sobota 15. prosince 2018

Matěj / 2. měsíc s třeťátkem

I když si zrovna teď celkem lebedíme ve třetím měsíci, dlužím malý report z Matějova druhého měsíce. Druhý měsíc s Matějkem byl ve znamení jednoho velkého nepochopení, změn a všemožných nápravných opatření. Listopad byl děsně náročný měsíc, kdy se naším bytem rozléhal dětský pláč (některé dny mi přišlo, že nonstop), polštář v ložnici a Chlupáčovo rameno zase polykaly moje slzy. Slzy beznaděje. Co dělat s miminkem, které večer pláče tak moc, že se nechce kojit, nosit, chovat? Ve vzduchu visel můj pocit viny. Přišlo mi, že jako máma selhávám, že nerozumím Matějovi a díky tomu zanedbávám ty dva starší. Zhruba v polovině listopadu jsem sebrala poslední síly a odvahu a řekla jsem si, že se sebou musím něco dělat. Že takhle nedávám nic nikomu. A ono to zafungovalo.
 

V listopadu jel Chlupáč na dvě týdenní služebky. A já sklopila uši, přestala si hrát na hrdinku a požádala o pomoc babičky. Jeden týden jsem tady měla jednu, druhý týden druhou. Moc mi to pomohlo, hlavně logisticky, ale i psychologicky.
 
 
Konec šestinedělí přinesl i kontrolu u pediatra, který potvrdil, že má Matěj evidentně bolesti bříška. Hlady prý rozhodně neřval - v šesti týdnech měl přes 5 kilo. Myslím, že to všechno souviselo se vším, začarovaný kruh - Matěj plakal, protože ho zřejmě bolelo břicho, nic než prso na uklidnění nepomohlo a tím se zase jen bolest bříška zhoršila... 
 
 
Poslední týden v listopadu (během druhé služebky), po sérii večerních hysteráků a celodenních pláčů přišly změny. Něco z toho zabralo, jen nedokážu rozklíčovat co, protože všechno jsme začali praktikovat víceméně najednou. Vysadila jsem Matějovi Vigantol a nahradila jiným vitamínem D. Nasadila jsem BioGaiu. Začala jsem užívat Bachovky. Omezila svoje kojící čaje i Matějovy kapky na nadýmání. Matěj přijal dudlík. Zahájila jsem 14denní dietu bez mléčných výrobků. Začala jsem si s Matějem víc povídat...
 
 
Mých 14 dní bez mléka jsem si nedovedla představit, já, která jsem schopná ke každému jídlu vypít hrnek mléka, já, která miluju kapučíno, máslo a sýry, já, která ke svému životu s dětmi potřebuju mléčnou čokoládu. Zašla jsem do zdravé výživy, koupila rostlinné "máslo", veganskou čokoládu, hummus a nějaké sójové pomazánky. A šlo to. Během prvního týdne těchto opatření se Matěj výrazně zlepšil. Když jsem se po 14 dnech k mléku vrátila, nepozorovali jsme nějak výrazné zhoršení, takže mlékem to nejspíš nebylo, i když je fakt, že ho konzumuju pořád v omezeném množství.
 
 
Večerní divnostavy se tedy až na výjimky nekonají, velký pláč během dne téměř vymizel, celkově se hodně zklidnil. Možná se jen přibližují ty Vánoce a ve vzduchu visí Chlupáčovo ultimátum, tak Matěj dostal strach, aby se nemusel stěhovat :)
 
 
Začíná víc a víc vnímat, hodně času s námi tráví v lehátku Babybjorn, kde je spokojený, navíc, když tam s ním někdo sedí a něco mu povídá. Začal si konečně všímat i barevné hrazdičky, kterou jsme k lehátku pořídili. Taky se mu na krátkou dobu líbí pod ikeáckou hrazdou. Každé ráno ho zhruba na dvacet minut zabaví kolotoč nad postýlkou.
 
 
Faldíky mizí a z tváře zase pomalu mizí ty největší miminkovské rysy. Děsím se každé cesty autem do obchodu, protože ve chvíli, kdy ho dám do autosedačky, řve - myslím, že nám brzo zakážou vstup do Lidlu. Šátek pořád úplně neprožívá. Kočárek taky ne. Postýlku taky ne :) Nemůžu na něm pořád najít ani jedno mateřské znaménko. Ještě před druhým měsícem vlítnul do velikosti 62 a plenek vel. 3. Usmívá se. Začíná si cosi broukat. Rostou mu řasy. Oči stále modré. Už mu rostou druhé vlásky a vzadu má plešku. Má neustále uslintané a smradlavé ručičky, z čehož Klárka s Kubíkem rostou. Už třikrát jsem mu stříhala nehty. Děcka jsou z něj hotové. Náš Matěj.

14 komentářů:

  1. jsem ráda i za Vás, že se Matějovo bříško zlepšilo. Já mám teď doma třítýdenní miminko, některé proplakané večery mi hodně připomínají Vaše řádky. ale jde to k lepšímu.opatrujte se, ať Vásprdíky nezlobí :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé, Báro, gratuluju a určitě se to bude zlepšovat jak u nás, tak u vás. Ty začátky jsou prostě těžké, a co si budem povídat, hlavně pro ně :)

      Vymazat
  2. Mohla bych se prosím zeptat, co používáte místo vigantolu? Řeším to teď u staršího dítěte, chtěla jsem dávat rybí tuk, ale samotné se mi z něj zvedá žaludek, tak jsem zatím nesebrala odvahu to zkusit. A u druhého, které čekám, bych ráda také zvolila nějakou lépe snášenou alternativu. Děkuji, Bětka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ja davam druhemu babyD. Nevim, jestli ta kolika u prvni byla vigantolem, ale u druheho jsem rovnou vigantol odmitla, protoze ty proplakane vecery byly prvnich 4 mesice strasne.

      Martina

      Vymazat
    2. Dobrý den, Bětko, Klára i Jakub měli Vigantol a popravdě mě ani nenapadlo to řešit. Slepě jsem věřila, že je ok. Teď s Matějem, kdy mi jeho bolesti potvrdil i jeho pediatr, jsem byla ochotná svolit ke všemu. Ten stejný pediatr (a to je stará škola a velmi tradiční doktor, žádný alternativní mladý :)) mi říká "je to sice proti mému přesvědčení a moc tomu nevěřím, ale zkuste nahradit Vigantol, některé matky vypozorovaly, že to může být tím". Byla jsem překvapená. Pak mi to stejné o pár dní později řekla i doktorka na ortopedii. Prý by to už do svých dětí necpala. Takže jsem hledala alternativu a jedna známá mi doporučila "Vitamín D3 Terezia": https://www.lekarna.cz/terezia-vitamin-d3-baby-od-1-mesice-400-iu-10ml/?gclid=CjwKCAiA0uLgBRABEiwAecFnk_cs6uz94Et_QEmE_VsaaFlepjQqerSXh0gZdz_AncmryC2Yw4kMQxoChVEQAvD_BwE
      P.S. já rybí tuk milovala a klidně bych ho brala, děcka by to asi nepobraly :)

      Vymazat
    3. Martino, díky za další tip a souhlasím. Když je toho pláče opravdu moc, stojí za to zkusit všemožné. Nevím, zda je pravda, co se o Vigantolu píše na internetu, ale příbalový leták taky nelže...

      Vymazat
    4. Jano, dobre jste udelala, Vigantol je nejvetsi pricina techto kolik, navic jeho ucinek neni prokazan, ale urcite nahradit necim jinym, nase Pepinka trpela asi jako Matejek, pomohla take BioGaia, ale az o par mesicu dele se nam dostala do rukou zprava o Vigantolu, pokud se zadari a bude dalsi ditko, Vigantol urcite davat nebudu!

      Vymazat
    5. Míšo, byla jsem překvapená, ale i někteří doktoři přiznávají, že je to svinstvo. Nevím, zda to u nás pomohlo, ale jsem ráda, že jsme se toho zbavili.

      Vymazat
  3. Jani, je fajn, ze ze je trochu lip. Syn mi takhle probrecel prvni rok,nepomahalo nic. Byla za tim alergie na BKM, soju, vejce a hovezi. Ale Vejce ahovezi jsme zjistili az se zavedenim prikrmu, to jsem narozdil od mlecnych slozek a soji normalne jedla. Myslela jsem, ze zesilim. Byl absolutne neuklidnitelny, dudlik nechtel a muj muz to nesl snad jeste hur nez ja a to s nim nebyl 24 hodin nonstop :-) Jednou tydne tydn sla na cviceni a po navratu na !e cekali cek nastvani chlapi, manzel, starsi synek a kricici m
    adsi ;-) Prezili jsme to, ale az alergologie nam pomohla rozklicovat duvod synovy spatne nalady :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, ty alergie to je děsné. A člověk dlouho neví a tápe, to je na tom to nejhorší. Já se k mlíku vrátila a asi to tím nebylo, ale rozhodně doporučuju každé mamince, která má doma uplakané miminko tu dietu na 14 dní nasadit, za zkoušku nic nedá. Ty Vaše chlapy chápu. Můj muž vždycky říká, že chce, aby už měli aspoň 6 měsíců :D

      Vymazat
  4. A bude líp, držím palce. Co se týká bolení bříška, tak nám zabírala akupunktura na malou - 3 pidi jehličky a než jsem tohle napsala bylo to. Hned se upravovaly prdíky i stolice.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, tohle je super - už jste mi to Vy (nebo někdo jiný?) doporučovala na IG a přemýšlela jsem, jak to probíhá u takového miminka :) A jak najdu někoho, kdo si na tak malé mimčo troufne. Já jsem teda laik absolutní a musela bych se na to nějak nastavit...

      Vymazat
  5. Tohle znám taky, moje malá brečela až do doby, než se naučila sama prdět. Bylo to děsný období, šestinedělí mám úplně v mlze. Měla jsem poporodní blues.Jediný co si pamatuju, byl nádherně uklizený dům a moje usínání při kojení. Zkoušela jsem všechno možný i nemožný, ale stejně se musela naučit sama prdět :-) a potom to přešlo, a jako malinká spinkala málo. Jak sem záviděla těm mamam, co dali mimco do postele a dítě spalo. Ale zase je pravda, že sem si mateřství nechtěla ničím ulehčit (až na jednorázový plenky :-). Takže sem nedavala dudlik ani UM. Mám jedno-22m. Teď je ve vzdoru+rostou stolicky. Mít 3 asi by mě vezli na psychiatrii, proto klobouk dolů. A nevím jak bychom to dělali cca před 50 lety. Mít těch dětí 10 .... :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já měla poporodní blues s Klárkou, moje psychika dostala s neplánovaným císařem a šíleným startem kojení zabrat. S Klárkou to trvalo měsíce 4, Matějkovi se udělalo líp po 2, ale bůhví, co nás ještě čeká, že ano. Taky si myslím, že je to o tom, dostat ze sebe ty plyny ven, On se teď začal tak moc hýbat, tak moc kopat, že to z něj jde velice hladce :) A mimochodem, za dudlík jsem teda vděčná :)

      Vymazat