pátek 28. prosince 2018

Audiokniha / Hora mezi námi

Titul: Hora mezi námi
Autor:  Charles Martin
Interpret:  Marek Holý
Délka poslechu: 11 hodin 8 minut
Seženete na Audiotéce
 
Anotace
 
Přichází bouře a provoz na letišti v Salt Lake City je ochromen. Novinářka Ashley je nervózní, že nestihne vlastní svatbu, a na chirurga Bena čekají pacienti. Ačkoli se tihle dva vůbec neznají, objednají si spolu charterový let, aby se navzdory nepříznivému počasí dostali domů včas. Jejich letadlo ale havaruje a oni se ocitají uprostřed zasněžených hor bez naděje na záchranu. Jak dlouho tu budou uvězněni? Jak si obstarají potravu a přístřeší? Hledají k sobě vztah, přehodnocují minulost a čelí krutým nástrahám nemilosrdné divočiny. Dramatický boj o přežití v extrémních podmínkách v nich probudí sílu, o níž neměli tušení... Podlehnou v mrazivé pustině zraněním těla a duše, nebo znovu uvěří v lásku?
 
Recenze
 
Před Vánocemi jsem si naordinovala terapii dojáky. Odstoupila jsem od svých oblíbených krváků a prolila litry slz. Ať už nad knížkou papírovou nebo sluchátkovou. Audioknihy teď vyloženě potřebuju, Matěj konečně spí v jedoucím kočárku, takže během těch nekonečných kilometrů čtu ušima.
 
Hora mezi námi je neskutečná nálož emocí. Dodnes nechápu, jak může muž napsat tak dojemný příběh o lásce. Ten jazyk. Ta slova. Ty city. A já mu to od první do poslední řádky bezmezně věřila.
 
Tuto audioknihu jsem měla v košíku hned dvakrát. Poprvé jsem ji nekoupila, protože jsem si říkala, že nechci žádnou lovestory na pozadí velké tragédie. Pak jsem se k ní naštěstí vrátila, protože proč ne. V první řadě mě nalákalo téma letecké havárie. Obecně mám totiž ráda tyhle knihy a filmy ve stylu "přežít". Nějaké velkolepé dobrodružství, ze kterého se podvědomě snažím čerpat maximum užitečných informací, jak to zvládnout po pádu letadla v divoké přírodě. Co kdyby náhodou. 
 
Příběh Ashley a Bena není primárně příběhem o ztroskotání letadla a hledání cesty ven z divočiny. A taky to není jejich lovestory. Přežívání ve Skalistých horách je jen líbivou kulisou krásného příběhu lásky. Možná tedy několika příběhů.
 
 
Sympatické a inspirativní postavy, střídání několika rovin vyprávění, krásný jazyk, spousta důležitých myšlenek, dechberoucí příroda...

Na závěr si dovolím jednu jedinou výtku, která je sice z jednoho úhlu pohledu zásadní (pokud jste přísný hnidopich), z toho druhého absolutně bezvýznamná (pokud máte duši romantika). Jaká je asi pravděpodobnost, že se zřítíte letadlem mezi opuštěné a zasněžené třítisícovky a jediný další přeživší je čirou náhodou lékař chirurg, zdatný zálesák, skaut s nejvyšším počtem bobříků, nadšený a vybavený vysokohorský turista, jeden z nejlepších vytrvalostních běžců ve Státech, který umí docela slušně střílet z luku? Navíc to není žádný parchant, ale za každé situace se chová jako dokonalý gentleman. Takže: Kdyby mě jednou postihl stejný osud jako Ashley, sorry miláčku, ale modlím se, abys na sedadle spolujezdce neseděl ty, ale Ben Payne.
 
Teď se chystám na film, který v hodnoceních zdaleka nedosahuje kvalit kižního zpracování, ale jsem hrozně zvědavá na Kate Winsletovou a "Luthera" Idrise Elbu. A taky trochu na tu pumu...

1 komentář:

  1. Pokud se k článku někdo vrátí, malý update :) Dnes jsem letem světem shlédla filmovou verzi a jsem tak zklamaná. Popravdě jsem toho moc nečekala, ale nedá se to srovnat s knižní předlohou. Snad jen ten pád letadla. Na filmu vidím jediné dva plusy - vysokohorskou přírodu a Idrise Elbu. Jinak to bylo slabé, nepropracované, ploché, násilně emancipované. Velké zklamání. Takže rozhodně sáhněte po knize, pří. audioknize. Film je odpad.

    OdpovědětVymazat