středa 14. října 2015

Začínám nosit v šátku

Ještě před dvěma roky by pro mě bylo nemyslitelné, že tento příspěvek budu vůbec psát. Všechno je tak relativní :) Nepovažovala jsem se za nosící typ, líbila se mi představa krásně spinkajícího miminka v našem hezkém kočárku, na ženy omotané barevným dlouhým šátkem jsem se dívala s rezervou a pochybovala jsem o pohodlnosti pro dítě uvnitř toho kila bavlny. A jak říkal Chlupáč, zas tak "přírodní" nejsme. Takže jsme Klárku nenosili. Teda nosili, ale v rukou. A hodinu před každým spaním jsme skákali na balónu jak diví. Měli jsme to štěstí, že Klára od mala milovala kočárek. Ale! Dva roky utekly jako voda, ke Klárce nám přibyl ještě Jakub a už v těhotenství jsem si byla jistá, že si něco na nošení musím pořídit, protože věkový rozdíl 2 roky je přinejmenším "náročný".

Na bazárku asi ve 3. měsíci těhotenství jsem si koupila multifunkční nosítko od Lodgera. Říkala jsem si, že tato značka mě nemůže zklamat a recenze byly příznivé. Když jsem si do něj poprvé dala Jakuba, nemohla jsem ho chvíli najít, až když jsem uslyšela chrochtavé zvuky, věděla jsem, že kamsi dovnitř zapadl. Tudy cesta nevede a Lodger poprvé zklamal. Možná byl na to ještě malý a s větším dítětem by to bylo lepší, ale zase vyšší váha = větší bolest při zatížení jen jednoho ramene.

Začala jsem googlit, hledat informace k šátkům, jaký je nejlepší na začátek, jak dlouhý, jaký materiál, zanošený versus nezanošený, léto versus zima. Milion variant. Vyšlo mi, že mi stačí šátek kolem 4 metrů dlouhý, z čisté bavlny. Měla jsem v plánu navštívit podpůrnou skupinku, kde by mi určitě poradili. Nechtělo se mi pročítat tisíce diskuzí na modrém koníku. Do oka mi padl šátek Mum's Era Birds Capri. Tak jsem se dostala do kontaktu s Katkou z Kontaktního světa, která se mnou všechno ochotně probrala a tento šátek mi doporučila. Nakonec i z tohoto sešlo, ale myslím, že se sem ještě vrátím :)

A pak jsem potkala kamarádku, o které vím, že úspěšně odnosila své dvě dcery. Povídaly jsme si o šátcích a ona mi jednohlasně doporučila na začátek elastický šátek Hoppediz. Nespornou výhodou elastiku je jednodušší manipulace pro amatéra, jako jsem já. Líp se váže, nemusí se zanášet, dítě se do něj jednodušeji vkládá, natáhne se jak tričko a krásně miminko obepne. Ideální pro malé prcošky a já původně Jakuba stejně chtěla nosit jen v prvních kritických měsících. Příjemná je i cena. Nijak moc jsem neváhala a šátek si koupila v olivové barvě.

Vázání jsem se doma učila podle foto návodu u šátku a videí na youtube. Teoreticky jsem to měla zmáknuté, i s panenkou mi to šlo, s Jakubem jsem měla pořád strach, jestli to dělám dobře. Tak jsem si raději našla lektorku na vázání šátků a domluvila si s ní individuální zaškolení do tajů šátkování :) Míša Topinková byla naprosto skvělá. Pod jejím dohledem jsem vypilovala kříž s kapsou uvnitř a myslím, že nic jiného nepotřebuju. Když jsem si poprvé Jakuba správně do šátku navázala, cítila jsem se dojatá. Vím, že to zní dost divně, ale přišlo mi až neskutečně krásné, že Jakub se hned zavrtal do mého hrudníku a ve vteřině usnul. Spal klidně asi dvě hodiny a já měla volné ruce. Nádhera. Večer doma jsem se předváděla Chlupáčovi a i on uznal, že i přesto, že je to trochu alternativní, mi to s šátkem sluší :)


S Míšou jsem se ještě pobavila o zimní výbavě pro nošence, musím pořídit pár nezbytností, o tom, co a kde jsem pořídila, někdy příště.

Už teď vím, že si za pár měsíců pořídím i pevný šátek, uvidíme, zda se nakonec vrátím k Mum's Era, který se mi opravdu líbí. Jaké máte zkušenosti s pevnými šátky vy? Jaký byste mi doporučili?

9 komentářů:

  1. Ja na satky nejsem, nemam na to vazani bunky. Ale noseni je dost uzitecne, kdyz vodim starsi princeznu do skolky. Takze se mi osvedcila Manduca. Neni treba nic vazat a vysledny efekt je stejny. Mala tam spi dyl nez kdekoliv jinde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jojo, jenže do Manducy se nedá dát úplný novorozeneček :( Jinak ale určitě účel plní.

      Vymazat
    2. Podle vyrobce se do Manducy daji dat deti hned od narozeni, je tam takova "novorozenecka" vsadka. A jak se divam na ty Tve fotky, tak poloha miminka je tam stejna. Ale samozrejme satek je taky fajn.

      Vymazat
    3. Teri, vím, že ty novorozenecké vložky existují, ale stejně mi pár lidí říkalo, že to není úplný ideál...

      Vymazat
  2. ahojky,myslim,ze s satkem budes spokojena,urcite zvladnes udelat vic věci a hlavne miminka jsou vic klidnejsi.ja sice nesatkuji,pouzivam nositka (pry jsou trošku jiny nez co se prodavaji v cechach,mám je z ameriky,nezkoumala jsem co se prodava tady)pouzivam je od synova narozeni a bavi me ho takhle nosit.uz jsem mu poridila capcky z ovci vlny, jsou vysokýytakze do nositek(satku)suprova vec.kdyz jdem na prochazku se psem tak si neumim predstavit kocarek a jeste psa na voditku☺ prijde mi,ze v nositkach rychleji usne nez v kocarku.vozim je s sebou i v kocarku, kolikrat se mi stalo,ze tam nechtel byt,tak jsem ho dala do nositek a byl klid☺ doufam, ze budes spokojena.kocarek budes pouzivat nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Májo, díky za tip ohledně capáčků z ovčí vlny, to musí být super věc, nožky v teple. Kočárek používáme, Jakub si zvyká a zdá se, že bude taky spokojený, ale na některé věci - rychlá pochůzka, s Klárkou do kroužků, do školky apod. prostě šátek potřebuju :)

      Vymazat
  3. Omlouvam se myslim capacky,pisu to skoro za pochodu☺☺☺☺☺ditko se plazi po celem byte, takze je to u nas vesele

    OdpovědětVymazat
  4. Já k nosící výbavě na ven doporučuji ještě pořídit kukličku :) Jak Matilda kroutí hlavou, tak se jí čepice pořád na hlavě točí a musím to neustále přerovnávat :) Doporučuji šikovnou paní, která šije pod značkou Dupeto, najdeš na Fléru :) Dnes mi od ní přišla kuklička podšitá merinem a sednem skvěle a navíc zakryje i krk :) Zdraví Lucka Máťa :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, moc díky, na kuklu mám zálusk, díky za tip, mrknu na paní, Fler je můj vděčný kamarád :) Mějte se hezky

      Vymazat