pondělí 22. června 2015

Když se u nás marodí

Jak jsem několikrát psala, Klárka je ráda venku. Od malička je zvyklá trávit hodně času venku, většinou jsme mimo byt 2x denně.

Proto je to pro obě strašně těžké, když jedna z nás onemocní. Teď to vychytala Klárka. Přišla lehká rýma, ale zároveň horečky. Z ničeho nic. Jako vždycky. Hrozná noc (navíc, když jsme byly samy doma), kdy nezabíral Panadol sirup a zabrala až další várka Nurofenu. Tipovala jsem to na zuby, chybí jí poslední stoličky, ale nevidím, že by se něco klubalo ven. Druhý den už byla lepší, pouze se zvýšenou teplotou, nicméně protivná, ukňouraná, unavená a náročná. Náročná na péči a zábavu.

Co dělat s dětmi, které milují pohyb venku, doma? Celý den. Navíc, když je manžel na služebce, takže jediné rozptýlení na pár dní je matka. Okoukaná matka. Matka, která potřebuje mimo jiné navařit. Matka, kterou taky moc nebaví, sedět doma na zadku.

Jaké aktivity teda zabírají u nás?

- Knížky. Bez debat aktivita zcela nejoblíbenější. Klárčina knihovnička se začíná slibně plnit a máme stále co číst. Takže když jí řeknu, aby si přinesla knížku, co si chce prohlížet, vděčně odběhne do svého pokojíčku a něco si přinese. Poprvé mi dokonce vydržela u delší pohádky o Krtkovi a sněhulákovi.

- Lego. Legu říká "nene". Teď má v oblibě Duplo vláček, na který stavíme všechna zvířátka a někam je převážíme. Pak je nacpe do kočárku k panence a vozí je. Pak je vyskládá na jídelní stůl. Pak zase do poličky v pokojíku... Naše malá přenašečka.

- Hračky. Dvě oblíbené skládačky, o kterých už jsem na blogu psala. Dřevěný vláček a zvířecí vkládačka. Nová aktivita je pěnové puzzle v dětském pokoji, moc ji baví skládat jednotlivé tvary. Já vytáhnu malé dílky z obrázku ven a Klárka je skládá zpátky na místo.

- Montessori aktivity. V Montessori Klára konečně pochopila princip "pexesa" - hledání stejných obrázků, předmětů, apod. Takže jsem jí připravovala tento druh aktivity s krtečkovým pexesem a mělo to úspěch.

- Pomoc v domácnosti. Když už jsme byly celý den doma, řekla jsem si, že musím něco udělat. Rozhodla jsem, že zrcadla a okna v Klářině dosahu zasluhují umytí. Klárka je totiž odmala ráda pusinkuje a ťapká upatlanýma rukama. Jak jsem začala zrcadla umývat, ozvala se, že "sabi", což znamená sama. Tak dostala hadru a měla za úkol je po mě ještě jednou přetřít. Byla z toho nadšená a asi půl hodiny běhala důležitě s hadrou po bytě.

- Nečekaný dárek. Když je nějaká příležitost k odměně, nebo když nám onemocní, vytáhnu z mých tajných zásob nějaký dárek. Většinou knížku. Tentokrát to bylo veselé leporelo s krásnými ilustracemi Psi, psi, psi (Ivona Březinová, Katarina Gasko).


- Televize, pohádky, počítač. I když se snažíme moc ji tomu nevystavovat, neujdete tomu. Vždycky měla ráda dětskou televizní stanici DuckTV, ta je pro úplná mimina. Teď už ji začínají bavit i větší zápletky :) Z pohádek má ráda Pošťáka Pata a Kamaráda Timmyho. Nijak zvlášť u toho ale nevydrží. Co ji chytlo teď, je ČT Déčko, výhradně tančení. Takže spolu skotačíme u Hýbánek a Tanečních hrátek. To je pak u nás divočina.

- Dobroty. Je super, že začala sezóna rozmanitého ovoce a zeleniny. Klára miluje skoro všechno, největší úspěch měly tentokrát třešně a hrášek. Jo a domácí jahodová zmrzka, při které nemám výčitky svědomí.

Hýbanky a hrášek

A jak zabavujete svoje děti vy, když jsou nemocné? Nějaké tipy, co s nimi? Jak to máte s televizí a pohádkami?

1 komentář:

  1. My jsme teď taky doma nachrchlaní no a co si budeme povídat, radost z toho fakt nemám. Hlavně když vidím, že trpí fakt děti. Ale co se dá dělat, to je vlastně život. Jako pro mě dobré, pražírna kávy mi doveze výběrové kafíčko a aspoň si to trochu užiju, ale děti mají v tomhle pech.

    OdpovědětVymazat