středa 13. dubna 2022

Knihy pro děti / Voňavá lékárna: Záhada černé květiny

Pokud máte doma malé čtenáře či vděčné posluchače, kteří už touží po tom pomyslném velkém kroku do světa "middle grade" literatury, mám pro vás další tip. Co je vlastně middle grade? To je beletrie určená pro děti mladšího školního věku, cca 8-12 let. Už to nejsou jednoduché dětské knížky, ale taky to není young adult literatura. Výrazně přibývá textu, písmenka se zmenšují, kapitoly ubývá obrázků, často se jedná o dobrodružné příběhy či fantasy. Klárka se fakt pěkně rozečetla, mám pocit, že se pomalu dostává do té krásné čtenářské fáze, kdy si vleze do postele s knížkou a čte. A tak nám na poličce přistál už druhý díl magické trilogie Voňavá lékárna. První díl Ve vzduchu se vznáší tajemství jsem na blogu popisovala už na podzim, teď se mrkneme na druhý zelený díl Záhada černé květiny (Bookmedia, 2021).


Lucie se stala lékárnicí v oboru vůní a uvědomuje si tíhu tohoto tajemství. Jedinými důvěrníky jsou jí mladší bratr Ben a soused Mats. Když se jednoho dne ztratí z lékárny nejvzácnější ingredience, černý prášek Meteor, děti ví, že to musí vyřešit. Bez Meteoru nepřipraví žádnou magickou vůni. Děti tuší, že za krádeží stojí Věční, nebezpečná skupina toužící po nesmrtelnosti. Vydávají se na napínavou zajímavou cestu až do Amsterodamu, aby přišli celé záhadě na kloub.


Musíte se na to podívat dětskýma očima. Nehledejte v příběhu zbytečné háčky a zaškobrtnutí, podlehněte s dětmi kouzlu lektvarů, ponořte se do fantazie, užijte si to. Nechejte to na dětech. Já na knize oceňuju hlavně to, že ačkoliv se jedná už o fantazy pro školáky, je psaná mírně, bez násilí, bez zbytečného strachu a přitom je pro děti opravdu napínavá. Autorka našla krásnou něžnou hranici mezi dětským příběhem a tvrdší zápletkou pro puberťáky.


Bezkonkurenční ilustrace na titulce pomůže navodit tu správnou atmosféru, vnitřní černobílé kresby už jen šikovně doplňují slova.



Jednoduchý nenáročný jazyk, poměrně krátké svižné kapitoly, to všechno dělá z Voňavé lékárny lákavé čtení pro mladé čtenáře.

-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Bookmedia.

Žádné komentáře:

Okomentovat