sobota 26. února 2022

Hrajeme / Jízdenky, prosím! Junior

Píšete si o další recenze deskových her, které nám doma s dětmi fungují. Faktem je, že jsem do nového dětského pokojíku pořídila fakt velkou knihovnu a vrchní tři police jsem nechala na krabice s hrami. Ehm. Ač jsem skládala velmi tetrisovitě, brzy tam bylo těsno. Musela jsem obětovat další skříňku... Přiznávám, že mám pár závislostí. Knížky a společenské hry k nim patří. Hraní her s dětmi je totiž skvěle strávený čas. Klárka hraje moc ráda, Kubíka musíme občas přemlouvat, Matýsek je stále trochu hendikepován svým věkem, i když máme pár super kousků i pro něj. A pár vyvolených her s námi hraje rád i Chlupáč. Dnes večer jsme třeba dali pár partií parádní hry Jízdenky, prosím! Junior, kterou já osobně mám moc ráda. V Česku vydává ADC Blackfire.


Celá velká rodina Ticket to Ride patří ke světovým herním bestsellerům a má na kontě mraky ocenění. Verze s názvem Ticket to Ride Junior / Jízdenky, prosím! Junior je víceméně zjednodušenou variantou dospěláckých her akorát dokonale přizpůsobená mladším hráčům. Když měl Kubík své silné vláčkové období, věděla jsem, že je to hra jako stvořená pro něj.



Svými vlaky propojujete významná místa Evropy dle náhodně rozdaných jízdenek (např. Riga - Vídeň nebo Dublin - Berlín), za každé úspěšně vybudované vlakové spojení máte jeden bod. K tomu, abyste mohli tyto tratě budovat, musíte šikovně využívat barevných karet vlaků, které si postupně dobíráte. Vyhrává ten, který nejrychleji zrealizuje 6 svých jízdenek. Samozřejmě mohou nastat menší zádrhely. Například, když vám protihráč zablokuje vytouženou trať svými vlaky, nebo když vám opravdu nejdou karty vlaků pod ruku, ale ve své podstatě je to příjemně jednoduché hraní, které zvládne dítě od zhruba 6 let (her znalý předškolák si s Jízdenkami taky poradí).






Princip hry je velmi jednoduchý, pravidla si beze zbytku osvojíte během dvou tří partií. Oceňuju nekomplikovanost pravidel hry (1 strana oboustranně), vše je řečeno jasně a stručně.



I když je juniorská verze kopií těch složitějších variací, je uzpůsobena dětem v mnoha ohledech. Atraktivní grafické zpracování velké mapy Evropy, karet vlaků i jízdenek, plastové barevné vláčky, doba hraní maximálně 30 minut. Přitom je skvělou přípravou na složitější plánovací a budovatelské hry.

Žádné komentáře:

Okomentovat