neděle 23. prosince 2018

Knižní výzva / My proti vám

Titul: My proti vám (Vi mot er)
Autor: Fredrik Backman
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 424
 
Anotace
 
Pokračování románu Medvědín líčí měsíce následující po událostech, které otřásly městečkem v lesích na sklonku zimy. Nejlepší kamarádky Maya a Ana tráví léto na odlehlém ostrově a snaží se nechat celý svět za sebou, jenže nic nedopadne tak, jak doufaly. Řevnivost mezi Medvědínem a sousedním Hedem tiše přerůstá v boj o peníze, moc a příležitosti. Konflikt vypukne naplno ve chvíli, kdy se střetnou oba hokejové kluby. Na povrch navíc vypluje jedno překvapivé tajemství a celé město musí ukázat, zač vlastně stojí. Bude se říkat, že násilí přišlo do Medvědína až v létě, ale není to pravda. Už tam totiž dávno bylo.
 

Recenze
 
Nejsem fanouškem knižních pokračování. Většinou se to totiž až tolik nepovede, známá místa i lidé, nové situace, občas to končí jen jakousi povinností. Jenže Backman je tak jiný. A tak moc to umí. Umí to dokonce tak moc, že druhý díl se vyvedl stejně jako ten první. Je perfektní!
 
Taková nálož emocí. Bohužel z velké části těch negativních. Tolik emocí nemůže přece tak malé město vůbec ustát. Ustojí?
 
I druhý díl se opírá o tragickou událost z dílu prvního. Byla totiž tak významná, že otřásla skutečně celým městem, každou živou duší, která v něm žije. Nejde na ni zapomenout, musí se prožít od začátku do konce. A v takovém městečku jako je Medvědín se jednak nezapomíná, jednak neodpouští.
 
Ve druhém díle je mnohem víc politiky a zákulisních her než samotného hokeje. Dokonce to způsobilo, že mi ten hokej i trochu chyběl. Na pozadí tohoto mocenského boje se odehrávají velmi syrové příběhy dvou nepochopených dívek, jednoho kluka sužovaného obrovským tajemstvím, frustrovaného sportovního ředitele a ještě víc frustrované manželky sportovního ředitele, bandy ultras, ovdovělé a upíjející se ženy, která svou životní moudrostí všechny okolo převyšuje. Ale takových charakterů je na 400 stranách mnohem víc. Za těch 400 stran poznáte důkladně celé městečko. A určitě aspoň jednou zatoužíte ten slavný Medvědín navštívit.
 
Na první pohled se může zdát, že je to román o dobru a o zlu. Jenže tady nikdo není jen dobrý, nebo jen zlý. Každý dělá co umí a co musí. A právě to, co dělá Backmanovy knihy tolik výjimečnými, je pochopení lidských charakterů, lidských osudů a všech těch bolestí.
 
Tato kniha je tak opravdová, tak lidská a tak neuvěřitelně dojemná, že se mi chtělo brečet snad v každé kapitole, což už trochu pochybuju, že je únosná mez. Ale kdyby Fredrik šel do třetího dílu, s chutí si na něj stoupnu do fronty.
 
P.S. A ta obálka. Ach.

Žádné komentáře:

Okomentovat