úterý 18. prosince 2018

Audio pro děti / 3x Astrid Lindgrenová

Příběhy Astrid Lindgrenové jsou tak silné, tak poutavé, tak uvěřitelné, že si je po těch letech stále pamatuju i já. Bratři Lví srdce je dodnes mojí nejoblíbenější knížkou. Já četla teda její knížky, ale protože čím dál častěji doma saháme po audioknihách, zaměřila jsem se na moji oblíbenou severskou autorku i v této oblasti. A je to rozhodně trefa do černého! S Jakubem posloucháme pravidelně u oběda a v rámci poobědového odpočinku, Klárka u toho ráda relaxuje večer. Já jsem jako malá (ale přece jen o něco větší než jsou mé děti) u pohádek do ucha strašně ráda usínala. Prvně knížka, pak zhasnout a posloucháním se přenést do světa spánku...
 

 
Naše první od Astrid a překvapivě dostala spíš Jakoubka než Klárku. Ten si ji během chvíle zamiloval a teď po zhruba čtvrt roce pravidelného poslouchání ovládá všechny písničky a pamatuje si klíčové rozhovory. Baví ho to, rozesmává ho to. A mě taky. Bára Hrzánová je nepřekonatelná a právě ona a povedené písničky dělají tuto audioknihu naprosto výjimečnou.
 
 
 
Toto je klasika, která hlavně nesmí chybět v žádné knihovničce. Klárka čtou ve školce, my ji čteme u babičky a než ji papírovou pořídím domů, zkoušíme audio. Příjemný poslech nezapomenutelných dětských dobrodružství zaručuje milý hlas Libušky Šafránkové. Tahle baví naopak spíš Klárku.
 
 
 
Poměrně nedávno vydaná pohádka, tudíž jsem ji neznala ze svého dětství. Osm dobrodružných pohádkových příběhů, ve kterých na děti čekají víly, loupežníci a princezny. Tyto postavy pomáhají dětem v různých situacích, i v těch těžkých a smutných. Hezký hlas Lindy Rybové. Vhodná i pro menší děti. Na rovinu musím říct, že Pipi ani Bullerbyn tohle nepřekoná.
 
 
Astrid Lindgrenová je pro mě dětská autorka číslo jedna, její knihy jsou originální a půvabné. Často se v nich otírá i o smutné události v našich životech - nemoc, smrt, opuštění, ale tohle já beru. Nebráním se s dětmi bavit i o nepříjemných věcech. Třeba se vám bude o Vánocích hodit poslech kouzelných příběhů a knihy Astrid Lindgrenové bez utrpení zvládne poslouchat i dospělák. Všechny tyto audioknihy vřele doporučuju, jsou velice povedené.

7 komentářů:

  1. Skřítka Nilse jsem musela doma schovat. Protože další "v zemi soumraku to nehraje roli" moje nervy nezvládly 😁

    OdpovědětVymazat
  2. Děkuji za tipy 🙂 Dcera bude mít za chvíli 2 roky a pomalu začínám nad audioknihami pro ni přemýšlet (já sama audioknihy poslouchám ráda). Jsem zvědavá, jestli ji bude poslech bavit. Simona

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak vyzkoušejte něco jednoduššího, naše děti nejdřív frčely na Včelích medvídcích :) Já si pamatuju, že jsem hrozně ráda jako děcko poslouchala doma desky na gramofonu, takže myslím, že to děti po mě zdědily :)

      Vymazat
  3. My posloucháme pohádky od nakladatelství Rotag, jsou skvěle namluvené i zpívané...nejvíce u nás jede O dvou chaloupkách (tu miluju už z dětství), Když uteče drak, Čertík Perejda a O Luničce.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jani, děkuju, mrknu na ně. Pro jak staré děti byste to viděla?

      Vymazat
    2. Mám děti 2 a 4 roky.

      Vymazat