úterý 10. listopadu 2015

Učíme se doma / Barvy

Jak se Klárka trochu víc rozmluvila (kolem 2. narozenin), začali jsme spolu poznávat barvy. Baví ji učit se něco nového, je zvědavá a pídí se po informacích. Nejčastější otázka dne "mami/tati, co to je?" bude kolem tří let vystřídána ještě zapeklitější otázkou "proč?" a já mám pocit, že už bych si teď měla načítat encyklopedie :)

Barvy už Klárka umí s přehledem, ale stále je to jedna z nejoblíbenějších činností. Barvy si ukazujeme na autech, máme od babičky dvě knížky, které jsou na barvy zaměřené. První z nich je malé leporelo (Moje první kniha - barvy) - super třeba na cesty, každá dvoustrana jedna barva, v každé barvě asi 10 obrázků. Vadí mi v ní ale ilustrace tipu "žluté tričko" nebo "červený hrnec", dítě se podle mě musí učit na jednoznačných obrázcích "žlutý citrón" nebo "červená krev". Druhá knížka (Barevný svět) už má klasické papírové listy a je úžasná. Ke každé barvě je jedna básnička a Klára se z ní naučila svoji první říkanku o šedé myšce (opravdu ji celou skoro přesně řekne). Barvy jsou zde jednoznačné, ilustrace moc hezké. Nevýhodou je klasická vazba, Klárka přece jen nemá ještě dost citu na šetrné otáčení stránek.

 

A chtěla jsem zmínit jednu notoricky známou DIY aktivitu vycházející z montessori principů, pokud s barvami začínáte. Kláru to nějakou chvíli bavilo (jak výroba, tak samotná hra). Potřebujete jen sadu barevných papírů, papírovou krabici od vajíček, lepidlo, nůžky a třeba barevné lego kostky. My jsme teda třídili lego, ale vy můžete třídit třeba dřevěné barevné kostky, nebo si můžete z tvrdého kartonu vystřihnout kolečka, polepit je barevným papírem a roztřiďovat dle barev tato kolečka. Fantazii se meze nekladou. Z barevného papíru vystřihněte kolečko/čtvereček a nalepte na dno krabice, dítě potom přiřazuje barevné předměty do správně barevného "dolíku".

Žádné komentáře:

Okomentovat