středa 20. července 2016

Knihy pro děti / Protiklady - Otevři okénko

Tuto dětskou knihu jsem pořídila těsně před dovolenou s plánem vytáhnout ji z kufru až na místě. Klárka knížky miluje, věděla jsem, že jí udělám radost. Chtěla jsem nějakou naučnou jednoduchou knížku s otevíracími okénky, protože tento typ knížek děti dokáže zákonitě zabavit. No a protože se snažíme Klárku postupně "vzdělávat" doma, vybrala jsem knihu z nakladatelství Svojtka: Protiklady - Otevři okénko. Knížka vychází z anglického originálu a je moc hezky ilustrovaná.


S protiklady totiž trochu bojujeme, Klára plete včera a zítra, nad a pod, vpravo a vlevo. Tato velká knížka (22 x 27 cm) s tvrdými kartonovými listy jí pomáhá lépe si tyto rozdíly uvědomit. Knížka ukrývá na šedesát okýnek, což už samo o sobě slibuje velkou zábavu. Navíc ale některé dvoustrany obsahují úkoly pro malé čtenáře, např. přiřazovat mláďata zvířat ke svým velkým rodičům, rozlišovat, co dítě najde v domě a co venku, rozhodnout, co se nachází pod vodou a co nad.









Tematicky je kniha pestrá a na velkých dvoustranách najdete tyto kapitoly:

1. úvodní dvoustrana s cirkusem
2. dvoustrana V parku
3. dvoustrana s úkoly Nad, anebo pod?
4. dvoustrana se základními protiklady
5. dvoustrana s úkoly Uvnitř, anebo venku?
6. dvoustrana V džungli
7. dvoustrana Ve městě
8. dvoustrana s úkoly Velký a malý


U nás okénkové knížky fakt fungují, je to něco, co můžu dětem předčítat a ukazovat, ale zabaví se i sami. Klárka si často tyto knížky prohlíží v posteli před usnutím, nebo v autě, když se nudí. Jakub tomu zrovna přichází na chuť a fascinuje ho, že se něco v knížce dá otevřít, bohužel jsem ho jednou neuhlídala a on jedno okénko odtrhl a lehce požvýkal. Je to asi přirozená daň za to, že nechávám děti objevovat :)


4 komentáře:

  1. jen Tě chci uklidnit, že klárka má ještě hooodně moc času na to aby si nepletla zítra, včera, večeře,oběd snídaně atd... je ještě prcek... Moje děti taky stále baví otevírací okýnkové knížky, teď aktuálně o vesmíru :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :) My máme pořád snídani :)) Díky, já vím, že to všechno přijde ve správný čas. Ale spoustu věcí z té knížky se naučila, za což jsem ráda. Tak vesmír je u nás zatím tabu, protože to si prvně musím nastudovat já, než k tomu pustím děcka :))

      Vymazat
  2. Před pár dny jsem si tento článek přečetla a trochu si ťukala na čelo, proč jsem jenom nekoupila žádnou okénkovou knížku! Knížek máme sice dost a náš kluk je miluje, ale s pár okénky máme pouze jedinou. Tak jsem vyrazila do knihkupectví s cílem koupit pěknou okénkovou a koupila jsem právě tuto! Je úžasná! Zatím nejsme příliš naladění do těch protikladů, na to je ještě náš kluk malý, ale miluje slony, takže špinavý a čistý slon, stejně jako město s auty, ve kterém prší, a dvojstrana o parku (díky houpačkám a zmrzlině) se těší obrovské oblibě! Nicméně o den později jsme v obchodě narazili na velké A4 leporelo s dopravními prostředky a to si chlapec vybral sám a nedělá mu problém strávit u toho dobrou půlhodinu, což nám trochu tu okénkovou knížku upozadilo. Každopádně si myslím, že správný čas pro okénkové protiklady u nás ještě přijde, takže moc děkuji za tip!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to ráda slyším :) Na okénka ten správný čas určitě nastane, podle mě je děti milují. A ta velkoformátová leporela jsou skvělá, taky máme doma asi tři a pamatuju doby, kdy jsme "četli" jen a jen tyto. Jsou super, že jsou většinou bez textu a dítě se v nich hezky ztrácí při prohlížení.

      Vymazat