úterý 12. dubna 2022

Audio pro děti / Doktor Proktor a prdící prášek

Vážení, i na nás už došlo. Série Jo Nesba s Doktorem Proktorem už vtrhla i do naší domácnosti. Pořád jsem všem odpovídala: "Já nevím, přijde mi, že to ještě pro mé děti není...". Ehm. Nikdo nemůže být dost nezralý na prdící prášek. Navíc, když je fekální téma stále v kurzu, že ano. A když doma vypustím slovo prdící prášek, vyvolá to nikdy nekončící vlnu veselí. Jo Nesbo je můj autor už dlouho, sérii s HH mám doma kompletní. Dětem jsem nedávno pořídila extra zábavnou audioknihu Doktor Proktor a prdící prášek. A zjistila jsem, že Nesbo umí okouzlit i dětské duše. I když totálně odlišným způsobem než to dělá s dospěláky.


Na Audiotéce je celkem pět dílů s podivínským doktorem Proktorem, dokážu posoudit jen díl první. Je o klukovi Bulíkovi, který je strašně maličký, jeho kamarádce Líze, která trpí nedostatkem sebevědomí i kamarádů, a o šíleném vynálezci ze sousedství Proktorovi. Ten vynalezl prdící prášek. Odhalení tohoto skvostu přinese do čtvrti nebývalé pozdvižení a dostane kamarády i do pekelně nebezpečných situací...


Příběh je originální a pro děti je prdící téma nadmíru atraktivní. Je tam dobro, je tam zlo, je tam dobrodružství, je tam i kapka napětí, je tam přátelství i nenávist, kniha je vhodná pro děti i dospělé. Skvělá interpretace Davida Novotného dodala ještě na humornosti, jakoby jí bylo v příběhu málo. Perfektně měnil hlasy, hrál si se slovy i s výslovností. Paráda, dočista umělecký zážitek.

Nejen interpretací, stylem a především hodně originálním námětem mi Doktor Proktor připomněl audioknihu Jakub a obří broskev od Roalda Dahla. Dahl je podle mě nepřekonatelný ve světě fantaskních příběhů pro děti. Jo Nesbo se mu dost přiblížil a určitě zkusíme i další díly Proktora.

Pokud máte děti zhruba ve věku 6-12 let, které se rády smějí, prdící prášek rozhodně nemůže zklamat. Vy se však raději obrňte notnou dávkou trpělivosti, abyste vydrželi všechna ta hlasitá a procítěná "prrrrrrrrrrrrrrrrrrrrddddd"!

Žádné komentáře:

Okomentovat