úterý 8. září 2015

Inspirace / Dort ke druhým narozeninám

Klárka bude mít příští týden 2. narozeniny. K těm neodmyslitelně patří dort. Nechci ho kupovat. Budu péct, no péct vlastně taky nebudu, protože je raw. Pořád Klárce nedáváme klasické cukrovinky, když už nějakou tu sušenku koupím, dlouho si čtu její složení. To, co doma upeču, dostává ochutnat, ale Brumíci a Kinder vajíčka zatím u nás mají zavřené dveře. Snad to ještě nějakou dobu vydrží.

Už asi není nic, co by dvouleté dítě z normálních rozumných surovin nemohlo (to je rozdíl oproti loňským prvním narozeninám, kdy jsem nad tím dumala o něco víc). Teď už stačí jen zdravý rozum a trocha hledání. Tento raw dortík mě zaujal na první pohled. Je krásně holčičí, přirozeně barevný a sama jsem zvědavá, jaký bude. Navíc by měl být i jednoduchý, což v této divoké době ocením :)

Recept na jahodovo-limetkový raw dort jsem našla na svém oblíbeném Zásadně zdravě, věřím, že mě nezklame.


Co potřebujeme

Korpus
150 g strouhaného kokosu (+ hrst navíc na ozdobu hotového dortu)
50 g sušených brusinek (namočených alespoň na 1 hodinu do vody)
1 vanilkový lusk
2 lžíce medu
1 lžíce kokosového oleje

Jahodová náplň
500 g jahod (můžete použít i mražené, jen je nechte povolit)
120 ml kokosového oleje
2 lžíce medu

Limetková náplň
2 avokáda
5 lžic kokosového oleje
3 citróny (šťáva)
5 lžic medu (podle chuti)

Postup

1. Brusinky slijte, nechte okapat, nasekejte najemno. Vanilkový lusk podélně rozřízněte a nožem vyškrábněte zrníčka, jako to můžete vidět na videu
2. Strouhaný kokos, nasekané brusinky a zrníčka z vanilky dejte do robotu a rozmixujte. Pak přidejte kokosový olej i med a znovu prožeňte robotem až vám vznikne „těsto“
3. Do dortové formy o průměru 22 cm vyložené potravinovou fólií (aby vám šel dort po zatuhnutí lépe vyndávat) natlačte „těsto“ a na pár minut strčte korpus zatuhnout do lednice
4. Jahody, olej i med dejte do mixéru a do hladka rozmixujte
5. Formu vyndejte z lednice a polovinu náplně nalijte na korpus a dejte chladit do mrazáku na cca 30 minut
6. Přelijte zbylou náplň do misky a pusťte se do vrstvy limetkovo-avokádové
7. Oloupaná a vypeckovaná avokáda (krájím ho podélně) rozmixujte s olejem, citronovou šťávou i medem, opět do hladka
8. Vyndejte formu z mrazáku, jahodová náplň by už měla být lehce ztuhlá a opatrně na ní nalijte avokádovou (bude krapet hutnější než jahodová, protože avokádo obsahuje samo o sobě tuk). Strčte znovu do mrazničky na cca 20 minut (avokádo díky nižšímu obsahu vody, na rozdíl od jahod tuhne rychleji)
9. Až bude zelená vrstva zase pěkně ztuhlá, nalijte na ní zbytek jahodové. Uhlaďte nebo jen lehce zatřeste, ať je vršek dortu krásně rovný bez hrbolků a bublinek a dejte naposledy vychladit do mrazáku na alespoň 30 minut
10. Jakmile bude dort dostatečně vychlazený, sejměte formu, posypte kokosem a ozdobte třeba nařezanou jahodou

Jediné, čeho se bojím, jak formu narvu do mrazáku :( Určitě budu po přípravě a konzumaci informovat, jak to šlo a jak nám chutnalo. Slavit budeme nejspíš až ve čtyřech - i s miminkem, kdy se sejdeme celá rodina.

2 komentáře:

  1. Dekuji za tip na dort a na supr stranky s receptama.Dortik budu muset vyzkoušet☺a jak resis vanocni cukrovi?synovi bude v prosinci 10mesicu a resila jsem jestli mu upect nejake (zdrave) cukrovi,hlavne kvuli babickam aby mu mohli neco dat,mam stejny nazor na cukr a celkove na sladkosti jako ty,ale bohuzel pochopeni u babicek zadne☺dle jejich nazoru vse moc resim,takze me takovyhle clanek potesi a presvedci, ze to delam dobre.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, je to tvoje dítě, ty si musíš říct, jak to chceš a rodina to musí akceptovat. Mí rodiče to taky řešili, ale respektují a ptají se. Vím, že nějakou ultra blbost by jí nedali a pokud jde o kousek domácí buchty, nebo vánočního cukroví, čert to vem. Já minulé Vánoce - to byl Kláře rok a kousek, jsem plánovala upéct aspoň tři druhy nějakého zdravého cukroví - z lepší mouky a bez rafinovaného cukru, skončila jsem u perníků, které nikomu moc nechutnaly :) Letos si dám záležet víc, recepty díkybohu jsou a je to lepší a lepší.

      Vymazat