neděle 31. května 2015

Chystám pro miminko / Část 1.

Nejvyšší čas zase se trochu pověnovat brzy příchozímu miminku. Zatím jsem pořídila jen pár kousků, protože nechci, aby miminko všechno dědilo po své starší sestře... Navíc, co když to tentokrát nebude holka?? :)

Teď jsem se zaměřila na hračky a různé pomůcky pro rozvoj těch nejmenších. Madame Coquette mě inspirovala trošku jiným směrem, když mě její článek o černo-bílých kontrastních materiálech donutil přehodnotit dosavadní paradigmata. Začala jsem taky googlit.

Je dokázáno, že novorozenci zhruba do 6 měsíců věku nejlépe vnímají vysoké kontrasty a jednoduchou grafiku. Ideální jsou vizuální extrémy v podobě černé, bílé a červené. Tyto kontrasty nejlépe upoutají pozornost miminka a podporují zrakový rozvoj dítěte. Takže obklopit děťátko pestrými barvami není úplně vhodné.

Několik článků s inspirací, které jsem k tomuto tématu našla, si můžete přečíst, např. zde na Fler blogu, nebo na skvělých stránkách Montessoridoma, třeba si něco připravíte sami.

Klára má od narození svoji Julinku - plyšovou opičku, 40 cm, samá ruka, samá noha, sem tam ocásek :) Opravdu ji miluje a jsou nerozlučná dvojka. Žádné usínání ani delší výlet autem se bez ní neobjede.

Found on Amazon.com

Stejně tak pro naše druhé miminko chci mít nějakého mazlíka, tentokrát ale sáhnu po černobílé variantě. Mám v oku medvídka Jinx od holandské značky Snoozebaby. Pár hraček této značky jsem si už osahala a jsou mi velice příjemné na dotek a opravdu měkké (což je můj základní požadavek na plyšáka pro malé dítě). Škoda jen, že není o pár centimetrů větší, má jen 25 cm. Jde prát v pračce, což je obrovské plus.

Found on hrave-hracky.cz

Potom něco menšího do malé ručky, bezva je toto pandí chrastítko z černobílé edice Lamaze, nebo třeba tato žirafa na Fleru, nebo krásné a jednoduché kousátko Kuli Kuli od šikovné prodejkyně BeBirdie.

Found on Fler.cz a Feedo.cz

A absolutně skvělá věc je tato hrací dečka, kterou potřebujeme koupit, protože pro Kláru jsme ji měli pouze vypůjčenou. Cenově je to srovnatelné s těmi, co jsou na českém trhu, jenže já fakt nerada objednávám něco ze zahraničí. Vlastně ani nevím proč. Takže to musím ještě zvážit, jestli do toho jít, nebo ne. Většina hracích deček, které se u nás prodávají, je přeplácaných a přehnaně barevných.

Found on geniusbabies.com
 
Je hrozná škoda, že ačkoliv je prokázáno, jak černobílé a kontrastní barvy na malé děti působí, je téměř nemožné u nás na něco kloudného narazit. A když už narazíte, jedná se o poměrně drahé výrobky. Kéž by se to do budoucna zlepšilo. Máte nějakou další inspiraci na vhodné hračky pro miminka z black&white stylu?

Žádné komentáře:

Okomentovat