úterý 8. února 2022

Knihy pro děti / Stavitelé z říše zvířat

Milujete doma velkoformátové knihy tak moc, že jste museli posunout jednu poličku v knihovničce? Vyhledáváte bohatě a přitom reálně ilustrované knihy? Jste spíše fanoušky encyklopedií než beletrie? Fascinuje vás fauna? Toto všechno vám lusknutím prstu splní jedna nádherná kniha, která vyšla loni v nakladatelství Host. Knihu Stavitelé z říše zvířat úspěšné polské výtvarnice Emilie Dziubakové (Rok v lese, Obejmi mě, prosím, Nerozluční přátelé) dostal Kubík k 6. narozeninám. On je totiž přesně ten bádavý typ, baví ho prohlížet si stránky v chytrých knihách, baví ho hledat odpovědi a ještě víc ho baví klást otázky... A miluje zvířata.


Autorka se plnou silou obula do krásného tématu zvířecích příbytků. Musím říct, že se na to podívala dost komplexně a opravdu vybrala všechny ty nejzajímavější stavby zvířecí říše. Velkou část věnovala ptákům a jejich různorodým hnízdům, pak prozkoumala hmyzí domečky, pavoučí sítě i bobří hrady. Každá stránka je napumpovaná informacemi, ale knize dominují velkoformátové reálné ilustrace. Grafická přehlednost i členění textu je na skvělé úrovni, celá kniha je propracovaná do nejmenšího detailu. Na první pohled vypadá jako vznešená encyklopedie, ale texty jsou svou složitostí přizpůsobené již předškolním čtenářům.




Krom popisů jednotlivých zvířecích domovů se autorka v knize věnuje i interakci člověka s živými tvory - ukazuje, jaké stavby může člověk poskytnout zdomácnělým zvířatům, kterými domečky jsme se inspirovali v oblasti architektury, se kterými tvory sdílíme (ne)dobrovolně naše vlastní domovy, jak se máme chovat v lese, abychom nerušili ostatní obyvatele...



S touto knihou nemůžete šlápnout vedle. Je to další z pokladů naší knihovny, ze kterého děti jen tak nevyrostou. Je určena k samostatnému objevování, společnému předčítání i školáckému čtení.



-
Za recenzní výtisk děkuju nakladatelství Host.

2 komentáře: