úterý 1. listopadu 2022

Hrajeme | Unikát

Máme za sebou období prvních nachlazení a pošmourných podzimních dní, takže bylo zase více času na hraní deskovek. Nedávno jsem dětem předhodila logickou hru Unikát, která mě mile mě překvapila svou jednoduchostí a přitom důmyslností. Hra je určena dětem od 7 let a myslím, že to plus minus odpovídá, zvládly by ji asi i šestileté. Klárka s Kubíkem zvládají s přehledem. Unikát jsme si brali na víkendy k prarodičům a zaujal i obě babičky. To dokazuje, že je hratelný mezi všemi generacemi. Vydává Granna.


Unikát je stolní logická hra pro 1 až 6 hráčů, což je velká výhoda. Zabaví znuděné osamocené dítě i velkou rodinu nebo partu kamarádů. Svou podstatou jednoduchá hra je nenáročná na komponenty. Prakticky si vystačíte s pytlíkem obsahujícím 81 kartonových kartiček a trochou prostoru na stole.

Kartonové čtverečky obsahují symboly různých barev, tvarů a velikostí:

  • 3 tvary: hvězdička, kolečko, čtverec;
  • 3 velikosti těchto tvarů: malá, střední a velká;
  • 3 barvy těchto tvarů: žlutá, zelená, modrá;
  • 3 barvy pozadí: bílá, červená a tmavě modrá.



To znamená, že každá jednotlivá kartička je charakterizována právě 4 znaky, např. malá modrá hvězdička na bílém podkladu. Nebo velký zelený čtverec na červeném podkladu.


Každý hráč dostane 10 kartiček (ty by si měl držet v tajnosti), další kartička se vyloží doprostřed stolu, tři další náhodné se položí bokem jako "výstavka". A jde se na to. Hráči postupně přidávají k již vyloženým kartičkám ty ze své zásoby a dbají pouze na jedno pravidlo. Kartička, kterou přikládám k jiné kartičce, se musí od té sousední lišit pouze v jediném znaku z výše zmíněných. 3 určující znaky jsou totožné, 1 je jiný. V každém tahu může hráč vyložit libovolný počet svých kartiček, ale musí šikovně budovat své "ocásky", tzn. že navazuje na své předchozí kartičky. Po tahu se jedna kartička dobírá – buďto využijete jednu z výstavky, která se zrovna hodí, anebo natajno z pytlíku. Vyhrává ten, co se nejrychleji zbaví svých čtverců.



Přes svou prvotní nenápadnost je Unikát skvělá hra na postřeh a logické uvažování. Partie je do půl hodiny odehraná a celý průběh je hrozně akční, nikde nic nevázne. Jestli si doma chcete potrénovat své mozečky, Unikát vám udělá dobře.

-
Za hru Trio k recenzi děkuju vydavateli Pygmalino.

Žádné komentáře:

Okomentovat