středa 30. srpna 2017

Důležité momenty / Klára jde do školky

A je to tady. Nevím, jestli se na tento milník dokáže matka nějak dopředu připravit. Já se připravená necítím. Celkem nečekaně nám vyšla pro Klárku Montessori školka, o kterou jsme hodně usilovali, kde ale vůbec nemělo být volné místo. Nakonec se jedno nečekaně uvolnilo a školka si vybrala právě nás. Tohle beru jako znamení. Vím, že tady bude o Kláru dobře postaráno. Nejsem si jistá, jak to bude probíhat, vzhledem k povaze své dcery tuším, že minimálně začátky nebudou jednoduché. Ale udělám všechno pro to, aby byla Klárka spokojená. A hlavně šťastná. Taky se budu muset trochu sebrat já, protože mi končí jedno období. Období, kdy jsem s Klárkou doma. Kdy se vedle ní probouzím, kdy mi během vzácných 5 minut ráno dovolí se s ní pomazlit, kdy poslouchám její a Kubíkovo šťastné povídání, kdy se několikrát během dopoledne vztekne, kdy mi pochválí oběd a kdy tvrdě protestuje s odpoledním spánkem. Končí mi tohle vzácné období, období nepřetržité péče, láskyplné období s mojí holčičkou. Jsem nostalgická, patetická a asi i trochu trapná, mnozí z vás mi neporozumí, ale já to tak cítím. Na druhou stranu vím, že Klára ten pravidelný kolektiv potřebuje, a že Montessori pro ni bude zdravým a respektujícím prostředím.


Zhruba od poloviny léta se na školku začínáme připravovat. Dostala jsem seznam a jede se. Chtěla jsem, aby si Klára všechny potřebné věci vybrala sama. Je tak do procesu aktivně zapojená a to hodně pomáhá. Má z toho ryzí radost a vnímá to víc pozitivně. Jedno odpoledne jsme spolu bloumaly po centru a vybíraly hrníček. Na netu si pak večer vybrala pyžamo. Pak ikeáckého plyšáka na spaní. Vybrala si taky nové capáčky Hali Beli, i gumáky. Oboje růžové. No a včera jsme spolu všechno štítkovaly. Jméno jsem nevyšívala, ani jsem po výrobních štítcích nečmárala fixou. Konečně jsem dostala příležitost vyzkoušet Happy Label. Znáte?



Já se rozhodla pro dětské samolepící štítky. Dala jsem jim přednost před nažehlovacími. Asi proto, že nějak nevím, kde mám za ty roky nežehlení schovanou žehličku :). Na výběr je neskutečné množství. Vyberete si tvar, velikost, design, barvu a dokonce i font. Přiznám se, vybírala jsem strašně dlouho. A tak trochu jsem přemýšlela, co bych si mohla oštítkovat já. Karimatku na jógu? Batoh na hřiště? Sluneční brýle, aby mi je Chlupáč pořád neodnášel do práce? Knížky, protože já je fakt nerada půjčuju?


Prošla jsem snad všechny možnosti, nakonec vybrala pro Klárku dva typy - kulaté sytě růžové samolepky s duhou a světle růžovou sadu různých tvarů a velikostí s jemným květinovým vzorem. Duhu jsem prý vybrala líp. Takže příště růžový jednorožec na růžové...



Samotné lepení je radost. Hrnky, lahvičky, boxy na svačinu dělala Klárka. Já boty a oblečení. U oblečení je nejlepší lepit samolepky na nylonové štítky s informacemi o velikosti a údržbě, ale ne vždy to jde. Pár kousků mám teda nalepených normálně na látce a mám pocit, že je to i tak dobrý. Jeden štítek dostal za ucho i plyšový pes, jsem zvědavá, za jak dlouho ho všetečné Kubíčkovy prsty sloupnou. To je totiž jeho nová úchylka - chodí po bytě a slupuje všechny samolepky, které kdy Klára někam nalepila.




Provedení štítků Happy Label je perfektní. Samolepky by měly vydržet i výbuch atomovky :) Pračku, myčku, mikrovlnku i mrazák. Důležité info pro všechny, co jednají rychleji než čtou/myslí - jako jsem já! Nalepené štítky vkládejte do pračky a myčky až po 24 hodinách, aby lepidlo mělo dostatek prostoru pořádně přilnout. Já jdu teď prozkoumávat myčku a hledat jednu odlepenou duhu z nového hrnku s koalou.




Happy Label nejsou jen načančané štítky do školky a školy, ale hrozně se mi líbí také zdravotní štítky, které upozorňují na nemoc nebo alergii, reflexní samolepky nebo bezpečnostní náramky. Miluju tyhle úspěšné české projekty, navíc, když je vytvoří a přivede k dokonalosti máma.

15 komentářů:

  1. Jani chapu a rozumim. Loni jsem mela to stejne s Kajiu. A letos repete s Adri. Holcicky chodi do statni skolky, budou ve tridach nad sebou. Povidani o montessori x statni by bylo na nekolik radku. Poznani - zalezi na ucitelkach a pro me stastne deti = spokojena mama. A stitky happy labels je za me naprosty TOP a naprosta spokojenost.Vzala jsem i nazehlovaci, ale ptz nalepovaci vydrzi vse, nejlepsi volba. Preju vam at je Klarka spokojena - me se tedy montessori pristup libi moc a at vse zvladnete hlavne na zacatku. A ty taky. Vzdy si uzivam jak K vypravi zazitky a neskutecne ji skolka posunula.Pozdravuju Silvia

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Silvi, moc děkuju za tato slova. Přijdu si jak exot. Tolik maminek v okolí se těší, až děti půjdou do školky. Samozřejmě je to vše o učitelkách, o tom žádná. My jsme za to Montessori moc vděční hlavně proto, že už ten přístup zná. Tak nějak doufám, že jí to pomůže s adaptací. Věřím, doufám a modlím se, že moje holčička bude spokojená. P.S. a díky za info k happy labels, jsem ráda, že nemusím hledat tu žehličku :)))

      Vymazat
  2. Ja to taky chápu. Nas to sice ceka cca az za rok, ale uz ted je mi z toho uzko. Neumím si představit, ze sverim dceru někomu cizímu a cely den nebudu vědět, co se s ni děje. Ale někdy se ta pupeční šňůra ustrihnout musi a tohle je asi ten správný čas. Ja mam na školku jen ty nejkrásnější vzpomínky a doufám, ze Linda bude mít taky. Držím palce, ať ani jedné netecou slzicky 👍

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Máte ještě rok, tak si ještě užívejte. Na každém období je něco. Pořád mám eso v rukávu, že kdyby to fakt nešlo, stále jsem doma na mateřské s Kubíkem. Nic mě nikam netlačí, cítím se velmi svobodná a to mě uklidňuje...

      Vymazat
  3. Já to Jani ořvala,a to je Naty zatím jen v soukromé na dvě dopoledne v týdnu.od října by měla jít v plné palbě do daltna u nás,ale nevím,jestli to dám...vím,že pro ni to bude lepší,než být s náma doma,ale JÁ TO NEDAVAAAAM....mno,takže Tě chápu

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Magdi, já na tom budu asi podobně. A gratuluju k dobré volbě i u vás :) Nevěděla jsem, že mají i MŠ... Drž se!

      Vymazat
  4. Happy labels znam a pouzivam. Nazehlovaci drzi hur nez lepici. Do skolky se mi osvedcilo davat na krabicky na svacinu viditelne / nikoliv na dno, protoze deti casto maji stejne krabicky, termosky a tak si je poznaji hned. Co to mate za gumacky? Potrebuji pro syna nove, ma uzsi nohu a jedeme bf, vubec netusim, jake kompromisni shanet.. Capacky neklouzou? Chci je taky objednat...Diky, Jana F.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju za reference k štítkům a potvrzení mé volby samolepících :) Na gumáky se mě ptá spousta z vás - jsou to gumáky Beppi, které jsem pořídila na proděti: https://www.prodeti.cz/holinky/divci-holinky-ruzove-eur-35-ruzova?searchToken=de894f6b-3a8d-4be5-98da-1c1b7d8036eb nevím, do jaké míry je to kompromis, ale mě zaujala poměrně rovná podrážka a krásná ohebnost. Já jsem spokojená a koupím je i Kubíkovi. Capáčky od Hali Beli nekloužou a fakt jsem nepoznala lepší. Mám tady na blogu i podrobnou recenzi, zkuste zadat do vyhledávače...

      Vymazat
  5. Jani, u nás se jde taky poprvé do školky. A musím říct, že jsem ráda. Ne proto, že bych se Tomíka chtěla zbavit, ale proto, že cítím, že je na to čas. Stále něco vymýšlet, zabavovat obě děti, navíc Tomík prahne po kamarádech (ne, že by žádné neměl, ale všichni, se kterými jsme chodili na hřiště, také odchází do skolky) a do skolky se moc těší. Tak jsem zvědavá, jak to dáme! Držím palce, ať u vás vše proběhne hladce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, díky, no u nás je problém v tom, že klára po kamarádech nijak viditelně neprahne a má z toho strach :( Přeju vám taky vše dobré!

      Vymazat
  6. Cvak! Díííky!:-) Už dlouho koumám nad tím, jak si "podepsat" to své malované oblečení, protože tu mou papírovou cedulku každý hned ustřihne a přímo k obrázku (třeba s medvědem) mi přijde divné psát "MIAUK". Ale tohle, to je paráda! O krásných Happy Label už jsem slyšela, ale protože má Pepi na školku ještě dost času, pustila jsem je z hlavy. No díky za oživení! Díky Tvému článku mi docvaklo, že ne Josífek, ale já je (asi nutně:D) potřebuju:)))

    Tak ať se Klárce ve školce líbí a Tobě ať není bez ní doma moc smutno!:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Veru, díky a jsem ráda, že posloužilo :) A smutno mi bude, ale taky trochu cítím, že Kuba potřebuje ode mě taky víc pozornosti, takže se teď budu věnovat restům :)

      Vymazat
  7. Ahoj Jani. Nekdy se to tak semele, ani nevis jak vid? Mladsi syn take nastupuje do skolky a ja do prace. velka zmena. Musim rict, ze tu nostalgii mam take. Nekde jsem ted cetla, ze jit na materskou je velky sok pro maminku, vse se zmeni atd, ale jit zpet do prace je jeste vetsi sok. Uz jsem byla na polovicni uvazek od unora, na zvykacku haha, ale mas pravdu jedno obdobi konci a dalsi zacina. Je to priroda a ma to tak byt. Tesim se co bude dal. Deti rostou a jsou to partaci do akce. Dnes jsme si na detske oslave rodice pripili bezinkovou stavou at ten novy skolni rok prezijem 😀 Stesti preje pripravenym! Tak na novy skolni rok a novou etapu 😎

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Andreo, to je milé! Nostalgie není špatná věc, myslím, že nám o nás mnohé vypovídá. Přemýšlíme nad tím, vnímáme ty výhody mateřství, dokážeme si to užít naplno. Já si mateřskou opravdu užívám a děsím se toho, až zase začne ten "běžný kolotoč". Já jsem ale člověk poměrně spokojený, dokážu si na všem najít něco pozitivního, tak snad mi to pomůže překonat ty začátky :) Měj se hezky a vše dobré přeju ♥

      Vymazat
  8. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat