středa 4. listopadu 2015

O koupání miminka

O koupání dětí jsem chtěla psát příspěvek už dávno, ještě před Jakubem, nějak jsem se k tomu nedostala. Teď je toto téma znovu aktuální s naším miminkem.

Ač většina rodičů koupe denně, spíš kvůli rituálům než kvůli hygieně, my mezi ně nepatříme :) Není to proto, že bychom byli až tak moc přírodní, ani nijak nešetříme na vodě, prostě si myslíme, že denní koupání není pro dětskou pokožku zdravé. Každým koupáním smýváme cenný ochranný film na citlivé dětské kůži, tím ji narušujeme a zbytečně vysušujeme. Proč bychom to tedy měli dělat, že jo. My děti koupeme 2-3x týdně (Klárku 3x, Jakuba 2x) - děti se sklonem k atopickému ekzému by se měly koupat dokonce jen jednou týdně - Klára má od narození tento problém, takže jsme toto téma konzultovali i s několika specialisty. Nepochybuju o tom, že rituály jsou pro malé děti jakýmsi středobodem vesmíru, jistotou uprostřed všeho zmatku kolem, není ale podle mě problém navodit dítěti pocit bezpečí jinými zvyky než jen večerním koupáním. Za rituál se dá považovat i večerní chystání do postele spojené se čtením (oběma dětem od narození čteme), povídání si a zpívání.

Klárku jsme několik prvních měsíců koupali v kyblíku, který nám půjčila kamarádka (díky Gábi). Přes prvotní obavy z manipulace (nemůže se tam prostě nějak potopit??) jsme si na kyblík dobře zvykli a Klárka byla spokojená. Miminka se prý v kyblíku - v omezeném zakulaceném prostoru - cítí jako u mámy v bříšku. Pokud se na to někdo necítí, nebo váhá, na webu je spousta videí, jak na to - taky jsme je sjížděli. Jak jí začal být kyblík těsný, pár měsíců jsme koupali v klasické vaničce a na látkovém lehátku (ještě po mě), myslím, že tak v 9 měsících šla do velké vany, kde je nejspokojenější. Dlouho jsem se koupávala s ní, což mi přišlo nejpraktičtější. Jakub přeskočil kyblík a je od narození koupaný ve vaničce na lehátku a zdá se být taky spokojený, zatím si to ale nijak neužívá, takže je to vždy poměrně rychlá akce.

Teplota vody pro miminko by měla být 36-37°C, staršího kojence a batolata už je fajn trochu otužovat - teplotu vody snižovat. V létě je dobré už trošku větší dítě (cca 1 rok) sprchovat vlažnou vodou. My jsme Klárku otužovali odmala a jde to poznat. Po zkušenostech s Klárou (téměř od narození sklony k atopickému ekzému) jsme vzdali téměř veškerou koupací kosmetiku. Jakuba koupeme zatím pouze ve vodě, bez mýdla, bez šampónu. Kláru jsme kvůli problematické pokožce koupali třičtvrtě roku v "ovesné kaši" (rozvařené ovesné vločky s přídavkem olivového oleje), která pokožku nádherně zvláčnila a promastila. Opravdu na ni měla tato koupel nejlepší vliv. Pak jsme začali používat olejovou přísadu do koupele Linola Fett Ölbad (hlavně kvůli tomu, že jsme nechtěli dávat ovesnou kaši do naší velké vany), tuto značku používáme rádi, máme od ní i krémy. A do sprchy používáme olejový sprchový gel Exomega Emmolient cleansing oil od A-Derma, taky skvělý. Co se týče promazávání po koupeli, to je velké téma, se kterým jsme dlouho bojovali. Před narozením Kláry jsem se zásobila klasickou (nejprodávanější) dětskou kosmetikou, vč. oleje. Dermatoložka (když jsme s ní řešili Klářin atopák) tyto oleje strašně sepsula a řekla, že oleje mají tendence pokožku spíš vysušovat - logika, že? V lékárně jsme si nechali namíchat kelímek obyčejného glycerinového promašťovacího krému, který je podle mě naprosto bezkonkurenční. A Jakuba, který má zatím pokožku v pořádku, mažu ještě na vlhké tělo panenským mandlovým olejem. Šamponem myjeme vlasy jen Kláře - a to velmi sporadicky, protože má vždycky hysterický záchvat. Mytí vlasů asi není z nejoblíbenějších činností u mnohých dětí, ale ona tím fakt trpí (a my taky). Zkusili jsme kdeco, nic nefunguje. Zbývá ještě poslední možnost - tento koupací kšilt. Pokud nezabere toto, tak asi jen čas.

Konečně jsme podrobili zátěžovému testu i naši novou osušku PUJ, kterou jsem pořídila na Feedo ještě před narozením Jakuba. Psala jsem o ní už jednou tady. Je vážně skvělá. U prvního jsem nedala dopustit na bavlněné nebo bambusové velké "pleny" T-Tomi, které používáme dodnes. Ale krásná bílá PUJ je pro miminko jako dělaná. Jednoduše ho tam po koupání zabalím, zavinu, přes hlavu přetáhnu kapuci a tím, jak je osuška měkká a huňatá, vlhkost se do ní hned vsákne a není potřeba žádného velkého utírání. Doufám, že Kubovi vydrží co nejdéle, jsem s ní nadmíru spokojená.


Větší děti už berou koupání jako skvělou zábavu hlavně kvůli hračkám. Ze začátku u nás frčely klasická gumová zvířátka a gumové knížky. K prvním narozeninám jsme Klárce pořídili kouzelný kohoutek Yookidoo a koupání se stalo nejoblíbenější částí dne. Je to dárek, který můžu všem rodičům doporučit. Pak u nás skvěle zabaví také pastelky do vany, lodičky nebo pěnové samolepky.

Jak často koupete své děti vy? Jakou kosmetiku využíváte? Jaké hračky vaše děti ve vaně baví? A co mytí vlasů, taky bojujete?

6 komentářů:

  1. Jani, uplne souhlasim, ze neni treba koupat deti denne a ani ted, kdyz ma Kacenka skoro 3 roky, to nedelame. Resp. to delame, kdyz se vecer stiha, kdyz je dobra nalada, kdyz neni Kacenka unavena a kdyz se chvili predtim neryla v pisku nebo nebehala hodiny s jinymi detmi. Takze nam to vychazi nekdy dva dny po sobe, pak treba 1-2 dny ne (ale vzdy po pouziti WC ji umyvam na bidetu), zkratka "na pohodu" ;-) Vetisnou Kacenka koupat nechce a tady prichazi cas na improvizaci - vzdy spolu jdeme vybrat nejake figurky z Kinder vajicek, ktere potrebuji umyt a pak uz to neni problem :-) To jsou pak jeji hracky ve vane - potapi je, hleda v pene, sprchuje konvickou, vari jim polivku.... A to stejne i umyvani vlasu, ktere taky nema rada. Puvodne jsem mela v planu myt ji vlasy 1x tydne, ale ted vidim ze ani delsi perioda neni problem a vlasky jsou porad hezke a ciste. Takze umyvame kdyz je nalada a cas a kdy zvladnu Kacenku nejak hezky namotivovat a vysvetlit ji to - ostatne to je ted nase nejvetsi paka na cokoliv. Vlasy ji pak myju tak, ze jsme spolu ve vane a snazim se zabranit vode v ocich. Vetsinou se nam to poradi i bez nejakych pomucek a hlavne place, chce to hlavne klidnou atmosferu a jde to ;-) Ale vse je o veku, ted uz je s Kacenkou jina domluva nez byla pred rokem ;-) a moc si to uzivame obe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kači, souhlasím, hlavní je pohodová atmosféra, pak jde všechno líp. Já už kdysi tady psala o tom, že nic nechci lámat přes koleno, že se všechno časem poddá (u nás to tak fungovalo - konec kojení, spaní v naší posteli, uspávání...). Klára vesměs všechny kosmeticko-hygienické procesy nesnášela - stříhání nehtů, čištění uší, postupně tento strach odbouráváme, až na to přijde ta správná chvíle a ona sama zjistí, že to vlastně není nic hrozného, tak snad to tak bude i s mytím vlásků :)

      Vymazat
  2. Já jsem taky byla zastánce koupání jednu za 2-3 dny a první měsíc či dva jsme to tak provozovali. Jenže pak jsme zjistili, že právě tento rituál Matildu krásně uondá ke spánku, líbí se jí to a navíc je to pro ně takový "bonding time" s tátou :) Takže my koupeme každý den v čisté vodě s kapičkou koupelového oleje od Weledy a natíráme čistým bio meruňkovým olejem :) Když jsem před tím zkoušela koupání nahradit třeba jen večerním otřením prdelky a ksichtíku, tak to u ní tu spánkovou atmosféru nenavodilo a uspávání trvalo dlouho. A čtení, to ji k mé lítosti, zatím nezajímá vůbec a spíš ji to vždycky rozebralo a usínala pak dlouho. Stejně tak zpívání ukolébavek. takže u nás 18:30 koupačka, pak prso, tma a do sedmi je tuhá :) A v deset začíná celonoční šichta buzení cca po hodině :-/

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, tak to potom jo, pokud to máte jako uspávačku. U nás to nikdy nefungovalo, Klára byla po koupání napumpovaná snad ještě víc :)) Pokud bych viděla, že ji to do půlhodiny uspí, jdu do toho nejspíš taky :)) A to buzení po hodině - nezávidím, ale mám v živé paměti. Bude líp, Matilda je ještě malá.

      Vymazat
  3. Tak nasa Saska kupanie miluje,rovnako nema problem so strihanim nechtov,ani s cistenim usi. Rada jej doprajem vanu aj kazdy den,ale budeme to musiet stopnut asi. Objavil sa u nej tiez nejaky ekzem,ma to len po stehnach,take cervene,suche miesta. Zrejme skocim k pediatricke nech to pre istotu pozrie a budem sa musiet poohliadnut po inej kozmetike,doteraz pouzivame stale vsetko od Hipp,milujem tu vonu!! Predpokladam,ze ten ekzem ma u nej pricinu v tom ze je vonku chladno,vnutri vykurene,casto ma puncochy a pokozku jej to zrejme vysusuje. Ked jej to natriem Excipialom,tak zmizne,no ked prestanem natierat,po par dnoch sa znova objavi. Mydlom umyvame len ritku a pazusky,po kupeli hne olejcekujem. Doteraz problem nebol. Zaujal ma ten olej do kupela,skusim sa po nom poobhliadnut. Ten ovseny kupel,neupchava to vanu? Mame murovanu vanu a nerada by som noveobklady sekala kvoli takym experimentom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, takhle se u nás projevil atopický ekzém, suché červené místa na nožkách, nic hrozného, ale mírná forma to je a už si dáváme na spoustu věcí pozor (ale například v jídle ji neomezuju, i když vím, že některé potraviny - citrusy, jahody) to zhoršují. Uvidíte, co vy. Ovesná koupel by asi vanu mohla časem ucpat, proto jsme to nikdy ve velké vaně nepraktikovali a místo toho jsme koupili tu olejovou koupel v lékárně (Linola) - ta je v pohodě, je jen trochu mastná.

      Vymazat