úterý 4. prosince 2018

Chytrá hračka / 3x tip na dřevěný vánoční dárek & Slevový kód

Tam, kde to jde, preferuju dřevo před plastem. Samozřejmě, že máme doma Lego, plastová auta a miniatury zvířat, ale dřevěných hraček a her máme opravdu spoustu. Dostat po hlavě dřevěnou kostkou sice bolí, ale dřevěná kuchyňka nebo vláčkodráha mají úplně jiné kouzlo než ty plastové. Navíc jsou mnohem trvanlivější. A v konečném důsledku by šly hodit do ohně, kdyby už na naší planetě nezbylo místo na další odpad... Tři hračky, které na blogu dnes uvidíte, jsou věci, co máme doma minimálně rok. Jsou to teda hračky, které máme pěkně vyzkoušené, a dokážu vidět nejen jejich výhody, ale i případné nevýhody. Všechny tyto hračky dostal Jakub, ale jsou to velmi unisex záležitosti, určitě potěší i malou holčičku. Pokud teda přemýšlíte, co ještě pořídit pod stromeček dětem cca tříletým, třeba se bude tento článek hodit.


Dřevěná vláčkodráha
 
Tohle je opravdu nutnost do každého dětského světa. Zabaví už ty nejmenší stavitele, ale dokáže růst s dětmi. Navíc jdou pořídit i velmi pěkné a poměrně levné sady (třeba v Lidlu nebo Ikea). U nás se vláčkodráha perfektně zabydlela a rozhodně patří mezi nejvíc používané hračky. Baví Klárku, Kubíka, ale i nás dospělé. Navíc jdou sady stále rozšiřovat a ke každé příležitosti můžete dokupovat nejrůznější doplňky, většina značek jde vzájemně kombinovat. Na začátek jsem koupila menší sadu, tuším kolem tisícovky. Ale k tomu rovnou dokoupila spousty různých kolejnic, výhybek a pár doplňků. Samozřejmě základní mašinky s vagóny. Děti byly nadšené, Klárka si byla hned schopná stavit dráhy sama, Kuba potřeboval asistenci. Teď už si umí jednoduché tratě postavit sám, ale nemá to ještě do důsledku promyšlené. Později jsme dokoupili ještě mašinky na baterky, nádraží, semafory, atd.



 
Moje tipy k vláčkodráze
 
  • Elektrické mašinky doporučuju koupit až větším dětem, jsou přece jen celkem drahé a malé děti (např. 2 roky) je nebudou tak moc opatrovat
  • Rozhodně dokupte několik "spojek" - malé variabilní koleje, které se hodí k sestavení každé promyšlené dráhy, vždycky to prostě s velkými nevyjde
  • Skvělé jsou i tyto ohebné kolejnice, tam kde klasické zatáčky jaksi nesedí
  • Mosty jsou lepší ty bez podpěr, ideálně z jednoho-dvou kusů (pokud teda pořizujete menším dětem, budou si to totiž manipulací shazovat)
  • Maxim má nejkvalitnější kolejnice a super výběr výhybek, zatáček a doplňků
  • Bigjigs má designově líbivější vagónky, třeba i v holčičím provedení
  • Brio má silné elektrické lokomotivy, které toho dost utáhnou




Kuličková dráha
 
Dlouho jsem vedla vnitřní boj, jestli koupit kuličkovou dráhu nebo zvukostrom. Já bych brala spíš ten zvukostrom, ale tak nějak jsem předpokládala, že děti by spíš chtěly dráhu. Navíc dráhu si přece jen musí postavit, takže je tam i přidaná hodnota v tomto směru. Naši kuličkovou dráhu značky Wonderworld (známější je pod označením Trix Track) dostal Kuba loni. Musela jsem teda zohlednit věk, proto jsem chtěla něco bytelného, stabilního, většího. Všechno toto dráha Safari splňuje. Kdybych kupovala pro starší dítě, koupila bych ale jinou. Kuličková dráha Safari je krásně a kvalitně zpracovaná, kombinace dřeva a recyklovaného plastu. To je její největší výhoda, plus samozřejmě stabilita. Ve stavebních kostkách jsou "trny", takže podpěrné sloupy pevně drží. Jinak mi ale přijde málo variabilní, stavíte víceméně pořád to samé. Což je škoda a větší děti to brzy přestane bavit. V tuto chvíli už je dráha moc nebere. Plus mínus jednou za měsíc ji postavíme, baví je to ale jen chvilku. Pro větší děti rozhodně doporučuju víc stavebnicovou dráhu. Hromada kostek, tunelů a drah, zbytek bude na dítěti. Víc fantazie, víc práce, víc trpělivosti, víc radosti. Zainvestovala bych do značky Hape a jejích kuličkových drah Quadrilla.




 
Pracovní ponk s nářadím

Holky mají kuchyňku, kluci pracovní stůl. I když u nás to tak vůbec neplatí a genderově to máme doma velice dobře nastaveno (až tak dobře, že Kuba někdy kojí svoji pandu). Kuchyňku doma máme menší dřevěnou, ale pro dětskou hru dostatečnou. Ponk nám chyběl, ale věděla jsem, že zájem by byl. Kuba dlouho pošilhával po klasickém nářadí, šroubovák mu už nějakou dobu půjčuju. Vzhledem k tomu, že prostor domácnosti není nafukovací, chtěla jsem jen něco malého. Nakonec jsem vybrala jen tento ponk Woody, který nabízí šroubování, zatloukání, vytahování kleštěmi. Jestli máte doma místa na rozdávání a kutila opravdu zaujatého, můžete zvolit nějaký pořádný pracovní stůl s nářadím, třeba značku Hape.
 
 
♥ Pokud ještě finišujete s nákupem vánočních dárků, mohla by se vám hodit 10% sleva do eshopu Agátin svět. Použijte kód "ZRZKA10" do 31.12.2018! ♥

1 komentář:

  1. Také si myslím, že dřevěné hračky jsou mnohem lepší, než třeba ty z plastu. Podle mě toho mnohem více vydrží a taky jsou více ekologická. Naposledy jsem dcerce koupil dřevěný domeček pro panenky a byla z něj hozně nadšená.

    OdpovědětVymazat