úterý 5. dubna 2022

Hrajeme | Křeččí banda

Máte doma víc dětí různého věku a hrajete spolu rádi hry? Asi mi dáte za pravdu, že úplně největší oříšek je začlenit do společného hraní ty nejmenší sourozence. Ty, kteří se tak moc chtějí zapojit, nechtějí u ničeho chybět, cítí vaši 100% pozornost, kterou hraní dáváte, zkrátka je to láká. Chtějí moc hrát s vámi, nicméně jejich zkušenosti a schopnosti jim to nedovolují. Pokud jste opravdu milovníci deskovek a rodinného hraní, musíte na to od lesa. Protože oni se s tím, že hrát nemůžou, zaručeně nesmíří. A vám se ty pravidelné hysterické záchvaty řešit nechtějí. Z vlastní zkušenosti radím nakoupit dvě tři deskovky, se kterými si poradí už opravdu malé děti, zároveň však NĚČÍM uspokojí i starší sourozence.


Pár takových doma máme a s Matějkem trpělivě hrajeme. Poslední dobou máme dobrou zkušenost s hrami německé značky HABA, která myslí na nejmenší, ale svým zpracováním upoutá pozornost celé rodiny. Jedna z takových her je kooperativní hra Křeččí banda.



Jste rodina křečků, máte opravdu důmyslné doupě a musíte se připravit na zimu. Jak? Nakřečkovat zásoby, pěkně si je uložit do podzemních komůrek dřív, než opadá listí ze stromu, který se tyčí nad norou. Víte, že musíte spolupracovat, rozdělit si úkoly a všechno společně nasbírat a odnosit dolů. Vyhrajete, pokud uskladníte všechny mrkvičky a klásky, prohrajete, když to nestihnete do té doby, než spadne ze stromu poslední žlutý lístek.


Největší plus? Bezesporu neobvyklé grafické zpracování. Do herní plochy se vkládají čtyři pohyblivé prvky - výtah, křeččí kolotoč, důlní vozík a lanovka. To je něco, co opravdu zaujme všechny děti, nejen tříleté prcky. Jak se ve hře něco hýbe, vždycky je to tahák. Moje děti si se hrou dokonce někdy hrají "jen tak" na domeček a upozorňuju, že to iniciuje ta nejstarší.



Druhé plus - je kooperativní. Hráči se neporáží, společně vítězí nebo společně prohrávají. Odpadá tak jedna velká nepříjemnost. Mnoho malých dětí se s porážkou nedokáže dost dobře vyrovnat, zlobí se, pláčou, ztrácí zájem. Proto u takto malých dětí doporučuju kooperativní hry. Naučit se spolupracovat, zlepšit se v komunikačních dovednostech, mít dobrý pocit ze společně odvedené práce.


Křeččí banda je bleskurychlá hra pro děti od 4 let. Ze zkušenosti vím, že ji s troškou pomoci zvládne i šikovný tříleťák. Tuto originální kooperativní deskovku můžete směle zařadit mezi první společenské hry, které domů dětem koupíte. Herní mechanismus je založený na hodu kostkou, doba hraní nepřekročí 15 minut. Úspěch a všeobecné rodinné blaho zaručeny!

Žádné komentáře:

Okomentovat