neděle 18. září 2022

Kouzelné čtení | Edice Chytrý školák: Prvouka a Vlastivěda

Děti už mají aktovky plné sešitů a učebnic, rozvrhy hodin nalepené na ledničce a volný čas se kupí kroužky. Už mám ve škole děti dvě - Klára i Jakub mají štěstí na učitelky v tom smyslu, že je nezahlcují domácími úkoly. I tak se jim doma každý den aspoň chvilku věnuju, projdeme aktovku, podíváme se, co ve škole dělali a co je další den čeká. Je jasné, že když se děti učí zábavnou formou, zůstane jim toho v hlavě podstatně víc. Nejlepší je učení prožitkem, třeba prvouka se nejlíp učí v terénu, což jsme zažili třeba během Covidu. Co nás doma všechny hodně baví, je Albi Kouzelné čtení. Teď máme dvě nové interaktivní učebnice z čerstvé edice Chytrý školák - Prvouka a Vlastivěda. Jsou to z mého pohledu fakt užitečné knihy, díky kterým je reálný předpoklad, že děti bude učení bavit.


Všechny Albi knihy jsou založeny na vzdělávacím principu, s věkovým určením roste i edukativní hodnota. Během Covidu, kdy děti přišly nedobrovolně o své kroužky angličtiny, jsme doma hodně pracovali třeba s My First English, která vychází z metodiky Helen Doron. Další dvě naprosto dokonalé knihy jsou Encyklopedie pro předškoláky a Encyklopedie pro školáky. Jsou velice obsáhlé a zkoumat je baví i mě.


Nové knihy z edice Chytrý školák mají trochu jiný formát, než jsme zvyklí u ostatních mluvících knih. Jsou v měkké vazbě se zpevněnými deskami, mají tak podobu spíše pracovního sešitu A4. Listy jsou však dost pevné a odolné, aby zvládly časté otáčení. Díky klasickým „měkkým“ listům pojmou tyto učebnice mnohem víc informací než klasické leporelové knihy Kouzelného čtení. Předpokládá se, že školáci už manipulaci s opravdovými listy zvládnou bez problémů a bez rychlého opotřebení. Díky měkké vazbě jsou sešity praktické na cesty, jsou lehké a nezaberou skoro žádné místo.



Mluvící učebnice Prvouka je určena dětem prvního stupně ZŠ, má pokrýt učivo zhruba 1. - 3. třídy. Na 32 stranách najdou zvídavé děti celkem 17 obsahových celků. Jednotlivá témata vznikla na základě školních osnov předmětu Prvouka, přehledně zpracováno je například lidské tělo, Česká republika, vesmír, roční období, nebo třeba les. Líbí se mi, že jsou zařazeny i aktuální otázky a děti si poslechnou to nejdůležitější o ochraně přírody, o penězích, ale i o rasismu nebo šikaně. Kniha je přehledně zpracovaná, obsahuje spoustu reálných fotek i hezkou infografiku a doplňkové obrázky. Díky tomuto ji můžete začít zkoumat už s předškoláky.




Zato druhá kniha Vlastivěda je už beze sporu určena starším dětem 1. stupně, odpovídá učivu 4. a 5. třídy základní školy. Vlastivěda je zpracovaná ve dvou samostatných sešitech - dějepisná a zeměpisná část zvlášť. My máme zatím jenom tu dějepisnou. Tato moderně pojatá učebnice pokrývá historii českého státu od dob svatého Václava až po T. G. Masaryka. Její grafická podoba je vyloženě atraktivní, celostránkové ilustrace dokáží vtáhnout do dávné historie bez mrknutí oka. Dějinami nás provází tři děti a vezmou nás s sebou na vskutku napínavou cestu. Přiznávám, že jsem dějepis nesnášela, žádný z mých učitelů mi nedokázal historii podat tak, aby mě to zaujalo. Všechno jsem se musela učit zpaměti, proto mi v hlavě moc nezůstalo. Tato učebnice mě úplně nadchla a zdá se, že tomu konečně přijdu na kloub i já :)




Mluvící učebnice Chytrý školák od Albi jsou super doplňkem k běžné základní výuce ve škole, poslouží i jako skvělý výukový materiál všem domškolákům. Za mě super!

-
Za vzdělávací knihy k recenzi velmi děkuji společnosti Albi.

Žádné komentáře:

Okomentovat