neděle 4. března 2018

Knižní výzva / Hana

Titul: Hana
Autor: Alena Mornštajnová
Nakladatelství: Host
Rok prvního vydání originálu: 2017
Počet stran: 310
 
Anotace
 
Existuje-li něco, co prověřuje opravdovost lidského života, pak je to utrpení. A existuje-li něco, co život znehodnocuje, pak je to utrpení, které člověk působí jiným. Jenže co když je přesto nevinen? Co když je to všechno jen shoda okolností a člověk je pouze bezmocným nástrojem osudu?
Je zima roku 1954 a devítiletá Mira se přes zákaz rodičů vypraví k řece jezdit na ledových krách. Spadne do vody, čímž se její neposlušnost prozradí, a je za to potrestána tím, že na rodinné oslavě nedostane zákusek. Nevinná příhoda z dětství však pro Miru znamená zásadní životní zvrat. Následuje tragédie, která ji na dlouhá léta připoutá k nemluvné a depresivní tetě Haně a odhalí pohnutou rodinnou historii, jež nadále popluje s proudem jejího života jako ledová kra.
 

Recenze
 
Prosím o zapsání do povinné četby. Neskutečně hluboký a opravdový příběh, který mě svou silou dostal na kolena. Pár týdnů po přečtení této knihy a stále není dne, kdy bych na ni aspoň jednou denně nemyslela. Pomalu dávkované utrpení, křivda a bolest - avšak protkané láskou a nadějí. Tohle sice velmi nevyrovnané propojení asi způsobilo, že jsem překvapivě neuronila ani slzu. Protože i když je příběh ve své podstatě velice smutný, dává naději. Malou. Ale já ji cítím.
 
Druhá světová válka. Židovství. Holokaust. To jsou témata nadosmrti aktuální. Mrazivé, ale nutné. Utrpení Židů v koncentračním táboře není hlavním bodem této knihy, kdybyste se toho někdo bál. Samozřejmě je toto téma na několika stranách popsáno, ale řekla bych, že decentně. O tom to totiž primárně není.
 
Kniha je rozdělená do tří částí, ve kterých se prolínají časové i dějové linie podle hlavních postav. Vždycky se bojím, že se v podobné kompozici ztratím, tady to bylo vyloženě osvěžující a postupně to do sebe zacvaklo. Nádherný jazyk, pečlivě vykreslené charaktery postav, bohaté dobové detaily, úsporný a přehledný styl psaní.
 
Příběh jedné nešťastné mladé ženy. Příběh ženy rozebraný z několika úhlů. Příběh silné ženy, kterou celý život provází pocit viny. A tak všechna neštěstí, co se v jejím okolí přihodí, svaluje na sebe. A když už to pomalu vzdává, někdo ji zachrání. Druhá silná žena. A můžeme jen doufat, že Hana konečně najde odpuštění sama v sobě.

4 komentáře:

  1. Moje prvni prectena kniha letosniho roku. Byla jsme z ni taky uplne paf, jeste peknou radku dni jsme nad ni premyslela. Ted jsem 14dni po docteni Vyhnani Gerty Snirch a ma podobne pocity, porad na knihu myslim, ale tady bohuzel nevyplynuly moc silne nadeje... :/ obe doporucuji ostatnim ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hani, díky za tip na Gertu, já si asi musím dát pauzu a něco nenáročného teď :) A ještě chci zkusit Slepou mapu od Mornštajnové

      Vymazat
  2. Děkuji za tip, určitě si to přečtu. Gertu jsem četla, je to silná kniha. Doporučuji Skleněný pokoj:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Martino, já taky děkuju za tip, Skleněný pokoj jsem měla půjčený od tchýně, ale tenkrát jsem se do ní nemohla začíst /bylo léto a koupák a tak :)/

      Vymazat