čtvrtek 2. října 2014

Jak jsme začali milovat dýně

Možná je to ostuda, ale až letos (ve svých jednatřiceti) jsem poprvé ochutnala dýni. Zdá se vám to nemožné? Mně už teď taky... Nechápu, jak jsem se od takové dobroty mohla držet tak dlouho. Poprvé jsem ji navíc koupila v létě kvůli Klárce, měli bio, tak jsem si řekla, že to zkusíme. Klára ji od té doby miluje ve všech podobách a já začala hledat všechny možné recepty na Hokaido, máslovou i špagetovou dýni. Rozhodně u nás ale vede dýňová polévka od Chez Lucie, kterou asi nikdy nevyměníme za jinou...

Co je potřeba?
Dýně Hokkaidó
50g másla
1 střední cibule

3 stroužky česneku
1l zeleninového vývaru
2 bobkové listy
1/4 lžičky muškátového oříšku
15 ml citrónové šťávy
200g smetany nebo šlehačky
Sůl a pepř

Zakysaná smetana
Krutonky nebo bagetka

Postup:
Dýni omyjeme, rozpůlíme (zavolejte si na to raději muže), vydlabeme lžící semínka a nakrájíme na kostky (Hokkaidó neloupeme). Na másle necháme zesklovatět najemno nakrájenou cibulku, přidáme prolisovaný česnek a dýni. Chvíli restujeme. Po chvíli přilejeme vývar, citronovou šťávu, bobkový list, muškátový oříšek, sůl a pepř dle chuti. Vaříme pod pokličkou do změknutí (cca 30 minut). Stáhneme, vyndáme bobkové listy a rozmixujeme tyčovým mixérem. Poté do krémové polévky vlijeme smetanu a trochu prohřejeme. K samotnému podávání se nejlépe hodí krutonky nebo opečená bagetka a zakysaná smetana.

Žádné komentáře:

Okomentovat