sobota 13. února 2021

Ergonomické fixy pro malé děti

Jsme rodina pastelková. Kdysi, když měl Kubík asi rok, jsem se zařekla, že děti dostanou fixy tak v patnácti. Tenkrát se totiž Jakub k nějaké dostal. Následky jsou patrné dodnes. Povlečení. Pyžamo, které nosí teď Matěj. Polštář. Mají černá stigmata. Dopnul se k nějaké mé lihovce, která nejde dolů ani po sto vypráních. Ale fixy k dětství prostě patří. Pro mě byly fixy hotovým pokladem. Teď je doba jiná a fixy stojí míň než kvalitní pastelky. Nicméně Klárka si je moc přála od té doby, co začala chodit do školy, a Matýsek už taky jedny má. K druhým narozeninám dostal ergonomické fixy Djeco. A protože jsou opravdu úžasné, chci, abyste o nich věděli i vy.


Proč má dvouleté dítě fixy? Chtěla jsem mu k narozeninám koupit něco z kreativního šuplíku, hraček máme doma spoustu, puzzle a lego dědí, tak jsem hodně koumala, co doma ještě nemáme a co by mu dalo něco víc, než jen požitek z hraní. Tyto obří fixy pro malé děti mi doporučila jedna čtenářka, kamarádka.



6 fixů, které vlastně ani nevypadají jako fixy. Spíš jako tuby s barvičkami. Tento masivní tvar je právě ideální pro malinkaté ruce. Malé děti totiž nedrží pastelky/fixy tak, jako předškoláci. Potřebují mnohem větší průměr, aby se jim psací potřeba dobře uchopila, proto i pastelky pro nejmenší jsou tak silné.



Vevnitř v tubách je tekutá náplň (nebojte, nedostane se ven) a podle jejího množství se zdá, že fixky nějaký ten rok vydrží. To mě těší vzhledem k vyšší pořizovací ceně.





Co je však na fixech jiné, je hrot. Je hodně placatý a kulatý. Nejde ho zatlačit dovnitř, jak u klasických fixů. Malé děti totiž mají tendenci na všechno tlačit silou a hroty pak mizí někde uvnitř. Nenávratně. S těmito fixy se dá normálně kreslit (detaily s nimi však větší děti díky silnému hrotu nevypracují), lepší se mi však zdá využití jako "razítkování". Tlakem dělat na papír ťupky. Tato puntíková zábava je pro děti velice atraktivní. Malí mohou puntíkovat jen tak, hlava nehlava, větší mohou využít různých šablon s názvem "Do a Dot". Těch je na internetu nepřeberné množství, v Česku existují třeba puntíkovánky. Jen na těch šablonách jsou většinou puntíky trochu větší, než vám udělá fix. Nemyslím si, že to moc vadí.




Matýsek je v té úplně první fázi. Druhá fáze s puntíkovanou ho sice baví, ale občas u ní zuří. Musím hodně dýchat, uklidňovat a pomáhat. V neposlední řadě jdou s puntíky vymýšlet mnohé edukativní věci typu Montessori. Písmena, číslice, barvy, abeceda, tvary, počty... Je toho fakt spousta, stačí zadat do googlu "Do a Dot" a tisknout. Určitě chci tyto fixky využívat právě jako doplněk vzdělávání pro všechny tři. Je to zas o něco zábavnější forma, než jen práce s tužkou a papírem.

Pokud budete nakupovat v eshopu Agátin svět, nezapomeňte využívat slevový kód na 10% "IGFZRZKA10".

2 komentáře:

  1. Taky je mame a jsou super. Dostala je k vanocum rocni dcera a uz s nimi tupka. Diky vasem tipu jsem dnes vytiskla sablony a uzila si je i ta starsi :). Diky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jsou vážně super, i u nás pořád velký úspěch, u všech třech. Šablony jsou bezvadné a hlavně je jich na webu milion, takže nikdy nekončící zábava. Díky za zprávu od vás ♥

      Vymazat