pátek 7. prosince 2018

Za lepší vzduch

Bydlíme v bytě. Doma preferujeme spíš chladnější vzduch. Dost větráme, topit většinou začínáme až v druhé půlce listopadu a udržujeme v místnostech rozumné teploty. V ložnici máme na noc 18, v pokojíku o nějaký ten stupeň víc, obývák s kuchyní je nejteplejší. Když se v zimních měsících v místnostech topí, vzduch se rychle vysouší. Sucho v krku, ucpaný nos, kuckání, chrapot, suchá kůže. Nic zásadního, ale není nic lepšího, než se ráno vzbudit a necítit ani jedno z výše vypsaného. Dlouho jsme vzduch doma zvlhčovali "amatérsky". Znáte to, mokrý ručník na radiátor, případně nějaké ošklivé odpařovací misky. Ručníky nám několikrát na radiátoru vyloženě zasmrádly, množila se v nich určitě kupa bakterií, plísní a bůhvíčeho, nádoby na radiátorech jsou děsně nepraktické, pokud máte malé děti. Navíc ani jedno z toho není moc účinné. Takže máme doma zvlhčovač vzduchu. Je to parádní věc.


Chtěli jsme něco malého, výkonného, něco, co se bude hodit do moderního interiéru a něco s velmi čistým designem. Vyšel nám z toho nejlíp zvlhčovač vzduchu Stadler Form Oskar Little. Nejradši bych ho měla v každé místnosti :) Zatím ho přenášíme mezi obývákem, kde trávíme nejvíc času, a dětským pokojem, kde nám na klimatické pohodě nejvíc záleží. V obýváku frčí přes den, v noci dělá lepší vzduch dětem.


 
Musím říct, že jsme doma nikdy neměli extrémní sucho. Říká se, že optimální vlhkost vzduchu se pohybuje kolem 50%. Mívali jsme kolem 40%. Což není úplně blbě. Není to ale ani ideálka. "Oskar" nám posílá ta procenta nahoru a přijde mi, že ten vzduch je fakt jiný.



Efekt? Kromě toho jednoduše měřitelného, který vidíme na vlhkoměru, je to samozřejmě velice subjektivní. Klárka ráno často kuckávala, teď už jsem to dlouho neslyšela. Kuba zase ráno dýchával pusou, jak měl ucpaný nos, to se taky výrazně zlepšilo. Nějakou dobu se od nás drží taky všemožné nachlazení, tak nevím.



Kromě toho, že je Oskar krásný a účinný (vhodný do místností do 30 metrů čtverečních), je taky tichý, za běžného rodinného provozu jej vůbec neslyšíte. Pokud je doma výjimečně ticho, jde slyšet jen příjemný bílý šum. To nebrání ani kvalitnímu spánku. Funguje na principu přirozeného odpařování - filtrační kazeta nasákne vodu a ventilátor ji rovnoměrně a nenásilně posílá do místnosti. Při této technologii nehrozí přesycení vzduchu párou. Stoupající pára je neviditelná. Do nádoby se vejde 2,5 litru vody, přístroj si hladinu sám hlídá a pak se vypne. Do zvlhčovače jde přidávat i esenciální vonný olej. Obsluha a údržba jednoduchá.
 

Kromě pořizovací ceny je potřeba počítat ještě s občasnými náklady na nové filtrační kazety (mění se zhruba po třech měsících - což je vlastně jedna topná sezóna, po kterou se zvlhčovač většinou používá). Cena jedné kazety je asi 250 Kč. Jednou za rok by se taky do přístroje měla vyměňovat antibakteriální stříbrná kostka, která v odpařované vodě ničí všechny bakterie (stojí cca 500 Kč).

No a pokud máte velkorysejší prostor než my, na trhu jsou i větší verze Oskara. Ty mají tu výhodu, že si můžete nastavit požadovanou hodnotu vlhkosti a přístroj si to sám ohlídá.

9 komentářů:

  1. Jani, pred par dny jsme ho take koupili, ten vetsi! Je tedy slyset kdyz se pousti ten ventilator, kdyz se sam zapina, pak ale bezi docela tise. Super je ze nesviti ;) a chci zkusit ty esencialni oleje. A taky si myslim ze je to mnohem lepsi zpusob zvlhcovani :) Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Luci, jo, jak startuje, tak jde slyšet, ale jinak tichounký provoz. Děcka s tím spávají a myslím, že vyhovuje :) Vypnutí podsvícení je velký plus. Tak ať slouží!

      Vymazat
  2. My už máme prostředního Oskara doma několik let, a pouštíme ho vždycky na zimu v ložnici. A je fakt, že nemocní už jsme nebyli ani nepamatuji (tuk tuk tuk), takže funguje jak má �� Iva

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já to asi zakřikla a Kuba onemocněl, ale jsou věci, na které je i Oskar krátký :D Kupujete každoročně filtry a stříbrnou tabletu? Tak ať pořád dobře slouží.

      Vymazat
    2. Nojo, to by člověk musel být jen doma, aby nikde nic nechytnul :) ale naše Amálka bývala co dva měsíce na hromadě, a to je díkybohu pryč! Kupujeme to větší balení filtrů, vychází to líp. A kostka je jasná, sice vodu měníme často, ale bakterie ve vzduchu nechceme :) Iva

      Vymazat
    3. Ivo, jasně :) Taky mám v plánu koupit to větší balení ať je to o něco výhodnější.

      Vymazat
  3. Bezva, díky za recenzi. :) O Oskarovi jsme taky uvažovali, ale kvůli negativní recenzi kamarádky jsme od něj nakonec upustili a radši koupili Olimpia Splendid Aquaria Slim, a to hlavně kvůli jeho tichosti a možnosti přidělat na zeď. Sice nemůžu srovnávat, protože nemám osobní zkušenost, ale za mě můžu určitě doporučit :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Aha, akorát to jsou dvě různé věci. My máme zvlhčovač vzduchu a vy doporučujete odvlhčovač do koupelen :D Takže snad vám kamarádka poradila dobře :)) Na zdi bych to teda nechtěla a design taky není úplně "obyvákový" :)

      Vymazat
  4. V tomhle ohledu jsou asi nejlepší zvlhčovače vzduchu, které vám to domácí klima budou udržovat na jakés takés optimální úrovni. Ale samozřejmě záleží na každém, kolik do toho zdravého vzduchu chce investovat. I když jako třeba zvlhčovač formou difúzéru není zase tak drahý, aby se to nedalo ekonomicky zvládnout. :-)

    OdpovědětVymazat