pátek 11. srpna 2017

Časopis pro děti / Ben Já Mína

Jsme spíš knížkoví, s časopisy pro děti se teprve hledáme. Mně kdysi dávno máma z práce nosívala Čtyřlístek a já tu pravidelnost milovala. Klára si občas v knihovně nějaké časopisy prohlíží a já na začátku roku trochu unáhleně předplatila Raketu. Ač je skvělá, nemyslím si, že do ní moje děti už dospěly. Takže na ně čeká ve skříni pár výtisků tohoto unikátního a bezreklamového pokladu. Na začátku léta se mi do rukou dostal recenzní výtisk nového časopisu pro předškolní děti s názvem Ben Já Mína. Časopis vydává Junák - český skaut. Já ke skautu žádný osobní vztah nemám, takže jsem se na časopis podívala zcela nezaujatě. A líbí se mi moc - hlavně díky krásným ilustracím a taky proto, že ho zvládnou i menší děti.


Zatím vyšlo jen pár čísel, my máme doma zrovna téma vesmír. Vesmír je zrovna oblast, kam jsme se s dětmi zatím nedostali. Klárka doposud neprojevila zájem zkoumat něco mimo naši planetu, Kubovi je to úplně šumák. Proto jsem byla na jednu stranu ráda, že na nás vyšlo zrovna toto vydání. Taková naše premiéra, naše seznámení se s vesmírem. A musím říct, že i toto poměrně složité téma se redaktorům podařilo zpracovat vhodně pro malé děti. To znamená - nijak zapeklitě.


Co mě zaujalo na první pohled, byly ilustrace a celkové grafické pojetí časopisu. Většina dětských časopisů je šíleně pestrobarevná. Ilustrace tady jsou vkusné, nedivoké, příjemně jednoduché. Jednou z ilustrátorek je úžasná Jana Nachlingerová (výtvarnice zaměřující se převážně na děti, navrhuje a vyrábí dětské hračky a didaktické pomůcky. Společně s Rosou Mitnik vydala interaktivní deník dítěte To je moje).



A co v časopise najdete? Trochu k vymalování, trochu k hraní, trochu k dokreslování, nějaké to bludiště, zkrátka od všeho trochu, ale všeho v rozumné míře. Najdete tam jednoduché pokusy i mňam vesmírný recept. Úkoly, otázky, kvízy. Trocha zeměpisu, trocha ekologie, trocha tělocviku. Velmi všestranné zaměření ideální pro děti předškolního věku. Klárka v necelých čtyřech časopis zvládla s mou asistencí na jedničku.





Každé číslo je jinak tematicky zaměřené - už se psalo o skřítcích, rostlinách, v plánu je lidské tělo nebo galerie. Co se mi moc líbí, že si k časopisu můžete stáhnout pdf s metodikou. To ocení jednak pedagogové, kteří s časopisem mohou pracovat, ale i rodiče, jejichž obzory nekončí s posledním přečteným řádkem. Cena jednoho čísla vychází na 45 Kč. Já nám ho asi předplatím. Líbí se nám moc.

2 komentáře:

  1. Tak dlouho jsem kolem tohohle časopisu kroužila, až jsem ho na základě tvého článku konečně předplatila :-D Naše pětiletá jede ve Čtyřlístku (má staré výtisky ještě po mě) a v Raketě, tam si vybírá, co jí zrovna bere a k ostatnímu se časem vracíme. Zkoušela jsem ještě Prďácký časopis, ale Ben já Mína mi přijde vkusnější.
    Moc díky za recenzi a nakopnutí, Jana

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani za malo :) ja uz mam taky predplaceno :) tento casopis je fakt vkusne zpracovany, ale pritom ho zvladnou i male deti... snad se vam bude libit tak jako nam.

      Vymazat