středa 14. listopadu 2018

Chytrá hra / Hubelino - Schovaná ovečka

Obávám se, že letos nedokážu dát na blog souhrnné tipy na vánoční dárky jako obvykle, ale v následujícím měsíci přidám několik nápadů na hračky, společenské hry a knihy, které se nám doma buďto osvědčily, nebo je hodlám svým dětem pod stromeček dát já. Chci vám ukázat šikovnou společenskou hru pro dva - Schovaná ovečka, která zabaví děti od pěti let výš. Hubelino asi znáte. Jejich vychytané barevné kuličkové dráhy, které jsou navíc kompatibilní s kostkami Lego Duplo. My doma tuto kuličkodráhu sice nemáme (loni jsem na Vánoce Kubíkovi pořídila dřevěnou), ale trochu si pohrávám s myšlenkou Hubelino letos pořídit. Duplo u nás totiž stále jede, společně s vláčkodráhou je to nejoblíbenější hračka obou. Myslím, že by dokázali postavit pořádné dráhy. Teď ale k samotné hře.
 

Německé Hubelino přišlo se svojí "modrou řadou", která dětem nabízí tradiční společenské hry v trochu jiném podání (domino, sudoku, tangram). Hra s ovečkami je na principu "lodí", jak je znáte v papírové podobě. Jen je přizpůsobená dětským rukám a dětským možnostem. Každý hráč má svoji hrací plochu, na ní si schová několik oveček, a vzájemně hádají polohu těchto soupeřových ovcí. Všechno se na plochy nacvakává stejně jako Lego, takže se s hrou dětem dobře pracuje, navíc je šikovná i na cesty. Dětem se desky dobře drží, mohou je i postavit na stůl tak, aby soupeř neviděl.

 
 
V krabici najdete dvě zelené hrací desky, čtvercové kostky s obrázky, zelené menší kostky a konečně kostky s ovečkami. Oba hráči si na začátku sestaví identický obvod z čtvercových obrázkových kostek, který bude tvořit jakousi mřížku. Na základě toho se pak s hrou pracuje stylem "políčko slunce a gumáky" nebo "políčko seno a jablko". Když je obvod hotový, hráči si na svou plochu rozmístí kostky s ovečkami. A začínají vzájemně hádat polohu oveček. Pokud hráč uhádne, ovce putuje k němu. Pokud neuhádne, na toto "neúspěšné" místo si umístí zelenou kostku, aby věděl, že tam teda nic není. 
 


Na krabici je psáno 4+. Tento názor úplně nesdílím. Klárka má pět a není to úplně tak, že bychom si spolu rovnocenně zahrály. Pořád je pro ni ta prostorová představivost a lokace oveček trošku oříšek. Ale podle mě se bude zlepšovat praxí. S Jakubem si spíš tak nějak skládáme a hrajeme s kostkami, pro něj to není ještě vůbec. Trénujeme, učíme, vysvětlujeme. Hra rozvíjí logické myšlení, jemnou motoriku a prostorovou představivost.
 


 
Jestli máte rádi společenské hry a děti hraní baví, je to určitě zajímavá volba. Schovaná ovečka je pěkně zpracovaná, bytelná a trvanlivá, navíc zabaví několik věkových skupin.

2 komentáře:

  1. Jezisi sem na vasem blogu poprve a hned me zaujal tento darek je dobry mame doma tento sami a dobre se s nim pracuje dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju! Tak snad tady nějakou dobu zůstanete, zdá se, že máme podobný vkus :)

      Vymazat