sobota 30. července 2016

Inspirace / Dárky k 1. narozeninám

Obě děti mají narozeniny v polovině září, tak už si nějakou dobu lámu hlavu s dárky. Bude to letos komplikovanější, Jakoubek má většinu vhodných hraček pro roční dítě doma po Klárce. Pečlivě plánuju, rozmýšlím a seznam připravuju i pro babičky a dědečky, na totální překvapení nejsem moc stavěná a jsem ráda, když to se mnou rodina předem konzultuje.

Myslím, že dárkových inspirací není nikdy dost (sama hledám hlavně na Pinterestu) a navíc se mě na narozeninové tipy často ptáte. Tady tedy máme seznam, co chci pro Jakuba k jeho prvním narozeninám pořídit, plus na konci pár věcí, které se v roce líbily Klárce.

Kvalitní odrážedlo na ven

Plastová motorka zůstane doma, je to totiž stále hitovka (už dva roky), ale na venkovní jízdu chci pořídit kvalitní kovové odrážedlo pro nejmenší. Navíc Jakubova touha dělat všechno, co dělá Klára, nezná mezí, myslím, že jim to spolu bude skvěle šlapat. Vybrala jsem oceánsky modré Puky Pukylino.


Dřevěné smyslové kostky

Klasické dřevěné kostky doma, klasické, obrázkové i stohovací, další by byly zbytečné. Ale tyto krásně barevné smyslové kostky nebo koule od Plan Toys určitě Jakuba zaujmou. Jsou určeny nejen k pilování jemné motoriky, ale hlavně k rozvoji hmatu, zraku a sluchu.


Autíčka, letadla, vlaky a bagry

Jakub je chlap jak má být. Už poměrně dlouho ho fascinuje všechno jedoucí nebo letící, doprovází to za mohutného prskání zvuky "bmbm". Doma už nějaká auta má a baví ho prohánět se s nimi po plovoučce. Nějaké dopravní prostředky ještě dokoupíme. Tak trochu edukativní je třeba tohle třídící letadlo (mají i loď a náklaďák), roztomile dětské hasičské auto, malá a barevná autíčka od značky Janod, propracovaný náklaďák, nebo tato minigaráž se třemi auty. Pokud máte blízko Ikeu, mrkněte na tuto bezvadnou sadu tří skládacích auťáků.


Do vany a do bazénu

Gumových zvířátek, vodolepek a pastelek do vany máme spoustu. Taky nějaké konvičky a kyblíky. A taky kouzelný kohoutek. Co mě zaujalo tentokrát, je rybářská loď od Plan Toys. Můžete si s ní jen tak plout, nebo taky trochu rybařit. V Bráně k dětem jsem objevila zase tuto krásnou ponorku. S natahovací loďkou s tučňákem by taky mohla být sranda. Tyto barevné kelímky různých velikostí by se nám hodily i na koupák, protože Jakub je tam pořád někomu krade :) A když to vezmu kolem a kolem, na všechny ty hračky by se nám hodil koš v designu žraloka s přísavkou - takový dárek pro mě.

 
Na hřiště a do písku

Na hřišti jsme každý den. Jakoubek objevuje kouzlo písku a bude fajn, když ho zabaví i něco jiného než stébla trávy a malé kamínky. Základní výbavu ve formě báboviček a lopatek máme, ale něco nového by to chtělo. Co jiného než nějaká velká auta. Mám ráda českou značku Lena, vybrala jsem pro Jakuba žlutý náklaďák a bagr, obě auta jsou mechanicky funkční a jednoduchá. Cena je taky víc než příjemná. Druhá značka, která se mi moc líbí, je Green Toys (tady už si ale připlatíte). Green Toys je americká značka hraček známá po celém světě tím, že vyrábí svoje produkty z recyklovaného plastu lahví od mléka. Takže pokud hledáte plastovou hračku, ale dbáte na absolutní zdravotní nezávadnost a navíc myslíte na přírodu, mrkněte na nabídku třeba tady.


Ke čtení a prohlížení

Knížek není nikdy dost, Jakub se ale zatím ke knížkám s velkou něhou nechová. Proto frčíme zásadně v leporelech. Opravdu pěkných a zajímavých leporel (protože většinu už jich máme) začíná být poskrovnu, proto hledám inspiraci, kde můžu. Mám tři oblíbená nakladatelství, kde najdete tak trochu netradiční knížky pro děti. Baobab. Meander. Běží liška. Z Baobabu mám pro Jakuba vyhlídnutou knížku Počítání, z Meanderu obrázkovou knihu o přirovnávání lidských vlastností ke zvířatům Silný jako medvěd a z nakladatelství Běží liška na nás už ve skříni čeká domečkové leporelo o netopýrech Ferdinande! Začala jsem dokonce hledat na Amazonu anglická leporela.


Jen tak na hraní

Nemáme doma zatloukačku a Klára si s tím dodnes všude ráda hraje, je to hračka, na které se malé děti naučí především koordinaci oko-ruka. Líbí se mi tato dřevěná zatloukačka s plastovými kolíky od firmy Hape. Malá batolata prý mají ráda tahací hračky, jestli to bude i Jakubův případ uvidíme na tahacím králíkovi značky Djeco. Tohoto krásného králíčka navrhl oceňovaný francouzský ilustrátor Mark Boutavant, jehož obrázky znám hlavně díky medvědovi jménem Mouk a jeho cestě kolem světa.


Nakonec ještě několik tipů, jsou to dárky, které k prvním narozeninám dostala Klára, třeba si v nich najdete to, co hledáte.

Rozhodně nejlepší dárek pro roční dítě, které se začíná živelně pohybovat, je odrážedlo. My nedáme dopustit na klasickou plastovou motorku, která je lehounká, malá a prakticky nic nestojí. Pro roční dítě volte tu nejmenší velikost, aby pohodlně dosáhlo na zem a jízda byla bezpečná. Lepší jsou ty se třemi koly (1 vepředu a 2 vzadu), čtyři kola (2 a 2) většinou dětem zavazí. Pokud dítě jezdí venku, nezapomeňte na helmu, praktické je i nějaké poutko na tahání/brzdění/přenos.

Stejně jako dospělý cvičí na balóně, mohou malé děti skákat na hopsadle a zpevňovat tak svaly celého těla. A hlavně to děti fakt baví. Dobrou zkušenost máme s tímto hopsadlem značky John, je stabilní, vyrobené z odolného a pevného materiálu, nosnost má 50 kg. Klárku baví pořád, Kuba mu zatím okusuje uši a ocas :)


U Kláry jsem si na klasické Lego v roce netroufla, bála jsem se tvrdosti a ostrých hran (dostala až na Vánoce v cca 15 měsících). Mimochodem Jakub si s Duplem hraje vesele od narození. Existují ale taky měkké kostky Clemmy baby, vyrobené z netoxické hmoty, proto jsou vhodné pro úplně nejmenší děti.

Největší radost měla Klára z kouzelného kohoutku Yookidoo. Malý motorek na baterky pohání vodu, která z kohoutku po zmáčknutí tlačítka vytéká. Hraní je ještě veselejší díky 3 pohárkům s různými efekty. Akorát se už teď špatně shání.

Roční dítě zaujme taky barevná skládací pyramida, jednoduché vkládací puzzle, třídění tvarů, dřevěná kostka s aktivitami, nebo motorický drátkový labyrint.

13 komentářů:

  1. Pukylino máme a můžeme ho 100% doporučit. Musím teda podotknout, že náš kluk se toho v roce bál (taky ho dostal k narozeninám) a začal nasedat a sesedat až okolo 15 měsíců. Teď už vesele a rychle brázdí, zatím teda doma, ale máme to tu velké, takže najezdí snad kilometry! Jinak výběr autíček je skvělý, s těmi bych určitě u nás zabodovala.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, děkuju za potvrzení správné volby. A není malému už Pukylino malé? Chtěla bych, aby mu vydrželo minimálně rok, než dostane po Klárce odrážedlo Strider... Autíčka jsou skvělé, je super, že jich je na trhu tak obrovský výběr, já bych koupila snad všechny :))

      Vymazat
    2. Puky určitě nějakou dobu vydrží, kluk má cca 85 cm ve 20 měsících a jezdí se mu dobře.

      Vymazat
    3. Luci a teď mi jedna kamarádka říkala, že ho museli hned prodat, že chlapeček pořád vrážel nohama do těch zadních kol. Že mu zavazely. Nemáš s tím zkušenost? Je ten rozkol tak velký?

      Vymazat
  2. Já teda Pukyho kupovala taky a za sebe vůbec nedoporučuju (kupovala jsem ho díky dobrým recenzím a kvůli tomu, že jsem prostě nechtěla domů něco plastového). Dceři na tom vůbec nejde jezdit, neustále nohama naráží do kol, když si u kamarádky sedne na klasický Enduro, jede jak drak. Kupovala jsem v roce a půl a doteď (čerstvě dva roky) si na to nezvykla. Jezdí s tím jen po terase, ale na delší trasu jí to nejde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ach jo, Zuzko, já to tak moc nechci slyšet :( O tomto problému jsem slyšela, ale myslela jsem, že to prostě určitému procentu dětí nesedí, ale tady mi většina z vás píše, že nic moc :( My Enduro máme doma a dobrý, ale na ven jsem chtěla něco festovního a něco, co nedělá takový kravál :)

      Vymazat
    2. Přesně kvůli těm samým důvodům jsem chtěla Puky, ale leží nám na půdě. Bála jsem se, že na plastovém nebude mít stabilitu, že bude padat (moje dítě není odrážedlový typ, nějak ji to nebere, takže se teď pořádně učí až ve dvou letech). Zatímco na Pukym ujede kousek a už jí to nebaví, na plastovém jsme dnes byly 2,5 hoďky venku a jela jak blesk :-D
      Ale jsou i spokojené recenze, tak leda doufat, že to bude váš případ.

      Vymazat
    3. Zuzko, děkuju za reakci. Vypadá to, že koupíme druhou motorku na ven :) Nebo možná později někde vyzkoušíme a uvidíme.

      Vymazat
  3. Dceri zadni kola nijak nevadi, ale je opravdu mrnave - poridili jsme vetsi verzi Wutsch v roce a pul a bylo hned male, ma ho na doma a jezdi rada ale venku na nem skoro zadnou vzdalenost neujede. Sice je pekne ale pomer cena vykon zas az tak dobry podle me neni...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, děkuju za info. Stále nejsme rozhodnutí, tak rozporuplné recenze jsem snad na nic neviděla :)

      Vymazat
  4. Dobrý den, chtěla bych se podělit o naší zkušenost, také jsme nevěděli, co k prvním narozeninám my. Dlouho jsme váhali a chtěli jsme opravdu něco dobrého a kvalitního. Nakonec jsme se rozhodli pro houpacího koníka z obchodu: https://www.antonieemma.cz/ . Pro nás ideální volba pro, když jsme si kladli otázku, co s hračkami dál. Z jedné hračky je totiž možný přetvarovat ji do jiný jako je odrážedlo. Káje se koník líbil a stal se jednou z nejoblíbenějších hraček.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuji moc za komentář, je fajn, když tady čtenáři najdou tipy i od vás samotných. My taky koníka máme :) I článek tady byl: http://www.blogzrzky.cz/2018/08/chytra-hracka-houpaci-kun-futu.html
      Souhlasím, je úžasný, ideální dárek k 1. narozeninám ♥

      Vymazat
  5. Jako bývalá obchodní zástupkyně jsem navštívila montované haly plné hraček a tak můžu říct, že to, co se dostane na trh k B2C sektoru, tak je jen velmi malé procento toho, co se ve skutečnosti vyrábí a navrhuje. Je totiž bohužel obrovské množství hraček, které neprojdou různými certifikacemi a pak se zase likvidují.

    OdpovědětVymazat