středa 30. března 2022

Jaro na Maltě

Jarní prázdniny. Možnost ujet. Většina lidí jezdí s dětmi na lyže. My letos jinak. Za prvé jsme už letos lyžovali celkem dost, za druhé s příchodem slunečného počasí jsme se nějak automaticky přepnuli do jarního módu, a za třetí, Chlupáč si při fotbale v únoru vyvrtnul kotník a lyžáky by pravděpodobně nedal. Takže kam? Sedli jsme si a sepsali požadavky. K moři. Na jih. Letecky. Do tepla. Za atmoškou. Někam, kde jsme ještě nebyli. Na lehko. Měli jsme pár favoritů, žádné vyhraněné preference. Vyhrála Malta. Snad se mi někdy podaří sepsat zápisky z naší pětidenní dovolené na Maltě, ale vzhledem k tomu, jaké resty mám s naší letní dovolenou na Balkáně, prosím o trpělivost ♥


Nedokážu slovy vyjádřit, jak moc jsme se těšili. A jak moc se těšily děti. Klára letěla za svůj život dvakrát. Jakub jednou. Matěj čistá nula. Děcka se ohromně těšily na letadlo, na moře, na dobrodružství. Vybrali jsme si nízkonákladovku z Bratislavy a rozhodli jsme se, že poletíme fakt nalehko. To znamená pouze s příručními zavazadly. Děti a příruční zavazadla? Nejde to k sobě? Musím říct, že ač jsem měla skutečné obavy, nic nám s sebou nechybělo. My své oblíbené batohy, každé dítě svůj malý batůžek, každý si sbalí a nese to svoje. Společné věci jako kosmetiku, léky a svačinky jsme rozprostřeli mezi nás pět, plyšáci do ruky, jedeme. Do poslední chvíle jsme trnuli, zda máme všechny nesmyslné Covid věci, ale prošli jsme.



Jasně, museli jsme kalkulovat. Jaké oblečení zvolit, aby bylo co nejpraktičtější. Zas takové teplo tam být nakonec nemělo, navíc na ostrově fouká skoro pořád. Museli jsme se dokonce trošku narychlo dovybavit. Jarní boty, bundy, tenisky, Klárka potřebovala nový batoh.



Já jsem potřebovala tenisky. Univerzální, které se hodí ke sportovním legínám, ale i k riflím. Pohodlné, měkké, lehké, které ale odchodí kilometry po žulové a kamenné dlažbě. Vlastně jsem už docela dlouho takové boty na nohou neměla a tak jsem se na nějaké vyloženě těšila. Vybírala jsem jednak podle designu, ale i podle ceny a nejlíp mi z toho vypadly dámské tenisky Puma. Stále nosím převážně barefoot obuv, několik kousků mám stále i klasických. Pečlivě jsem měřila velikost, aby mi bylo v teniskách dobře a aby v nich měla noha dost prostoru. Desítky kilometrů na Maltě zvládly na jedničku.



Klárka zase nutně potřebovala batoh - svůj sovičkový půjčila do letadla s láskou Matějkovi. Poprvé v životě si Klárka dobrovolně zvolila něco nerůžového. Z poměrně velkého výběru batohů si vybrala tento mintový batůžek klasického střihu Nike. Splňuje parametry příručního zavazadla a Klárka ho od dovolené nedá prakticky z ruky. Bere si jej do kroužků, do lesa i na hřiště. Velikost je tak akorát, jedna velká kapsa, jedna menší a boční venkovní kapsa na láhev s pitím. 



Musím říct, že Malta je úžasná. Zamilovali jsme se. Malta v sobě spojuje to, co mám ráda. Jižanskou nespoutanou atmosféru s anglickou konzervativností. Malta je poměrně malý stát, který jde zvládnout i bez auta. My jsme celou dobu cestovali MHD. Síť autobusů je hustá, přehledná, bezpečná a s trochou odhodlání procestujete celý ostrov. A vlastně i ty menší, co k Maltě patří. Bydleli jsme ve velkém apartmánu přímo v historickém centru Valletty a odtud se vydávali tam, kam nás to táhlo. Na útesy na jižní straně ostrova, do historických měst, trajektem na ostrov Gozo, na solné pláně, do mořského akvária, lodí do "Three Cities". Skalnatý ostrov sympatické velikosti vyniká množstvím historických památek i přírodních krás. Nejde se tady nudit. Osobně si dovedu představit strávit celých pět dní jen ve Vallettě, procházet si kamenné uličky, nasávat atmosféru, zkoušet lokální speciality a povídat si s místními.



Malta je ideální místo pro mimosezónní dovolenou s dětmi. Je tu milo, je tu bezpečno, všude se domluvíte anglicky. Tím, že je Malta malým státem, zvládnete toho vidět opravdu docela dost (i když vám přijde, že chcete víc a víc). Lidi jsou pohostinní, příjemní a ochotní. Nás zaskočilo počasí, které jsme už začátkem března čekali výrazně teplejší. Sice bylo kolem 15°C, ale vítr vzduch dost ochlazoval. Při jarních výletech to berte určitě v potaz. Tolik zmrzlých turistů jsem dlouho nepotkala :) Časté jsou i jarní deště. Na druhou stranu sluníčko peče (Malta je na úrovni severního Tuniska), nezapomínejte proto na opalovací krém. My jsme si dopřáli slušivý základ. Moře je ledové a hodně divoké. Myslete také na to, že v domech nemají ústřední topení. V nejnutnějších případech zapínají na ohřev klimatizaci. Takže když přijdete promrzlí z venku, zahřejete se jedině kolektivně pod dekou :)

4 komentáře:

  1. Dobrý den, zachovali jste tradici a vzali jste s sebou nejakou novou hru a novou knihu? Příadně, co jste balili do baťůžků jako zábavu pro děti. To mě vždycky moc zajímá, čím zabavit meší děti na cestách (mám syna o půl roku mladšího než Matěj).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, opravdu jsme letěli nalehko :) Ale knížku děti měly, každý svoji v batůžku, nová byla jenom jedna Vánoční tramvaj :) Novou hru jsme měli s sebou taky (protože jsme potřebovali malou krabičku, tak zvítězila Výbušná koťátka). Každé dítě s sebou mělo svého plyšáka, bloky a pastelky na kreslení a psaní. Jediný Matýsek si s sebou potřeboval vzít hračky - měl jen pár angličáků a safari tubu s figurkami zvířat. Kupodivu Matěj moc na cestách neprudil, v letadle jsme si prohlíželi knížku a na Maltě v MHD pozoroval dopravu, takže byl fakt nenáročný. Co mi ale přijde super na cesty jsou od Mindoku Smart hry - takové ty menší magnetické verze.

      Vymazat
  2. Díky za report, co tak slyším kolem sebe, tak Malta je teď hodně oblíbené místo a většina známých si Maltu chválí. Plánujeme teď krátkou dovolenou v Praze a pak se v létě konečně po dvou letech chceme jet ohřát k moři, tak třeba nám ta Malta taky vyjde.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prahu mám moc ráda a s dětmi jsme ji zatím dali jen velmi povrchně, když jsem jela za blogerskými povinnostmi. Snad se tam brzy taky vypravíme a najdeme nějaký příjemný hotel...

      Vymazat