neděle 23. ledna 2022

Hrajeme / Šnečí závody

Vánoční čas jsme díky virózkám strávili víceméně doma, měli jsme tak fůru času na hraní. Na hraní starých i nových kousků. Pod stromečkem našlo každé dítě jednu společenskou hru. A protože Matěje (3 roky) zapojujeme do našich herních seancí čím dál víc, hledám pořád hry, které s námi v pohodě a bez zbytečné frustrace zvládne i nejmladší člen týmu. Takovou hrou mohou být Šnečí závody, které už před nějakou dobou vydalo ADC Blackfire. Krom notoricky známých Skluzavek a žebříků nemáme doma žádnou jinou závodní hru. Ani Člověče nevlastníme. Takže i díky tomuto neotřelému hernímu mechanismu se u nás Šneci zabydleli poměrně úspěšně.


Tři...dva...jedna...START! Frčím. Jsem nejrychlejší ze všech šneků na místním salátovém záhonku. Vybírám zatáčky, kvaltuju na rovinkách, vyhýbám se jiným frajerům, slizová čára za mnou málem hoří... Vyhrává samozřejmě ten šnek, který svou vymazlenou ulitou protne cílovou pásku jako první. Čtyři šneci ve čtyřech pestrých barvách, závodní okruh, kostky, kapka štěstí a precizní práce rukou. Nic víc nebudete k této zábavné dětské hře potřebovat.



Hra je určena pro dva až čtyři hráče a zvládnou ji děti od 3-4 let, ty tříleté budou potřebovat trochu víc trpělivosti při postrkávání šneků, ale jinak je hra pravidly velice jednoduchá. Navíc je supr rychlá, máte odehráno za 10 minut. A přesně tohle s malými hráči chcete.



Hra na první pohled zaujme moc pěkným zpracováním. Hlavní herní komponenty - figurky šneků závodníků - jsou vyrobeny ze dřeva, to já ráda. Figurky jsou navíc dost robustní, dobře se s nimi manipuluje i opravdu malým dětem. Závodní dráha se skládá ze 14 kartonových zatáček a rovinek, které se k sobě skládají na puzzle principu, je tudíž dost variabilní a může být pokaždé jiná. Neomrzí se. Čtyři kostky s puntíky, čtyři karty, krátká a výstižná pravidla hry, která zpracujete za 5 minut.




Princip závodních her je jasný. Figurky soutěží, která bude dřív v cíli. Tady ale nejsou žádná políčka, po kterých by šneci poskakovali jak kostky pískají. Takže jak? Šneci se sunou, to je přece jasné. Šneci jsou pohybliví, uprostřed mají otočné kolečko. Prst šneka tlačí, kolečko se otáčí, šnek jede jak o závod. Díky černé rysce, kterou mají šneci nahoře na ulitě, jednoduše poznáte, kolikrát se kolečko otočí. Hodíte na kostce pět puntíků? Máte svým šnekem pohnout o pět "otočení" rysky. Zní to až příliš jednoduše, co? Nebýt pravidla, že můžete použít jen jeden prst k tomu, abyste svého šneka hnali kupředu. To se to manévrování výrazně komplikuje. Pravidla totiž také říkají, že šneci hrají fair play - nevystrkují se vzájemně z oválu. Takže bacha.



Líbí se mi zdánlivost spravedlnosti, kdy se hráči na tahu střídají podle aktuálního pořadí v závodu - ten kdo je zrovna nejvíc vepředu, hází kostkou jako první, atakdále. Být první má ale i nevýhodu - hráč na první příčce hází jen jednou kostkou, hráč na druhé pozici dvěma a může si tak vybrat tu vyšší hodnotu, která na kostkách padla. Třetí hází třemi a čtvrtý všema čtyřmi.



Šnečí závody jsou velice jednoduchou závodní hrou už pro malé děti. Je zábavná, jasná, nekomplikovaná a variabilní. Doháněcí mechanismus, který záleží na aktuálním pořadí v závodě, udržuje napětí až do konce. Šneci baví i mé starší děti (8 a 6), i když je na ně ve své podstatě jednoduchá, pořád si u ní užijí dost srandy. Já zase fandím originálnímu nápadu, jak se šnečí figurky po herním plánu pohybují. Za mě teda víc než dobrý!

-
Tato recenze vznikla na základě spolupráce s vydavatelem her ADC Blackfire.

2 komentáře:

  1. Jé, to vypadá super. U nás byla taky pod stromečkem pro každé dítě jedna společenská hra (dobře, František letos žádnou deskovku ještě nedostal), ale Julii už taky do her zapojujeme! Letos největší úspěch slaví hra Jízdenky prosím junior a dostává se na výsluní ke Spícím královnám a hře Virus 🤪😸 ne každá hra je vždy dobrá, ale o téhle fakt uvažuju pro příště, protože u nás se přes zimu hraje FURT

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, to ráda slyším. Hraní her s dětma je něco, co mě opravdu baví a spolu se čtením je to pro mě jedna z hodně smysluplných aktivit, kdy jsme intenzivně spolu. Jízdenky prosím junior taky máme a já je zbožňuju, má cestovatelská duše se nezapře :) Musím ji sem taky hodit, jen těch restů je tolik :D My jsme hrozně moc začali hrát, jak začal Covid před dvěma lety. Takže nám vlastně přinesl i něco dobrého...

      Vymazat