středa 2. listopadu 2022

Audio pro děti | Trilogie Prašina

Kdo by neznal Prašinu. Prašina je fenomén v současné dětské literatuře a za mě teda zcela oprávněně. I když od vydání prvního knižního dílu uběhly už čtyři roky, pořád je v kurzu. Série mi připomíná tajemné foglarovky, které jsem jako děcko četla já, akorát v modernějším podání. Moje děti dostaly první papírový díl od kamarádů na loňské narozeniny – Klárce bylo tehdy 8, Kubíkovi 6. Já se čtením chtěla ještě nějaký rok počkat, ale normálně mě přehlasovali. Tak jsme se pustili do velkolepého dobrodružství dvou kamarádů uprostřed současné Prahy.


Pro velký úspěch doma, jsme k prvnímu dílu velice rychle dokoupili další dva a o necelý rok později jsem pořídila také kompletní audioverzi celé série Prašiny. Děti si audioknihy přály na dovolenou a na naše dlouhé cesty autem. Audio zpracování je stejně skvělé jako to knižní, interpretace Matouše Rumla nemá chybu. Myslím, že všichni fanoušci Prašiny si zaslouží obě dvě podání.

Prašina je temné místo uprostřed Prahy, kde nefunguje elektřina a bydlí tam zvláštní lidé. Pražané na Prašinu nechodí, lidi z Prašiny zas nikdy nelezou za hranice své čtvrti. Jirkův děda žije na Prašině. A Jirka s nejlepší kamarádkou En zjistí, že má děda nebezpečné tajemství. Někde na Prašině je ukrytý složitý stroj, který způsobuje, že elektřina už léta nefunguje. Tento stroj sestavil slavný vynálezce Hanuš Nápravník. Bohužel po stroji krom Jirky a En jdou také drsní týpci. Zatímco děti se snaží stroj opravit a uchránit, zloduši jej chtějí zničit. Začíná série rychlých honiček starobylými a opuštěnými uličkami Prašiny na pozadí vznikající lásky mezi dvěma kamarády.

Další dva díly na ten první navazují. Dějově se sice posouvají i k jiným tématům, pořád se ale vše točí kolem stroje, starých vynálezů a tajemných míst. Druhý díl nese dovětek Černý merkurit a třetí Bílá komnata.

Stejně jako si to pamatuju z foglarovek, i autor Prašiny Vojtěch Matocha vyzdvihoval sílu přátelství, odvahu a smysl pro spravedlnost. Zavadí ale i o téma zrady a žárlivosti. Příběh je napínavý, místy strašidelný, občas díky zloduchům i trochu drsný. 

Pokud byste se mě zeptali na věkové určení, tak bych řekla aspoň 8+. Menší děti nemají šanci příběhu plně porozumět. Sice je to bude bavit, podstatu pochopí, souvislostem však nikoliv.

P.S. Víte, co je nejlepší? Že ji teď poslouchám při cestách do/z práce já. :)

Co vy a Prašina? Jste fanoušci, nebo s ní vyčkáváte?

-
Za Prašinu v audio podobě ze srdce děkuju Audiotéce.

Žádné komentáře:

Okomentovat