čtvrtek 14. dubna 2016

Můj boj s diastázou

EDIT 19.3.2021: Článek jsem na základě dvou negativních komentářů od fyzioterapeutů upravila. Něco smazala, něco upravila. Článek o diastáze vznikl před neuvěřitelnými pěti lety. Vznikl na základě informací, které jsem měla k dispozici, tenkrát opravdu na základě mého nejlepšího vědomí i svědomí. Rozhodně jsem nechtěla dávat nikomu špatné rady. Věřím, že jsem tím nikomu neublížila. Faktem je to, že před pěti lety jsem s diastázou dost tápala a sehnat v Brně fyzioterapeutku zaměřenou na ženy po porodu bylo prakticky nemožné. Všichni mě odmítali, neměli zkušenosti. Teď se díkybohu doba změnila, vznikají skupiny "odbornějšího rázu" na FB, vznikají firmy, které točí videa zaměřená na maminky, jejich vypouklá bříška a bolavá záda. Přibývají fyzioterapeuti, kteří se zaměřují přesně na můj problém. Což je super. Já tenkrát to štěstí neměla a proto článek byl takový jaký byl. Už ho sama vnímám, že není úplně správný, proto zasluhuje změny. Já jsem teď těsně před operací břišní kýly, která mi vznikla v místě diastázy, a začíná mi bolestivěji zasahovat do běžného života. Doufám, že až si vyřeším kýlu, mé bříško bude připravené na další změny a sama se s pokorou obrátím na odborníky, kteří mě tady přiměli k tomuto textu se vrátit. Pokud vás diastáza trápí a nevíte si rady, připojte se k FB skupince Diastáza a přidružené potíže, kde dohledáte mnoho informací a také lidi, kteří vám snad pomohou. Hledejte dobře, odborníků je stále málo. Jsem ráda, že i v této inspirativní skupině se v úvodu píše o tom, že diastáza se řeší pouhých pár let. Když jsem tento článek sepsala, tato skupina například ještě vůbec neexistovala.


Po druhém porodu jsem si kromě krásného syna odnesla ještě něco, něco s ošklivým názvem diastáza, neboli rozestup přímých břišních svalů (diastasis recti). Skrytě si myslím, že jsem ho měla už po prvním těhotenství, jen jsem o něm nevěděla. Tenkrát se o tom moc nemluvilo. Po porodu Jakuba mi rehabilitační sestra při svém rutinním rychlém kolečku řekla, že diastázu mám, že si mám v lékárně koupit stahovací pás a pomalu začít cvičit. Pás jsem si koupila hned. A s cvičením? Víte, jak to je, po porodu jste ráda za každý nebolavý pohyb, když miminko spí, užíváte si ten pocit a odpočíváte taky. Začala jsem tedy až o dost později. Na plno jsem se na cvičení vrhla až tak 2 měsíce po porodu, dokonce jsem si domluvila rehabilitace, které mám čerstvě za sebou. Jsem z nich ale trochu zklamaná, evidentně jsem narazila na někoho, kdo s diastázou zkušenosti nemá. Hledejte líp a připravte se platit.

Dvě ze tří žen po porodu trpí rozestupem břišních svalů. Nejčastěji trpí maminky dvojčat a ženy drobnějšího vzrůstu, které mají krátké přímé břišní svaly a v těhotenství relativně velké břicho (což byl rozhodně můj případ). V těhotenství se děloha rychle zvětšuje a tlačí na vaz, který spojuje pravý a levý přímý břišní sval. Vaz se nestíhá přizpůsobit rychlému růstu bříška, tlakem se vytahuje a ztrácí pružnost. Po porodu nedokáže správně fixovat polohu přímých břišních svalů a ty se rozestoupí do stran.
 
Diastáza může za nehezký vzhled břicha po porodu. Já jsem sice pod svojí předtěhotenskou váhou, jsem hubená, ale břicho teda nic moc. Mám ho jak ve 3 měsíci těhotenství. Je vypouklé, diastáza způsobuje, že bříško trčí jednak dopředu, ale rozšiřuje i pas. Samotný pupík je vystouplý a nepěkný. Navíc se může rozestup dále zhoršovat, třeba špatným cvičením, nebo taháním těžkých věcí (třeba Kláry a Jakuba :)). Může způsobit závažné potíže, jako jsou silné bolesti zad, špatné držení těla, ale i kýlu.
 
Jak poznáte, že máte diastázu?
 
Lehněte si na záda, nádech a s výdechem se pomalu zvedejte do sedu. Tím napínáte přímý břišní sval. Stačí jen trochu. Břicho by mělo být rovnoměrně oblé. Jestli vám na něm mezi hrudní kostí a pupíkem vystoupí stříška ve tvaru A, máte diastázu. Vystouplá stříška je místo, kde se mezi ochablým svalstvem tlačí ven obsah dutiny břišní. Vážnost situace si můžete sami změřit. Velikost rozestupu se měří na prsty, podle toho, kolik jich do vzniklé mezery "natlačíte". Pokud je rozestup "na dva prsty", měl by se spravit časem sám, pokud je na tři a víc, musíte řešit. Bohužel je to běh na dlouhou trať.


Když jsem začala chodit na rehabilitace, měla jsem rozestup na 3 prsty, dnes vidím nepatrné zlepšení a jsem někde mezi 2 a 3. Cvičím denně, asi 15 minut. Myslím si na správné držení těla, abych tím aktivovala hluboké svalstvo. Když vstávám nebo lehám, dělám to přes bok. Když zvedám děti, jdu celá do dřepu, zatnu břicho a celá se s nimi zvedám. Snažím se to nedělat moc často. Což minimálně u Jakuba nejde. Zatím nechodím na žádná klasická hromadná cvičení (jóga, pilates), bojím se, že bych přetěžovala přímý břišní sval a tím diastázu zhoršila. Je třeba zaměřit se na hluboký stabilizační systém.

Na diastázu se sice neumírá, dřív se vůbec neřešila, ale není to sranda. To potvrdí každá žena, která ji má. Diastáza (krom estetického efektu) může způsobovat mnohé zdravotní problémy, nejčastější jsou bolesti zad. Proto se o sebe starejme, neodkládejme to, nespoléhejme se na to, že to přejde. Jsem živým důkazem toho, že to není pravda. Vyhledejte odborníky. Velká škoda je, že většinou si to musíte zaplatit ze své kapsy, i když se jedná o zdravotní problém...

43 komentářů:

  1. Ahoj Jani, rozestup na dva prsty taky vlastním, pomohl Pilates, ale lektorka musí vědět o problému. Core je základ všeho. Držím palce, ať je bříško lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Gábi, jako furt?? To mě trochu děsí :( Nad pilates taky přemýšlím...

      Vymazat
  2. Zdravím Zrzko, jsem taky po dvou porodech (dokonce císařech) a měřím 158cm. S bříškem jsem bojovala už před těhotenstvím, ale paradoxně jsem nebyla nespokojená s přímymi svaly, ale se šikmými. Po prvém těhotenství se vše změnilo, diastáze způsobila to, že šikmé svaly na sebe převzali mnohem víc "zodpovědnosti". V druhém těhotenství jsem si navíc uhnala i pupeční kýlu, takže v mém případě mi dokonce nedoporučili cvičení na břicho, pokud nebudu mít vyřešenou kýlu. Po dvou letech po porodu jsem se rozhodla vyřešit kýlu abych se konečně pořádně mohla vrhnout na posilování břicha. Nicméně mi doktorka při vyšetření, kdy jsem ji vylíčila svůj plán řekla, že tu diastázi žel už nevycvičím X:o(
    Samozřejmě mi doporučila abdominoplastiku. Naštěstí, díky kýle jsem mohla operaci dát na pojišťovnu a teď jsem rok po operaci. Nicméně jelikož jsem při operaci měla cca 53kg, tak mi neodstraňovali kožní přebytek, takže pupík zůstal na stejném místě a kůže je tam pořád moc...
    Tohle jste ale asi nechtěla číst, ale možná jste na tom líp než jsem byla já a možná vaše kůže je elastictější než ta moje... tak ať vám to vyjde a máte zpět ploché bříško.

    www.detskemodnewmolo.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muffino, hm, vím, že ne vždycky to jde zachránit :( Jak se pozná pupeční kýla? Netušila jsem, že s ní člověk může tak dlouho fungovat (v tvém případě dva roky?). Bolí to? Jak to vypadá? Na plastiku bych teda vůbec nechtěla, čím míň do mě za života říznou, tím lépe... A kůži mám taky vytahanou :(

      Vymazat
    2. Ahoj, pupeční kýla je v podstatě vypouklý pupík. Diagnostikuje ti to i praktik a musí se operovat. Já mám diastázu i pup. kýlu. tu mi teď operovali. A pevně doufám, že diastázu stále vycvičím! bohužel ta kýla mě dlouho dost limitovala. Měla jsem ji 3,5 roku. udělala se mi po prvním děcku a nechtěla jsem se operovat, než budu mít "odrozeno". mohlo by to těhotenstvím prasknout znova.

      Vymazat
    3. Renáto, děkuju za informace. Ono taky záleží na tom praktikovi... :( Uvidím, jak se to bude vyvíjet, jestli ještě budu rodit a tak.

      Vymazat
  3. Moc dakujem za clanok,ja som na diastazu trpela a stale este mierne trpim.Rozostup sa mi ale uz zmensil na jeden palec a to mam prsty ozaj tenke. Ja som hned po porode nosila stahovaci pas,lenze mne z toho bolo hrozne zle,snazila som sa ho nosit takmer cely den,no ja som mala po porode a asi aj kojenim velmi rozhadzane hormony,alebo co,sialene som sa potila,mala som zavrate,necitila som sa dobre,tak som potom aj ten pas nosila len kratko cez den,az som toho uplne nechala. Az po roku som zacala sem tam cvicit,ale ozaj len sporadicky,takze to povazujem za zazrak,ze sa mi to samo takto zlepsilo. Pokozku mam ale hrozne ochabnutu a hoci inak som stihla,na bruchu mam sadlo a na bokoch otrasne muffiny. Nedavno som ale zase zacala po veceroch miesto prezierania cvicit a brusko sipravidelne natieram. Neverim tym spevnujucim kremom,pouzivam hocijaky krem,za to si ale kozu riadne mackam,natahujem,stipem,masirujem. Snad to trosku pomoze.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, nemáme to lehké a škoda, že starosti ohledně těla pro nás porodem nekončí :( Jsem z toho trochu smutná, břicho jsem vždycky měla ukázkové, problematický býval spíš zadek, ale ten je teď pryč a břicho je nehezké. Jsem opravdu zvědavá, jestli to dám dohromady, plastiku nechci, mazat taky zkusím, ale jsem v tom dost skeptická :(

      Vymazat
    2. prave tym porodom to vlastne zacina,vytahane brucho,ovisle prsia,strie. a bohvie co este. Na druhej strane,aj ked to znie ako klise,za tie krasne poklady,co nam v tom brusku rastli to rozhodne stoji <3

      Vymazat
    3. Máš pravdu pravdoucí!

      Vymazat
  4. Můžu se zeptat, kde jste v Brně chodila na rehabilitace a jak jste tam byl spokojená? Děkuji.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chodila jsem na rehabilitace na poliklinice Dobrovského (mají pobočku i na poliklinice Viniční). Měla jsem předepsaných asi 10 rehabilitací - 4 individuální a 6 skupinových tělocviků. Ty individuální byly dobrý - fyzio se mi věnovala a ukázala mi pokaždé nové cviky, ale za 15 minut bylo hotovo, nevěnovala se mi moc. Skupinové byly o ničem. Je to prostě o velké morálce a cvičení doma... Ale asi na prvotní vyšetření bych to doporučila, jinak ztráta času.

      Vymazat
  5. Velmi doporučuji Centrum pohybu po porodu Ivy Fiškandlové: http://www.ivafis.cz/ Mám za sebou první desetitýdenní kurz a z výsledků jsem nadšená - diastáza téměř zmizela, navíc jsem se zpevnila a zúžila (přes pas o 2 cm, přes boky o 3 cm). Jsem upřímně nadšená a motivovaná k dalšimu cvičení :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem o tom slyšela, jak to probíhá? Online? Kolik to stojí? Díky za informace.

      Vymazat
    2. V Brně Iva Fiš doporučuje Vendulu Trávníčkovou. Můžu se zeptat, jak často jste během těch 10 týdnů cvičila? 4xdenně 15 minut? Jaké cviky? Děkuji moc!

      Vymazat
    3. Dobrý den, budu se muset k článku asi vrátit. Jelikož jsem po nějaké době, kdy jsem cítila zlepšení polevila, děti nosím a nějak se nešetřím, diastáza je se mnou pořád. Navíc mi někdy přijde, že mě to i bolí. Proto jsem toto pondělí zašla za fyzioterapeutkou, která se na to dost zaměřuje a zjistila jsem, že jsem toho dělala dost špatně a to i cvičení... Už vám zpětně neřeknu, co a jak jsem cvičila, je to dávno, ale pokusím se sepsat článek, jak na to. Popravdě ale nevím, jak to vysvětlit :D Jsem nyní dost namotivovaná, ale znáte to...

      Vymazat
    4. Jenže je docela problem se do kurzu k Ivě dostat.

      Vymazat
  6. Jsem zrovna po Abdomino 🙄 Ac hubena, vysvalena, tak 6cm rozestup, takze stale s pupikem. Bohuzel od zacatku jsem mela velke bricho v tehu a hned po tehu potrebovala cvicit, plavat a dostat se do formy 😒 Bohuzel asi moc rychle...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. :( Je to hrozná věc. Pořád to nemám dobré, možná trochu lepší, ale stále je co zlepšovat...

      Vymazat
  7. Dobrý den, děkuji za článek, mám taky diastázu a úplně všechny lekce jsou plné jak individuální, tak hromadné... Nechci čekat několik měsíců a nedělat nic... Máte nějaké nové tipy na cviky? ☺️ díky moc Pavla

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Pavlo. Díky za komentář. Velmi doporučuju hledat šikovnou fyzioterapeutku. Někoho s modernějším pohledem na věc, někoho, kdo se na toto zaměřuje. Já tenkrát odchodila 10 rehabilitací v nějakém větším středisku, kde to bylo jak na běžícím pásu. Byla jsem zklamaná. Bez osobního přístupu, bez efektů. Teď v létě jsem na nějaké akci potkala paní, která dělá fyzio, pracuje s dětmi, rozumí barefoot. Slovo dalo slovo a domluvila jsem si individuálku u ní - jednak moje diastáza, tak rozestup u syna, tak kontrola noh a chůze u obou dětí. Musím říct, že za hodinu u ní jsem dostala víc než za 10 lekcí na poliklinice. Hodně mi toho vysvětlila, ukázala, teď už je to jen o osobním odhodlání a píli. Jsem lajdák. Hrozně špatně se popisují cviky takto do komentáře, zásadní je vždy a všude mít zpevněný střed těla - už i samotné zpevnění je to nejefektivnější cvičení. Ona to vysvětlovala tak, jakoby středem břicha od krku, přes pupek až ke stydké kosti vedl zip a my potřebovali pravou a levou část břicha (stejně jako upnutého svetru) zapnout k sobě. Takže nejde o nějaké sfoukávání nebo zatínání břicha, ale vědomě si myslet na to, že ty půlky táhnete k sobě... Velice mi doporučovala balanční "čočku" na cvičení - mám v plánu ji koupit, je skvělá i pro děti. Něco takového: https://www.mall.cz/zdravotni-doplnky/albert-podlozka-cocka-s-vystupky-pr-35-cm?gclid=EAIaIQobChMIhcqm0IvE1wIV6ArTCh0hyAhWEAQYBCABEgKIs_D_BwE&gclsrc=aw.ds&dclid=CJKLq-aLxNcCFQKLdwodMl4MRw
      Každopádně vám přeju ať se dostanete zpět do formy rychleji než já :( Ale to je o přístupu, já jsem v tomto dost lajdák :) Jana

      Vymazat
    2. Dobrý den Jani, a byl by na paní kontakt? Nemám bohužel problém jen s diastázou,celkem bych potřebovala někoho, kdo mi vše dobře vysvětlí. Cvičit na diastázu teprve začínám-pilátes a sm systém - dva roky po porodu. Ráda bych šla i ke výše zmiňované Vendule Trávničkové, nemáte někdo zkušenost. Bojím se malinko hromadných lekcí, ale individuální je ovšem malinko finančně náročnější :-), zřejmě nestačí jen jedna hodina. Děkuji za odpověď, ať se Vám daří!!

      Vymazat
    3. Dobrý den, je to Jana Papírníková z Rehabfitu na Kamechách, pokud jste z Brna. Mrkněte sem: http://www.rehabfit.cz/kontakt/. Opravdu jsem z ní měla skvělý pocit, věnovala se mi a všechno vysvětlila. Zbytek je jen a jen o Vás. Já mám hrozně malé odhodlání a stydím se za to. Vždycky chvíli cvičím a pak se na to vykašlu. Po zkušenostech s hromadnými lekcemi radím se jim vyhnout co se rehabilitačního cvičení týče. Pilates mi doporučila kamarádka, ale tady mě v jednom studiu vyloženě odmítli, že na ten rozestup je lepší jóga. Takže těžko říct. Paní Papírníková mi říkala, že můžu cvičit cokoliv, když se zaměřím na to, abych břicho měla pořád "stažené". Budu ráda za každou zpětnou vazbu s Vaším vývojem :) j.

      Vymazat
    4. Dobrý den, mám obdobné potíže, popisované již výše s diastázou (viz. anonymní Pavla) a ráda bych našla dobrého fyzioterapeuta, který se tomuto věnuje (neb cvičení jsou stále plná). - Nemáte prosím někdo tip, ale z Prahy? Moc děkuji!

      Vymazat
  8. … Anebo, pokud Tě, Jani, mohu poprosit ještě o nějaké konkrétní cviky? Děkuji. Monika.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moniko,
      promiň, nějak mi na dovolené unikl tvůj komentář. V Praze nevím, snad se někdo ozve. Ale těší mě, že každým dnem je toto téma diskutovanější a my mámy informovanější. Já jsem potřetí těhotná, takže mě to čeká znovu všechno. A naposledy, takže už se nemůžu vymlouvat na to, že na to vlítnu až po dalším dítěti :) Nedávno jsem narazila na fajn uzavřenou skupinu na FB (hledej: Diastáza a přidružené potíže), jsou tam seznamy doporučených fyzioterapeutů a různé tipy a osvěta - snad pomůže! Jana

      Vymazat
  9. Ahojte holky, prosímvás... eh, jak to napsat... mrkněte semka http://www.coretraining.cz/2017/08/6-dulezitych-odpovedi-narovinu-na-tema-diastaza-po-porodu/ rozhodně to dává větší smysl, než ty tři videa nahoře. Ono tvrdit klientkám, že "diastáza je na dlouho a musí hodně dřít a jestli ji stále mají, tak jenom proto, že dost nedřou" je... trochu.. jak to říct prasárna... předesílám, že jsem traumatologický fyzioterapeut a do této problematiky se z osobních důvodů teprve snažím proniknout. Už teď o ní ale vím víc než pan trenér, který jen tak namátkou v tom prvním videu hlásá, že bránice se z nádechového svalu mění na pomocný výdechový. Po této hlášce dost pochybuju, že vůbec ví, co je to sval...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, děkuju za tento komentář. Já se velice ráda nechám poučit, a určitě nebudu jediná, protože jak vidíte komenty výše, trápí nás to hodně. Teď mám po třetím porodu, a diastáza stále je. Zatím jsem líná, nemám sílu ani energii se sebou nic dělat, což je rozhodně kámen úrazu. Pracujete se ženami s diastázou po porodu? Máte zkušenosti a výsledky? Protože pokud ano, moc vám fandím. Žena se po porodu dává dost dlouho dohromady, jednak psychicky, tak fyzicky, tělo je jiné, a navíc pokud jí zůstává nevzhledné břicho, psychice to moc nedodá. Předpokládám, že jste z Prahy? Díky, Jana

      Vymazat
  10. Ne, nejsem z Prahy. Bohužel pro vás z Brna... :-( jak jsme psal, jsem původně traumatologický fyzioterapeut. Do této problematiky jsem se pokusil zabrousit z osobních důvodů (máme ročního cvrčka...). A protože si rád poslechnu i cizí názory, dokonce jsem se s lahvinkou stavil na kus řeči v jedné velké porodnici a podebatoval na toto téma s místními fzioterapeutkami... Tak jak to shrnout?... To, co ukazuje pan trenér je.. ať se na mě nezlobí, ale chujovina jak zvon... Problematika je to nesmírně široká.. odkud začít... Cviky co ukazuje v zásadě nejsou špatné. Mohou ženám po porodu pomoci v ohromné spoustě věcí. Ale.. Jak to napsat, abych sám nenapsal blbost... Pokud chcete velký biceps, zvedejte bicepsovou činku (skoro bych řekl přímá úměra. Čím více nazvedáte, tím větší bude...). Chcete mít kulatý pevný zadeček? Dělejte dřepy (tatáž úměra). Chcete aby se vám stáhla diastáza? Na toto žádný takovýto cvik není! (tadá!, tajemství vyzrazeno...) Ten cvik prostě ani být nemůže, protože linea alba (vazivový pruh - ten, co je roztažený a dělá rozestup) jde podélně prostředkem přímého břišního svalu a právě do této linie se upínají všechny ostatní břišní svaly (obliqui, transverzi...). Tedy z mechanického hlediska, pokud naposiluju tyto další svaly (core, HSS, střed těla.. nazvěme to jak chceme...), neudělá to absolutně žádný důvod, proč by se tento vazivový útvar měl retrahovat (zmenšit).
    - Rozestup břišních svalů je natolik multifaktoriální, že mluvit takto nahlas o cvicích na jeho zmenšení je daleko za hranicemi zjednodušování. Ale fest daleko... Takto to prostě nefunguje... Zkusute úvahu: Chcete větší stehna, vytvarovanější tricepy, uběhnout větší vzdálenosti?... A milion dalších věcí... na všechno existuje v zásadě jednoduchá odpověď zpravidla jednoho cviku. Když to potom chceme ladit, můžeme zabrousit více do hloubky... Chcete mít menší rozestup? Proč jsou na to tři videa každé na deset minut? Eh? Já tu rejpavou otázku položím... není to náhoou na to, aby si nakonec člověk řekl "jéééé, no to jádro pudla mě nějak uteklo, ale asi to bude pravda, když o tom je tolik moc informací"?
    - Nicméně. Záleží, co si žena od cvičení slibuje. Takto ve videích podané dost pravděpodobně napomůže od bolestí dolních zad. Celkově se mladá maminka bude asi cítit velmi dobře. On možná i ten rozestup ze čtyř prstů udělá dva (celé se to tam zpevní tak proč by se i ten rozestup nezmenšil...) Ale znovu... Jestli se budu s kamarádem přetahovat, kdo má větši biceps, tak ho budu mít menší, protože mám míň nazvedáno. S rozestupem to takto nefunguje ani vzdáleně...
    - Schválně. Googlily jste trochu? Všude se dočtete, že s diastázou se dá bojovat pod správným vedením zkušeného fyzioterapeuta... A našly jste někde vyjádření nějakého fyzioterapeuta jak? Já ne. Proč (to jako v republice žádní nejsou)? No právě proto, že takto jednoduše to nefunguje (nebo možná funguje, ale jenom ve fitku - mimochodem, koukal jsem, že mu u videa přibyl komentář... no. :D Vysvětlení co tím myslel je asi tak stená cypovina, jako ta prvotní informace...). U mě v ordinaci bych se vám pokusil předat, že jestli je "celý spodek" nějak hůře fungující (což pravidelně vede k diastáze - která nastala a k bolestem zad - které asi nastanou) tak pocvičíme a dáme to do cajku (třeba těmi cviky ve videjích) a zřejmě i ta diastáza něco udělá. Ale rozhodně bych vám nesliboval, že těmito cviky se diastáza zmenší. No a jestli tedy fyzioterapeuti tento problém neřeší, co udělá volné místo na trhu? Zadejte si na youtube "cviky na diastázu" a výsldek zhodnoťte sama... :-(
    - Další hrozně široká věc... Co je to nevzhledné břicho? Je to opravdu ta diastáza? Nebo jsou to ty špíčky na pupíku, nebo je to u padesátikilové maminky deset kilo při těhotenství navíc? Pojďme to pojmenovat správně... Já s tím problém nemám. Jsem tlustý jako prase a pevně věřím, že moje žena si mě váží pro jiné věci než pro mé "vysportované" tělo... ;-)

    OdpovědětVymazat
  11. - Jedna věc je jakýmkoli způsobem patologiká diastáza, která ztěžuje fungování celého středu těla. To se samozřejmě musí nějak řešit (poznámka pod čarou.. toto můžeme pořešit, ikdyž diastáza zůstane..)Pokud ale můžu být tak upřímný... Těhotenství a porod je zásah do těla, který... je něčím dost brutálním a každý rozumný chlap musí smeknout. Nevěřím tomu, že váš chlap si diastázy vůbec všimne (opravdu jsme tak slepí...) a pokud ano, nevěřím, že by mu esteticky vadila. Maminky mají prostě jiné přednosti, které žádná teenagerka mít nebude... Samozřejmě že po těch mladejch kočenách budeme otáčet hlavy - prostě jsme tak blbí... Ale Moje žena měla před porodem bříško jak náctiletá... Teď když kouknu na "ty špíčky", co jí po těhotenství zůstaly... věřte mi to nebo ne, mě to přijde sexy! Stejně jako jizva na obličeji neohroženého válečníka... Je to důkaz, že něco nepředstavitelného dokázala! :-)
    - Shrnutí na závěr. Cvičte ty cviky. Udělají vám dobře. I ta diastáza se asi zmenší. Určitě se ale nebičujte, že máte diastázu, protože cvičíte málo intenzivně... (A přestaňte se koukat na novinky cz. Modelky, co měsíc po porodu ukazují bříško zaprvé - je to jejich práce, zadruhé - protože je to jejich práce, tak makaly jak fretky, zatímco vy se po mateřské vrátíte do své práce, kterou budete zvládat stejně bravurně, jako ony postávání na pláži ve vlnách. No a zatřetí - !!! Photoshop rulez...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hele, vy jste dobrej chlap a píšete to moc hezky. Cením a tleskám. A bohudík pro mě, že jste z Brna, já taky :) Psala jsem to už dávno. Po jedné sérii rehabek, které byly dost šílené. Pak jsem byla ještě na jiných a to bylo už o něčem jiném a paní se na to dívala dost podobně, jako vy. Jen jsem se nedostala k tomu, článek upgradovat nebo napsat druhý. Pak přišlo třetí těhotenství, kdy jsem ze začátku diastázu vnímala jako poměrně bolestivou. A po porodu třetího mimča tady samozřejmě stále je, semtam zabolí. Záda mám v pohodě a naštěstí mi na ně diastáza nějak nepůsobí. V mém případě se pod termínem "nevzhledné" bříško skrývá vyboulené břicho. Samozřejmě jsou tam centimetry scvrklé kůže, která má svoje opodstatnění a která obepínala s láskou mé tři děti, ale špeky bych to nenazvala. Fakt tam je somálské břicho. To mám za to, že s diastázou souvisí, nebo ne? A samozřejmě souhlasím, že je to svým způsobem blbost, netoužím po dokonalém těle, jsem rozumná žena :) A musím vám s úsměvem ještě něco vyvrátit - sama za sebe - vůbec nečučím po žádných modelkách, je mi jasné, jak to tam chodí a vůbec mě to netrápí. Já opravdu myslím jen na sebe, na své tělo a nemám potřebu se s někým srovnávat. každopádně jsem velmi vděčná za to, že sem přispíváte, jednak to, že jste dobrý chlap (podle těch řečí :))) a jednak za to, že to, co říkáte, dává smysl! ♥

      Vymazat
  12. To muselo být dost nepříjemné. Já jsem ráda, že můj první porod proběhl bez komplikací a doufám, že tak proběhne i ten druhý. Pilates je super. Taky jsem začala cvičit, protože jsem byla po porodu hrozně ztuhlá. Jak jsem už ke konci těhotenství nemohla nic dělat. Tak jsem si chtěla konečně protáhnout zase všechny svaly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlasim, pilates je super, mne ale nebyl kvuli diastaze doporuceny.

      Vymazat
  13. Dobrý den,paní Jano, prosím chtěla bych se zeptat jestli můžu začít běhat����‍♀️����‍♀️, když mám diastázu? Chci zhubnout poporodní kila a potřebuji poradit, jestli si nemůžu tím během uškodit, když mám rozestup svalu cca. 2cm.
    Děkuji Vám za odpověď.

    Máte super blog������������ S pozdravem. Peťa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Peťo, omlouvám se, někdy mi blogger nepošle upozornění na nový komentář ke starším článkům. Tenhle je hodně starý a taky bych se na něj už dívala jinak. Já si obecně nemyslím, že byste během diastáze ublížila, ale opravdu nejsem odborník. Nedávno jsem objevila tento web a přijde mi super: https://zdravamaminka.cz/ - zkuste mrknout, co pánové na to :)

      Vymazat
  14. Omlouvám se za smajlíky které se jinak zobrazily měly tam být usměvaví smajlici :-)

    OdpovědětVymazat
  15. Hezký den, Zrzko, jedna klientka mu poslala Váš článek a jsem hodně zděšená :-D Je skvělé psát na blogu vlastní zkušenosti, ale pokud publikujete nějaká doporučení, bylo by fajn informace prokonzultovat s odborníkem.
    Jsem fyzioterapeutka, která se zabývá ženami v těhotenství a po porodu a chápu, že Vaše jedna zkušenost v léčbě diastázy Vás mohla popudit. Ale doporučovat ženám s diastázou cvičit podle neodborných videí běžně dostupných je většinou cesta do pekla. Každý potřebuje jinou péči a u každého je příčina někde jinde, takže u někoho s diastázou se věnujeme nejdříve funkci nohy nebo hrudníku a přitom pracujeme na hlubokém stabilizačním systému. Takhle problematika není jednoduchá, chce to hodně let studia a praxe. Souhlasím, že najít kvalitní fyzioterapii je oříšek a 15min na rámcových rehabilitacích jsou k ničemu. Proto jsem odešla z tohoto systému a i spousta dalších kolegů a kolegyň a snažíme se opravdu praktikovat kvalitní fyzioterapii, která má smysl. Jsou však provozy, kterým na klientech záleží a i na pojišťovnu se v některých městech dá najít kvalitní fyzio.
    Co mě hodně zarazilo je, že doporučujete břišní pás používat během cvičení? To Vám doporučil kdo? Břišní pás je pro podporu držení těla při dlouhém stání, chůzi. Navíc já ho vůbec nedoporučuji a ráda pracuji s šátkem na zavinování břicha, kde není plošný tlak jako u elastického pásu, který je kontraproduktivní. A hlavně na cvičení se vždy odkládá!
    Další mýtus je posilování šikmých břišních svalů. Věřím, že Hanka Kynychová se snaží a i já na střední škole jela podle jejího cvičení břišní pekáč a už tehdy si tím právě kvalitní diastázu vybudovala :)
    Souhlasím,že v dnešní době na internetu najdete vše, ale s tím množstvím razantně klesá i kvalita informací. Často jsem zděšená na co narazím já nebo mi posílají klientky, jako třeba Váš článek bohužel.
    Věřím, že jste se i Vy jste za těch pár let dostala k novějším poznatkům a bylo by fajn článek aktualizovat a nebo jej smazat. Ať zbytečně nemate ostatní ženy, které se nemusí zbytečně dekompenzovat podle videí, ale najít si kvalitní fyzioterapii nebo lektory zdravého pohybu a na diastáze a celém těle zapracovat. Pro čerpání informací doporučuji i fb skupinu Diastáza a přidružené potíže. Přeju krásné jaro! Naďa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Naďo, jmenuju se Jana :) Děkuju za komentář, mrzí mě, že jsem vás vyděsila, nebyl to účel. Ale máte vlastně pravdu, proto jsem článek upravila a mnohé smazala, protože mi můžete věřit, nejsem ten typ člověka, co chce jiným škodit. Jediné, co vám k tomu můžu říct, že tento článek vznikl v roce 2016! To neexistovala ani FB skupina, kterou znám a jsem členem. Myslím, že v roce 2016 neexistovala ani většina fyzioterapeutů, kteří se na diastázu zaměřují teď. Já tenkrát v Brně nemohla najít nikoho!! Odmítali mě a vůbec nevěděli, co se mnou. Vy už jste svoji praxi tenkrát měla? Prostě informace nebyly, psala jsem nejlépe, jak jsem uměla. Fakt. Ale rozumím tomu, že některé věci v článku jsou špatně. Proto jsem vše upravila a myslím, že takto je to ok. Článek mazat nechci, je v něm kus mne. Děkuju za podnět, já se chystám na operaci kýly, která mi vznikla v místě rozestupu :) Snad poté najdu odborníka, který mi s břichem poradí a nenechám u něj manželovu výplatu :) Opatrujte se. Jana

      Vymazat
  16. Dobry den, Jano, moc diky za sdileni svych potizi! Ctu vsechno, hltam… jsem totiz v podobne situaci, rok po 3. porodu, pred tim břicho pekne, ted diastaza, vylezly pupik, kolem siroka strie a nad nim kylka. Malinka, ale od te doby, co o ni vim, zamestnava moji mysl neprimerene mnozstvi casu. Nastesti jsem nasla bezvadnou ‘zenskou’ fyzioterapeutku a problem s ni budu postupne resit, presto bych vas moc rada poprosila o popsani zkusenosti s operaci, zda vam pupik nejak modelovali, jak to probihalo pri a hlavne po operaci s diastazou (rekonvalescence s detmi), pojistovna atd… predem moc diky! Zuzka
    zuzan.novakova@gmail.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zuzko, já jsem s tím sdílením už trochu opatrná, divila byste se, kolik se do mě pustilo lidí... Zdraví je vážná věc a já nejsem doktor, proto tady nechci šířit své subjektivní pocity :) Ať zas někoho nepohorším. Moc doufám, že vám pomůže fyzioterapeutka, přeju vám to, protože každý zákrok je náročný. Já jsem svoji kýlu musela řešit operativně, mrkněte na můj dubnový článek, kde jsem stručně popsala, jaké to bylo. Ještě nutno dodat - šla jsem na operaci kýly, NEpodstoupila jsem abdominoplastiku :) Tudíž vše hrazeno ze zdravotního pojištění, jednalo se o zdravotní zákrok, ne kosmetický. Operace byla laparoskopická, středně náročná, nebudu nalhávat, že to potom nebolelo. Rekonvalescence s dětmi šla, ale břicho mě bolelo poměrně dlouho. Pokud byste chtěla víc informací, napište mi email na blogzrzky@gmail.com

      Vymazat
    2. Jani vy jste taky byla v Surgalu že?🙂🙂🙂Včera jsem byla na operaci diastazy a kyly laparoskopicky, bolí to jakl čert🙄🙄🙄,ale věřím,že zase budu mít hezké bříško.Zitra jdu domů a bude to zahul s tříletou a roční holčičkou🤔🤔🤔🤔.Zatum jsem rada že vstanu z postele na chvili. Petra

      Vymazat
    3. Peťo, jaj, držte se. Ano, byla jsem v Surgalu a teda za mě jednička. Teď to bolí a nechci strašit, ale ještě nějakou dobu bolet bude :( Každopádně nelituju, břicho se postupně zlepšuje, ale modelka už ze mě teda nebude :D Ale vím, že mám rezervy u sebe, měla bych rozhodně víc cvičit. Opatrujte se a hlavně se snažte odpočívat, je to velký zákrok...

      Vymazat
    4. Peťo, článek půl roku od operace: http://www.blogzrzky.cz/2022/04/pul-roku-po-operaci-kyly-diastazy.html

      Vymazat