úterý 26. května 2015

Péče o první dětské zoubky a dětské zubní kartáčky

Správná péče o dětské zuby je velká věda, která nás dlouhou dobu celkem trápila. Ačkoliv si Klára odmala ráda "hrála" se zubním kartáčkem, jak přišlo na věc, hodně se toho změnilo. Rozhodně nebyla (a vlastně stále není) příznivcem čištění zoubků, měla období, kdy u toho hystericky řvala a musela jsem čistit "na silu", což rozhodně není dobré a bála jsem se, že jí vypěstuju nějaký blok. Díkybohu se to ustálilo a jakžtakž to jde. Je to prostě věc, která se dělat musí, tak nemůžete ustoupit. Není to naše oblíbená činnost, ale dvakrát denně ji zvládneme skoro vždy. Někdy musím zpívat naši "zoubkovou" písničku, někdy rozptýlí pohádka, jindy knížka. Kláru se snažíme stále držet daleko od cukru a průmyslových cukrovinek, nějaké cukry do sebe přece jen dostane, třeba i v jinak zdravém ovoci. Náš zubař prohlásil, že pokud ji udržíme od sladkého do 3 let, budeme mít s jejími zuby vyhráno. Přesně v těchto třech letech se buduje základ pro zdravé zuby.

Co říkají o čištění prvních zubů stomatologové? Zoubky je potřeba začít čistit hned po jejich prořezání – bakteriální plak se na nich začne tvořit prakticky okamžitě, což může vést ke vzniku kazů. Ze začátku, dokud má dítě jen řezáky, můžeme k čištění použít jen vlhkou gázu nebo látkový kapesník, existují však také speciální náprstky, které jsme používali my. Těmito pomůckami vlastně škodlivý plak ze zubů stíráte. Hned, jak vyleze první stolička, pořiďte vhodný kartáček a začněte čistit klasicky. Podle našeho zubaře jsou čisté stoličky nejdůležitější, nejvíc se totiž dětem kazí. Teď k samotné technice, samozřejmě vím, jak se mají čistit zuby u dospělého, ale dodnes jsem nepochytila ten správný grif dělat malé kroužky na těch malinkatých zoubcích. Hlavně čistit opravdu jemně, pokud máte brzy opotřebované štětinky, moc tlačíte a můžete dítěti ublížit. Já si to ze začátku bohužel vůbec neuvědomovala, až když jsem se o tom bavila se zubařem, tak mi poradil. Nedržte kartáček v ruce, jak jste zvyklí u sebe, ale držte jej jen mezi dvěma prsty, např. palec a ukazováček, tím tlak přirozeně zmenšíte a dětským zoubkům to bohatě stačí.

Co se nám osvědčilo byl náprstek NUK na čištění zoubků z měkkého mikrovlákna, kterým jsme začínali čistit první zuby. Stačí jen navlhčit a plak ze zubů a dásní stírat, poté vypláchnout. Stojí asi 130 Kč. Byl skvělým pomocníkem i v době, kdy Klárce rostly trojky a čtverky, dásně ji hodně bolely a kartáček měl zkrátka zákaz vstupu.

S prvním kartáčkem přišla i první pasta, šla jsem po recenzích a koupila jsem Weledu dětský zubní gel. 50 ml balení stojí cca 110 Kč. Gel je nepěnivý (děti do zhruba 3 let nejsou schopné pěnu z úst vyplivávat), složený z přírodních látek a extraktů z léčivých rostlin, proto mohou děti gel při čištění polykat.

A teď k samotným kartáčkům. První kartáček jsem koupila v obchodě, přečetla jsem si, že je extra měkký pro první zoubky, tak jsem ho vzala. Nijak do hloubky jsem nad tím nepřemýšlela, což byla samozřejmě chyba. Nemůžete se řídit obalem, ideální je kartáček si osahat (což je u nás v obchodní síti těžko možné). My jich prostě museli pár vyzkoušet, abychom našli ten pravý. Jak má teda správný kartáček vypadat? Musí mít měkké a husté štětinky s rovným zastřižením. Ideální je malá hlavička, rukojeť kartáčku by měla být neklouzavá a aspoň trochu pružná. Je smutné, kolik je na trhu nevhodných kartáčků, podle jednoho testu jsou některé dětské zubní kartáčky schopné poškrábat desku stolu. Jak příjemné je potom asi čištění pro malé dítě.

Pár kartáčků jsme museli vyzkoušet, než jsme si našli svého vítěze. Zkusili jsme MAM First Brush, Signal Kids, Curaprox ATA, Curaprox CURAkid 4260 Ultrasoft a konečně TePe Mini EXTRA SOFT. Nejvíc nám vyhovuje poslední zmíněný TePe Mini EXTRA SOFT (cenově kolem 50 Kč), je měkoučký a má malou čistící plochu, dostanete se i v malinké pusince, kam potřebujete. Rukojeť je sice nepružná a poměrně jednoduše zpracovaná, ale nám vyhovuje. Navíc se vyrábí i s krásnými dětskými motivy, takže teď čistíme princeznovským. Až si bude Klárka zuby schopná čistit sama, dám ještě šanci Curaproxu CURAkid (vyšší cena, cca 90 Kč), který je taky skvělý, rukojeť je víc ergonomická a možná se dítěti lépe drží. Curaproxem si čistíme celá rodina, proto dokážu posoudit jeho kvalitu a ani mezi dětskými kartáčky tak nešlápnete vedle. Když jsme se na typ kartáčku ptali později zubaře, doporučil nám pouze tyto dvě značky, stejně tak to potvrzují i nezávislé testy dětských zubních kartáčků na internetu.


Takže maminky, opravdu vám nedoporučuju experimentovat a pokud váháte, šáhněte po mnohými doporučované a odzkoušené jistotě - TePe nebo Curaprox.

Žádné komentáře:

Okomentovat