neděle 11. října 2015

Podzimní dýňové cupcakes

Co jiného na podzim jíst než dýně. A abychom nebyli úplně trapní a nevařili z dýně furt a jenom polívku, rozhodla jsem se vyzkoušet nějakou pečenou variantu z Hokkaidó.

Včera navečer, když si Klára hrála s legem a jedním okem sledovala Pošťáka Pata, a Jakub si hověl u Chlupáče v náručí, jsem upekla svou první dýňovou buchtu. Respektive cupcakes. Recept je nadmíru jednoduchý, poměrně rychlý a neskutečně dobrý. Dlouho jsem nejedla tak chutné těsto. A jsou fakt krásně oranžové :)


Pokud máte trvalý přísun dýní, vyzkoušejte určitě i tuto dobrotu. Poznámka autora - uvědomuju si, že krém na cupcakes má vypadat rozhodně úhledněji, ale za prvé se mi rozbilo takové to zdobítko a za druhé jsem fakt nestíhala hledat náhradní řešení. Na výstavu s tím nejdeme, takže na to domácí mlsání je to v pořádku :)

Co potřebujete na 12 dortíků

195 g mouky (půl na půl hladká a polohrubá)
1 lžička prášku do pečiva
1/2 lžičky jedlé sody
1 lžička mleté skořice
1/4 lžičky mletého zázvoru
1/2 lžičky soli
113 g změklého másla
150 g třtinového cukru (myslím, že by mohlo být i míň, nebo zkusit med)
2 velká vejce
1 lžička vanilkového extraktu
200 ml dýňového pyré (dýni Hokkaidó zbavit semínek, nakrájet na kostky, neloupat, dát péct do trouby na 190°C cca 20 minut - do měkka, poté rozmixovat na pyré)
---
170 g krémového sýra (já dala 2 balení Gervais, může být Philadelphia)
250 g mascarpone
2 lžíce moučkového cukru (podle chuti)
 
Postup
 
Troubu předehřát na 180°C (nedávám horkovzduch, jen program "zespodu a zvrchu"). Formu na muffiny si vyložíme papírovými/silikonovými košíčky. V míse smícháme mouky, prášek do pečiva, jedlou sodu a koření. V jiné míse vyšleháme máslo s cukrem do pěny, zašleháme i vejce a vanilkový extrakt. Střídavě do této směsi přidáváme moučnou směs a dýňové pyré a umícháme hladké těsto (já měla pyré strašně husté a musela celé těsto naředit trochou mléka). Těsto rozdělíme do košíčků a pečeme asi 20 minut.
Krémový sýr a mascarpone (v pokojové teplotě) promícháme vidličkou nebo metličkou s cukrem (nemá se šlehat mixérem, jinak krém zřídne). Krémem zdobíme až úplně vychladlé cupcakes, můžeme dozdobit skořicí a ořechem.

3 komentáře:

  1. Podzimní dýňové cupcakes jsou fakt docela dobrá věc. Já sám občas peču a taky si je dělávám. Prostě mám rád dýni. Hlavně když je domácí. A pak se na to dá dát třeba i sušené ovoce. Ostatně sušička ovoce byla asi ta nejlepší investice, kterou jsem za posledních pár let udělal. To je fakt hodně velká pohodička. :)

    OdpovědětVymazat