neděle 13. září 2015

O něco zdravější muffiny

O dortu, který mám v plánu pro Kláru k narozeninám, jsem psala tady. Ale protože je dost pravděpodobné, že její narozeniny strávím v porodnici, rozhodla jsem se jí upéct přednarozeninové překvapení v podobě muffinů. Klára je asi jako všechny děti mlsná, domácí sušenky, buchty a koláče má ráda, ale pořád se snažím o trochu zdravější stravování. Tam, kde to jde, se snažím omezovat bílou pšeničnou mouku a bílý rafinovaný cukr - ten jí nedávám snad do ničeho. Místo klasické mouky používám nejčastěji špaldovou, ale i pohankovou a kukuřičnou. Místo cukru domácí med a různé přírodní sirupy. Kaše třeba nesladím vůbec a přidávám jen ovoce.

Dnes jsem teda vyzkoušela recept, od kterého jsem po pravdě nic moc nečekala. Překvapil však mile. Muffiny chutnají moc dobře, klasické suroviny jim nijak nechybí a vzhledově se taky povedly, jsou tak akorát nadýchané, nahoře efektně popraskané a vevnitř tak trochu "teklavé" :)


Velké plus je, že jsou neskutečně rychlé, vše se smíchá v jedné míse, žádné složitosti. Tady je recept na skvěle jednoduchou muffinovou záležitost.

Ingredience na 12 kousků

220 g špaldové mouky
2 lžičky bezfosfátového prášku do pečiva
3 lžíce karobu
100 g medu
130 g rozpuštěného másla
160 ml plnotučného mléka
2 vejce
1 hrnek borůvek, já měla zmrazené

Postup

Troubu předehřejte na 200°C (osvědčil se mi na ně program "zvrchu a zespodu" - ne horkovzduch). Rozpusťte si máslo. V míse smíchejte mouku, karob a prášek do pečiva. K sypké směsi přidejte med, máslo, vejce a mléko. Vyšlehejte do hladkého těsta. Do těsta přidejte borůvky (můžou být i mražené, pokud nechcete, aby se vám těsto moc obarvilo namodro, nenechávejte je úplně povolit). Naplňte formičky a pečte asi 20 - 25 minut.

5 komentářů:

  1. Na zahrade mame kanadsku borovku a Saske moc chutia,vdaka za recept,inspirujemsa! Budem piect v Muffiny makeri,aspon ho po dlhom case zasa vyuzijem :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muffin maker? O tom jsem ještě neslyšela...

      Vymazat
    2. Kupila som to v Lidli asi za 6 eur,neskor som ho videla aj v Tescu. Princip asi ako toaster,otvori sa viko a je tam tusim 8 dier,kam das kosicky a nalejes cesto. Zalezi od receptu,ae cca do 10 minut su upecene.

      Vymazat