sobota 27. listopadu 2021

Vánoční inspirace / Dárky pro holku školačku (7 - 9 let)

Klárka se postupně přehupuje do fáze, kdy hračky střídají jiné dárky, dárky praktičtější, kreativnější, prostě jiné. Klárka nikdy nebyla panenková a když jsem se jí letos ptala, jestli by si přála vyloženě nějakou hračku, nedokázala mi sama odpovědět. Protože mi píšete (a já jsem z toho vážně dojatá, protože už to tady dávno nešlape, jak by mělo), že po tipech na vánoční dárky stále toužíte, mělo by to tady být. I kdyby to pomohlo jednomu jedinému z vás, má to smysl.

Tady teda první vánoční seznam. Pro velkou holku. Holku školačku. Seznam toho, co mě napadá, že by Klárce udělalo radost. Seznam toho, o čem Klárka mluví. Co si napsala na ježíškovský wishlist. Pro hnidopichy: Cože? Jako tolik toho dostane?? Nenechte se zmást. Něco z toho už Klárka dostala k 8. narozeninám, něco z toho Klárka dostane k Vánocům od nás a něco od prarodičů. A něco zůstává na seznamu pro další příležitosti.


Ještě poslední detail - Klárce je 8. Tyhle dárky řadím spíš k holkám mladšího školního věku, ale je to dost individuální. Myslím, že tento seznam pokryje z velké části holčičí přání od 6 do 10 let. Na konci článku najdete slevový kód na 10% k Agátě. Jdeme na to?

Komiksové knihy pro malé čtenáře & V hlavní roli holčičí hrdinky

Z Klárky se stává poměrně vášnivý čtenář, čtení jí jde už skvěle, objevuje kouzlo knih. Vidím, že se pomalu ale jistě vyplácí naše snaha vypěstovat u dětí lásku ke knihám. Přečte už víceméně všechno, nejraději má komiksy, kde jsou hlavními hrdinkami holky. Kromě obrázkově zpracovaného příběhu Káti a Škubánka, doporučuju všechny díly Hildy, zatím první díl Jasmína lovkyně záhad a čtyři čarodějnické díly Morgavsa a Morgana.


Umělecké puzzle od Djeco Puzz'art

Většinu dětí baví skládat puzzle a to je dobře. Podle mnohých výzkumů je hledání těch správných dílků blahodárnou činností pro náš mozek. Ráda hledám neokoukaná puzzle, postupně přidávám počet dílků a stupňuju obtížnost. Djeco přišlo s krásnou novou řadou Puzz'art, která vyniká netradičními tvary a složitějšími ilustracemi. Přenádherné puzzle dělá i eeBoo.



Kreativní razítka Djeco

Tyhle velké holky už potřebují vyšší level v razítkování, které je ale pořád baví. Na trhu jsou moc hezké sady razítek, pomocí nichž si děti mohou ozdobit deníček nebo vytvořit narozeninové přání. U nás doma zabodovala výtvarná hra Razítka a stvoření z říše fantazie. Dítě za pomocí na první pohled abstraktních tvarů vykouzlí na papíře různá zvířata nebo prapodivné příšerky.



Kreativní tvoření - náramky, lapače, čelenky, přívěšky

Díkybohu za úžasně zpracované sady od francouzské značky Djeco, která je u nás doma asi nejoblíbenější. Sady jsou promakané, pestré, každý si najde to svoje. Klárka by je nejraději všechny, tak postupně zkoušíme. Na jaro jsem psala článek Pětkrát tip na dárek pro holku, můžete se inspirovat tady. Pokud by to bylo málo, my letos zkusíme Korálkové čelenky do vlasů a perličkovou výrobu přívěšků Artistic Aqua. A někdy příště třeba tyto složitější náramky.


Origami - papíry, sady, knihy

Letos Klárku chytlo origami. Skoro každý den něco skládá (a já nevím, kde skladovat), většinou podle videí. Myslím, že skládání z papíru je velice smysluplnou činností, potřeba koncentrace je obrovská. Pro začátečníky můžete koupit již předpřipravené origami sady, nebo stačí koupit pěkné barevné čtvercové papíry a k tomu nějakou knihu plnou inspirace.


Škrabací obrázky, vybarvování podle čísel, malování podle čísel

Klárku k mému údivu baví i aktivita alá stírací los, vyškrabávací obrázky. V obchodech jich je spousta, buďto škrabáním objevíte barevný obrázek, nebo lze koupit "prázdný" blok, kdy stíráním vytváříte své vlastní obrázky. Omalovánky, ve kterých se vybarvuje podle čísel, ji také zajímají. Nově pokukujeme po mnohem složitější disciplíně - malování podle čísel. Při troše snahy, trpělivosti a času si můžete vykouzlit pomocí akrylových barev hotové umělecké dílo. Až sesbírám víc času, tohle si pořídím i já.


Figurky zvířat & farma, stáje, karavan

Když přemýšlím, s čím obecně si děti doma nejvíc hrají, tak jsou to figurky zvířátek. Máme různé značky, ale snažím se kupovat ty kvalitní, reálné modely. Máme Schleich, máme Safari Ltd., máme i Mojo a Collecta. Schleich dělá krásné sady s koníky, pokud máte slečnu, co se o koně zajímá, hrozně se mi líbí tento karavan. Mají ale i stáje, farmy a další doplňky.


Panenky, Barbie a Enchantimals

Bárbínám nefandím, ač jsem je doma sama měla. I Klárka je má. Ale moc si s nimi nehraje. Nejkrásnější, co doma máme, jsou zpívající Elsa a Anna, a taky Rebelka. Klasickou Barbie nevlastníme. Co mi přijde podivně roztomilé a holčičky zabaví, jsou panenky Enchantimals. Jsou malé, pěkné a to spojení se zvířaty děti baví.


Svět princezen Djeco Arty Toys

Pokud máte doma holčičku, která si ráda hraje s panenkami, a jste odhodláni zaplatit za kvalitu a designové zpracování vyšší cenu, hračky Djeco Arty Toys by se vám mohly líbit. Pro holčičky se přímo nabízí zámek pro princezny a velké množství krásných figurek.


Lego Friends

Ano, pořád to frčí a přiznám se, že já Lego ráda. Klárka samozřejmě vyžaduje holčičí sady, za nás můžu doporučit třeba propracovaný Autobus přátelství, nebo Lesní jezdecké středisko


Česací hlava a kniha účesů

S tímhle jsem měla trochu problém, tato hračka mi od dětství přišla poněkud strašidelná. Ale Klárka si česací hlavu hrozně přála a dostala ji k narozeninám. Máme Baby Born starší sestřičku a na Vánoce si k ní Klárka přeje knihu účesů.


Retro hračky - skákací guma, přebírání provázku a duha

Tady naopak mé srdce jásá a hrdě Klárce ukazuju všechny ty skoky a fígle. Ona se diví, jak jsem si mohla hrát se stejnými hračkami, jako frčí teď. Pravda je, že my jsme skákali přes gumu z tepláků a přebírali jsme tkaničku od bot :) Dnešní děti to mají promakanější. Jen pružinová duha je pořád stejná...


Tetovačky a laky na nehty

Tetovačky jsou u nás dlouhodobě oblíbené a děti si jimi jednou za čas ozdobí paže. I já musím. Co se týče laků na nehty, je to téma. Velice kontroverzní. Touha je, mé obavy z hlediska zdraví taktéž. Takže jsem hledala a pátrala, zatím nejlepší zkušenost mám se sloupávacími laky na nehty Bo-Po. Pokud si slečna nepřeje ten, co se lehce sloupne, doporučuju dětské šetrné laky Piggy Paint.


Paráda - korálky, náramky a náušnice

Klárka si na jednom Mint marketu sama vybrala krásné designové náušnice značky Parada. Mráčky, ze kterých prší. Ladí ji k očím. Miluje je, nesundává je. Přeje si další, tentokrát s liškou. Celou tvorbu moc doporučuju. Jestli toužíte po větší roztomilosti, mrkněte na Djeco Tynyly.


Chytré volací hodinky

V září, s nástupem do druhé třídy nastal ten čas. Ne na mobil. Ne na hodinky s GPS a internetem. Ale na chytré hodinky, kterými nám Klárka zavolá, když je potřeba. Kterými se ohlásí, že dorazila s kamarádem ráno do školy. Kterými se ozve, když se zdrží u kamarádky. Vybrali jsme jednoduché hodinky Helmer KW 802. Jsou určeny jen na volání, nemají GPS lokátor, ani s nimi nenapíšete sms. Právě díky své jednoduchosti jsou ideální pro malé děti.


Sportovní vybavení

Za mě ideální dárek je jakékoliv sportovní vybavení. Klárka si letos přeje pod stromeček nové inline brusle, kupujeme tyto v Decathlonu. Fajn vánočním dárkem jsou také lední brusle nebo lyže. Dobrým nápadem je i koloběžka na cesty do školy nebo zábavný phlatball.


Deskovky pro společně trávený čas

Stejně jako u nás v žádném dárku nesmí chybět kniha, nově nesmí chybět ani hra. Mám pocit, že k úchylce číslo jedna (dětské knihy) se přidala konkurentka - úchylka číslo dva (dětské hry). Hrozně mě to baví, čtu recenze, zvažuju, louskám pravidla, propadám panice, že nic nechápu a s láskou učím děti hrát nové a nové hry. Všechny tady jsou a postupně budou, hledejte pod tagem "hrajeme". Nejnovější úlovek je My Little Scythe, nedávno vydalo znovu Albi už pod českým názvem Šampioni jablečného království - studuju pravidla a jsem popravdě natěšená :) A pod stromečkem bude známý Outfoxed - česky Kulišák.


Zahltila jsem vás? To je vlastně dobře. Ještě máte čas na vánoční nákupy. Naopak ocením jakékoliv tipy od vás, kterými potěšíte své holky. Budu se moc těšit, i když já mám už letos nakoupeno.

Pokud byste nakupovali v eshopu Agátin svět, můžete využít moji 10% slevu s kódem IGFZRZKA10

2 komentáře:

  1. Dobrý den,
    mohla bych se zeptat jak jste spokojení s těma hodinkama Helmer KW 802? Plánuji taky nějaké jednoduché pořídit a zajímala by mě vaše zkušenost. Děkuji Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Martino, my jsme spokojeni. Pořád fungují bez problému, nabíjím jednou dvakrát týdně, nesekají se. Jsou ale opravdu jednoduché, nevím, co od volacích hodinek čekáte (tyto nemají ani internet, ani GPS ani neumožňují psát zprávy). My jsme ale takové chtěli, aby plnily funkci volání. Mám v plánu samostatný příspěvek, ale teď aspoň takto :)

      Vymazat