pátek 9. října 2015

Dětský pokoj / Organizace hraček

Kdo mě dobře zná, ví, že jsem pořádkumilovný člověk. Kdysi jsem tady o sobě psala, že jsem puntičkář. Snažím se tuto svoji úchylku přenést i do dětského pokoje. Klára už pokojík několik týdnů úspěšně obývá, má jej víceméně zařízený, ráda si tam hraje, čte a ráda tam i spí. Mám radost a jsem pyšná máma!

Plánuju, že toto bude pravidelnější rubrika, co v pokojíku máme, co bych ještě chtěla pořídit, co se nám osvědčilo, co je zbytečné. Protože pokoj ještě nesplňuje 100% mé představy, nechci ho tu prezentovat jako celek, ale dnes krátce o tom, jak máme uspořádané a uskladněné hračky.

Nábytek je Ikea, Ikeu mám ráda, líbí se mi jednoduchý styl, i jejich dětský nábytek mi padl do oka. Chvilku jsem sbírala inspiraci kde se dalo, dokonce jsem se snažila využít i nějakého online plánovače interiérů. Kreslila jsem na čtverečkový papír, přeskládávala, kombinovala... Teď už jsem skoro spokojená.

Kdybych měla dům, mám v něm velkou knihovnu přes celou stěnu obýváku. Klárčin první kus nábytku nemohl být nic jiného než malá knihovnička umístěná vedle postele, ať máme knížky pěkně na dosah, když si večer čteme.
 

Co se mi opravdu líbí a co jsem trochu vylepšila, je tato "schůdková" policová skříň s vysunovacími plastovými krabicemi. Každé krabici jsem nakreslila svoji etiketu, podle toho, co v sobě ukrývá. Klára tak od malička dokáže sama najít, co právě potřebuje. Prvně jsem chtěla etikety někde stáhnout, nic moc jsem nenašla, tak jsem koupila barevný papír, googlila jsem a kreslila. Kreslení mi teda nikdy moc nešlo, ale pro tyto dětské účely je to absolutně dostatečné. Navíc je to osobitější, než nějaké stáhnuté obrázky.


V této menší skříňce bylo původně oblečení, teď už má Klára svoji velkou šatní skříň, tento prostor se nám teda uvolnil na další hračky. Máme tam převážně dřevěné kousky, které se nikam jinam nedají zařadit (kostky, domino, pexeso...). Jsou hezky po ruce, přitom se na ně nepráší.


Klára v roku a půl propadla Legu, máme už několik sad a další určitě pořídíme. Přemýšlela jsem, jak lego skladovat, původní krabicové obaly mi přišly nepraktické. Zaujaly mě tyto originální úložné boxy ve tvaru a barvách lego kostek. Koupila jsem 3 boxy v různých velikostech a moc se mi líbí. Jsou super na zvířátka, postavičky a menší kostky, absolutně nepoužitelné jsou však na větší kusy, kterými Duplo disponuje celkem často - například náš domek na hraní má 3 velké základny, 3 velké stěny a velkou střechu. Tu bych rozhodně do těchto boxů nenarvala, proto musíme využít ještě nějakou další úložnou krabici.


Náš nejnovější přírůstek do pokoje je beruška. Je to textilní box na hračky (nebo oblečení, nebo třeba na špinavé prádlo). Je to náš oblíbený Skip Hop, kolekce Zoo a pořídíte jej třeba na Feedo. Je asi 40 cm vysoký, krásně barevný, má boční ouška pro snadné přenášení. Výhodou je snadné skladování, když jej zrovna nepotřebujete, uděláte z něj jednoduše placku a zasunete třeba pod postel. Nevýhodu je, že nejde nijak uzavřít - chybí mi tam vrchní víko - třeba na suchý zip, takže na plyšáky - které tam máme nyní uložené, se časem bude prášit :( Klára ho má moc ráda, někdy do něj hází balóny, někdy si jej dává na hlavu, někdy do něj přesypává všechny dřevěné kostky. Je to věc praktická, která vždycky najde svoje uplatnění, ať je jakékoliv.

7 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. Nelo, díky moc, ano boxík je fajn, škoda jen, že neměli zrovna na výběr víc "zvířátek".

      Vymazat
  2. Mne sa velmi paci ten regal s plastovymi krabicami,to sa tam da vsetko pekne schova,nahadzat a stale vypada upratane :) tie etikety sa ti podarili uplne skvele! diky za tip na super boxy na lego,zatial teda este ziadne nemame,ale uz na Vianoce sa chystam dcerke kupit :) ten textilny box mame z ikei za 99 korun a je skvely,hoci na to nevyzera,vlezie tam kopec hraciek! A mame ho aj s vikom :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, boxy na lego jsou super, jen mysli na jejich omezenou velikost, pokud máte lega hodně, nebo nějaké větší kousky. Nad tím jsem já totiž nepřemýšlela a teď zpětně mě to dost mrzí, že tam neschovám všechno. Navíc jsou poměrně drahé. Na druhou stranu je to stylovka, která vypadá fakt dobře.

      Vymazat
  3. Organizace hraček je velký problém v každém dětském pokoji. Máte to moc pěkně vyřešené. My jsme koupili do pokoje nábytek z https://www.hmnabytek.cz/ a vybírali jsme různé regály a police, kde bude hodně místa na odkládání hraček. Syn hračky ještě neuklízí, tak jsou stejně roztahané po celém pokoji a police jsou prázdné.

    OdpovědětVymazat