středa 26. ledna 2022

Knihy pro děti / Víš, kam chodí kakat myš?

I když je u nás dávno plenkové a nočníkové téma vyřešeno (fekální rozhovory a vtípky bohužel nikoliv), Matýsek se pořád rád vrací ke knížkám s touto tématikou. Většinu z nich jsme už poslali dál, jedna nám ale zůstala. Ta, kterou měly všechny děti suverénně nejraději. Ta, kterou si stále s radostí prohlídne i Kubík s Klárkou, kterým přijdou její verše pořád vtipné. Nesmrtelná Víš, co má v plínce myš? Psala jsem o ní poprvé před čtyřmi lety, když jsem zmiňovala naši nočníkovou literaturu. Je to kniha veršovaná, bohatě ilustrovaná, nápaditá, s odklápěcími plenkami, hlavně ale zábavná. No a na konci loňského roku se jí v nakladatelství Books & Pipes narodila mladší sestřička. Pro větší a ostřílenější nočníkové dobrodruhy. Nese opět trefné jméno - Víš, kam chodí kakat myš? A co myslíte? Jasně, že doma boduje. Dnes jsme ji dali třikrát. Uf.


Stejný formát, stejně vtipné verše Hynka Viléma, stejně povedené ilustrace, akorát myška opět pokročila. A zase je o krok napřed. Její kamarádi už sice nemají špinavou plínku, chodí na nočník. Ale to pořád není ono. Ještě tam chybí ten pomyslný stupínek k dokonalosti. Velký záchod, spláchnutí a umytí rukou! Samostatnost. A o tom je druhý díl oblíbené knihy.



Někdy totiž může být přechod na WC stejně zapeklitý jako přechod z pleny na nočník. Matějovi se třeba moc z nočníku nechtělo. Nepomohla motivace ze strany starších sourozenců ani slibování nového prkýnka. Musel chtít. Musel si to srovnat. Škoda, že tato knížka nevyšla o pár měsíců dřív, mohla mi ušetřit mnoho špinavé práce :)



Ilustrace mi přijdou ještě krapet hezčí, možná je to tím, že jsou zatím neokoukané, přibyla exotická zvířátka, odklápěcí okénka, zdá se, vydrží větší nápor než předešlé odklápěcí plínky. Srandovní verše neztrácejí na originalitě. Nemám co vytknout, Matěj ji zbožňuje.



Jestli jste v TÉ fázi, že tohle zrovna řešíte, nebo byste chtěli řešit, máte smysl pro humor a hravou duši, pusťte si myšku domů. Stojí za to. Pokud nemáte doma ani první díl, můžete pořídit ve výhodnějším balíčku obě myšky.  



-
Za knížku k recenzi děkuju mnohokrát nakladatelství Books & Pipes. 

Žádné komentáře:

Okomentovat