každý důležitý okamžik. Nechci na nic z toho zapomenout, i když vím, že to není možné. Děsí mě to. Děsí mě, že už teď si nepamatuju některé věci, jak to třeba bylo s Klárkou ze začátku, když byla miminko.

Ještěže existuje spousta možností, jak si všechny důležité chvíle uchovat. Když už ne v naší paměti, tak někde, kde to vždycky rychle a spolehlivě najdete.

Já mám kromě stovek zálohovaných fotek v elektronické podobě pro každé své dítě i jedno klasické papírové fotoalbum, kam si jednou za čas nechávám vyvolat ty nejzásadnější fotky - porod, narozeniny, první krůčky, dovolené, prázdniny u babiček apod. Hrozně dlouho jsem se k tomuto kroku nemohla dokopat, ale teď v létě jsem si řekla, že už fakt musím. Tady tu papírovou klasiku já mám nejradši, ke každé fotce píšu i krátký popisek se zaznačením místa a data. Věřím, že to pro děti bude jednou hodnotná památka.


Určitě znáte takové ty knihy "první rok naší holčičky", kde jsou předpřipravené texty a místa na fotografie. Nikdy jsem nebyla příznivcem těchto alb, ale pro obě děti jsme je dostali jako dárek, tak jsem jim tyto deníčky začala vést. Dost mi na nich vadí, že na některé věci nedokážu úplně odpovědět, některé stránky zůstanou navždy prázdné (např. informace o křtu), některé "kolonky" mi tam naopak schází. Ale Klára už má tu svoji kompletní i s fotkami (měla ji do 1 roku) a vypadá to dobře. Některé milníky tam zapisuju stále na každé volné místo, které ještě najdu - poprvé ve školce, poprvé ve svém pokojíku... Pro Jakuba mám deníček na 5 let, tak jsem zvědavá, jak nám to půjde :)


Pro obě děti jsem si na Fleru pořídila dřevěnou bedýnku na vzpomínky. A postupně plním tím, co mi přijde důležité a k čemu máme zvláštní vztah. Takže kromě náramků z porodnice, fotek z ultrazvuků, blahopřání k narození miminek, tam máme třeba Klárčiny letní šatičky, které ji Chlupáč přivezl z New Yorku a ve kterých jí to moc slušelo, první dudlíky, svíčku z narozeninového dortu... Jednou tam třeba bude i ustřižený pramínek vlasů nebo první vypadený zub :) Truhlička je hladce opracovaná, nenalakovaná, mám v plánu ji s dětmi dozdobit, pomalovat, až na to budou mít ten správný věk.


A v neposlední řadě chci zmínit oblíbené fotoknihy. Ty si sice neděláme pro nás, ale obdarováváme jimi prarodiče (případně praprarodiče). Už od nás dostali svatební album, Klárčiny první měsíce života a určitě něco bude i od Jakuba :) Dříve jsem využívala nejznámějšího dodavatele na trhu, vadilo mi ale, že se musí stahovat do počítače objemná aplikace. Nyní jsem dostala nabídku vyzkoušet si tvorbu fotoknihy od české firmy Reptisk. Největší výhodu vidím v jednoduché online aplikaci - nic si nemusím stahovat, fotky nahraju z disku poměrně rychle (jako třeba do alba na Facebook), po registraci a následném přihlášení mi tam dokonce zůstanou uložené, takže se můžu k práci kdykoliv vrátit. Pro někoho výhoda, pro jiného nevýhoda, může být celková jednoduchost až strohost - na výběr máte pouze ze dvou formátů (Standard 19x19 cm za 499,- nebo Premium 23x23 cm za 599,-), dvou barevných provedení (černá nebo bílá). Minimální počet stran je 40. Každou stránku (kromě titulní) si můžete rozvrhnout dle nabízeného layoutu, fotky můžete v rámečku posouvat, zoomovat, otáčet. Přijde mi škoda, že nelze vkládat žádné textové popisky k jednotlivým fotkám, nebo alespoň nadpisy. Jediným editovatelným textem tak je název fotoknihy na titulní straně, v přesně určeném místě, s přesně daným fontem. Mám ráda jednoduchý design, nejsem příznivcem divokých fontů ani žádných "blbůstek" kolem, ale možnost alespoň malé personifikace by neuškodila. Když jsem se o tuto připomínku s tiskárnou podělila, informovali mě, že začátkem roku 2016 se chystá velký upgrade systému a jednotlivých aplikací, tudíž od nového roku bude i tato služba dostupná a knihu si budete moci více přiblížit svým individuálním požadavkům. Super je, že virtuální fotoknihu si u Reptisku můžete udělat zdarma a odkaz poslat třeba svým přátelům. Knihu (40 stran) jsem měla hotovou asi za půl hodiny i s uploadem fotek a včetně samotného objednání. Rychlovka, to na mateřské se dvěma dětmi oceňuju. Pokud by někoho z vás tato možnost zaujala, tady je krátké video s návodem, jak jednoduché to je.
Doručení objednaných fotoknih bylo opravdu rychlé, deklarují do 48 hodin. A výsledek? Kvalita tisku je výborná, samozřejmě v závislosti na kvalitě samotných zdrojových fotografií. Upozorňuju na to, že vazba je měkká, přebal knihy z tlustého křídového papíru o gramáži 350 g. Vnitřní strany jsou také z křídového papíru o gramáži 170 g. Zpracování je kvalitní, lepená vazba o 40 stranách je pevná. Z knihy máme radost a myslím, že není lepšího dárku pro naše blízké.

Titulní strana, jednoduchý design, bílá barva
 
Detail knihy, kvalita tisku je výborná
 
A bonus nakonec. Jestli máte v plánu pořídit sobě nebo někomu z rodiny fotokalendář, Reptisk pro vás připravil krásnou vánoční soutěž. Stačí, když najdete doma 13 fotek, v jednoduché online aplikaci během pár minut připravíte soutěžní kalendář a obešlete své známé, aby vám dali hlas. Pravidla soutěže najdete tady - klik.

1 komentář:

  1. Já jsem teď tohle řešila v tom ohledu, že se vlastně rozejdeme s oborem na vysoké škole a nejdřív se uvidíme třeba za pět let. A co ty vzpomínky? Jako máme videa, ale jak ta dlouho vydrží? Takže jsme si řekli, že si necháme udělat absolventské mikiny, které nám ten obor budou připomínat. To mi přišlo jako hodně fajn nápad mojí kamarádky. :)

    OdpovědětVymazat