pondělí 31. ledna 2022

Knihy pro děti / Sněhová víla

Naše poslední Vánoce a jim předcházející adventní čas jsme si asi opravdu poprvé okořenili vyloženě tematickou literaturou - s dětmi jsme si před spaním četli jen vánoční a zimní příběhy. A chci si je sem odložit, protože vím, že je po takových knihách před svátky velká sháňka. Takže si prosím vezměte deníčky a dělejte si poznámky, všichni víme, že to zas uteče jako voda... Vánoční příběhy jsou plné kouzel a splněných přání, přesně taková je Sněhová víla, která vyšla v nakladatelství Portál v roce 2018. Autorkou je Daniela Krolupperová, jejíž knihy čteme doma moc rádi.


Knížku dostala pod stromeček Klárka, nenechte se ale zmást něžným ztvárněním hlavní postavy, příběh zaujme úplně stejně malé kluky jako malé holky. Sněhová víla Apolenka se snáší z oblohy na zem, dohlíží na to, aby všude hezky nasněžilo a zamrzlo. Zkrátka, aby byla zima kouzelná, taková, jakou ji máme rádi. Něco je ale špatně. Víle začne být zima, přímo mrzne. A to by se sněhovým vílám nemělo dít. Dozvídáme se, že na ni seslal zlé kouzlo čert, protože sám zimu nesnáší. Zlomit kletbu může jen petrklíč. Nebo snad Petr Klíč? Štědrý den je dnem naděje a splněných přání, všechno zlé se v dobré obrátí. Pokud tomu nepřestaneme věřit.



Klasický boj dobra se zlem (víla versus čert) je zde vykreslen krásně jednoduše bez zbytečných okolků. I proto je kniha vhodná už pro poměrně malé děti, předškoláci ji budou milovat. 


Něžné pohádkové vyprávění je ideální k večernímu předčítání, malí školáci zase ocení velké písmo a rozumné rozložení textu, knížka je tak vhodná k prvnímu samostatnému čtení


Ilustrace jsou velmi jemné, laděné do zimních pastelových tónů, díky nim vás kniha přenese do té pravé předvánoční atmosféry, ať jste, kde jste.


Daniela Krolupperová vytvořila další poetický magický příběh, ve kterém se střetne dobro se zlem, dobré srdce a otevřená mysl vyléčí každé trápení. Ukáže nám, že naděje umírá poslední, a že je nesmírně důležité věřit v malé každodenní zázraky.

-
Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Portál

Žádné komentáře:

Okomentovat