středa 16. srpna 2017

23. měsíc s Jakubem

Už skoro dva roky píšu Jakoubkův deníček. Tak moc osobní je můj blog. Je plný emocí, zážitků, detailů z našeho života. Pomalu se připravujeme na narozeniny, které děti společně oslaví v půlce září. Schraňuju pro vás dárkovou inspiraci, nakupuju, distribuuju po rodině. Takže se brzy těšte na tipy pro dvouleťáka (jasně, budou tipy i pro čtyřleté).


Slovní zásoba se rozrůstá, je teď ve fázi velkých pokroků. Hodně opakuje, snaží se. Každý den přibude něco nového. Asi byste mu pořád moc nerozuměli, já taky občas hádám, ale ta malá zlepšení vidím. A mám radost, že naše soužití je zas o něco dokonalejší. Mezi nejpoužívanější slova zařadil "Hej" a "Hele". Naučím ho ještě "Viď" a můžem se z Moravy přesunout na západ.


Když byla Klára na prázdninách, bylo mu smutno. Několikrát za den ji hledal, několikrát za den si posteskl, myslím, že se mu ale i několikrát za den ulevilo, že ho nikdo nešikanuje :) Volá na ni "Tájo" a "Táji", když ho echt naštve, umí ji kousnout a třísknout něčím po hlavě. Jinak je to ale malá opička, udělá všechno, co ona. Učí se od ní to dobré, ale i to zlé.


Nová Jakubova vášeň jsou vláčky. Zatím máme doma jen obyčejný Duplo vlak o čtyřech vagónech, ale zabaví ho na dlouho. Nepotřebuje koleje ani pohon na baterky, jezdí s ním po houpacím prkně, pod stolem, po mně. Jezdí hlasitě, pečlivě, promyšleně. Hraje jednoduché scénky, jednou vozí zvířenu, jednou panáčky, jindy balíky. Nakládá a vykládá. A houká. Hlavní dárek k narozeninám je teda jasný. Při této příležitosti u nás začaly frčet seriály jako je Mašinka Tomáš a Vláčky. Příjemná změna po všech těch Sophiích a Elsách.


Velký posun vidím v jemné motorice. Krásně umí pracovat s Legem, s dřevěnými kostkami, vkládačky jsou pro něj brnkačka. Začali jsme ho učit barvy, ty základní už rozpozná. Chystám samostatný příspěvek o tom, jak se s dětmi učit barvy. Začíná pracovat i jeho fantazie, dokáže si už vymýšlet různé hry, role. Hrají si s Klárkou na doktory a na kuchaře. A taky na cirkus. A na angličtinu.


Poslední měsíc u nás probíhá intenzivní odplenkování. Přišlo to tak nějak samo. Potřebuje už asi volnost. A vzduch :) Hrozně rychle pochopil, na co je nočník. Bez plenky už je skoro celý den, doma i venku. Trénujeme čůrání venku, tady mi to komplikuje fakt, že mám děti opačných pohlaví. Klára chce čurat ve stoje, Jakub v dřepu. Občas si počurá boty, někdy i kraťase, sem tam koberec a dnes jsem utírala sedačku. Ještěže se k nám návštěvy nehrnou :)) Máme doma pár knížek s nočníkovou tématikou, mám ale pocit, že zajímají spíš Klárku. Sepíšu pro vás tipy na tyto skvosty.


Někam se posunulo i kojení. Ano, u prsa sice stále uspávám, ale usne v pohodě i v kočárku, když jsme někde venku. Jednou ho dokonce uspala během pár minut i babička. Někdy po naší dovolené se přestal budit na kojení v noci. Vzbudil se až nad ránem, kdy jsem ho nakojila. Teď si v noci zase občas řekne, někdy ho ukecám a zamluvíme to, někdy vyměknu. Ale povídám si s ním o tom, vysvětluju mu, že v noci se spí a že mléko už nepotřebuje. Že když už jí gumové medvídky a zmrzlinu, není odkázaný jen na mateřské mléko. Uvidíme, jak se to bude vyvíjet. Zatím se cítím dobře, ale obávám se podzimních nachlazení a kojením oslabené imunity...

Na to, jak Jakub jí (díkybohu se zlepšil), je pořád strašně drobný. Má necelých 11 kilo. Dlouhé, hubené a svalnaté nohy jsou výsada mužů. Lumpové.


Přidává mi v obchodě natajnačku věci do vozíku. Baví ho voda a po vzoru Klárky rád skáče do bazénu. Nebojí se sjet se mnou menší tobogán v aquaparku. Většinu noci spí dobrovolně v postýlce. Nedělá už scény u čištění zubů. Je skvělý parťák do kavárny. Má rád moje kynuté knedlíky a všemožné omáčky. Miluje lososa. A salátové okurky. Není ochotný pozřít jiné mléko než to moje. Poprvé ho štípla vosa. Od té doby na všechno létající hystericky řve "kšaj, kšaj". Po probuzení mi říká sladce "čau" a večer šeptá "dobrou". Jsem z něj úplně hotová ♥

4 komentáře: