pondělí 26. března 2018

Knižní výzva / Dívka v ledu

Titul: Dívka v ledu (The Girl in the Ice)
Autor: Robert Bryndza
Nakladatelství: Grada
Rok prvního vydání originálu: 2015
Počet stran: 448
Seženete v internetovém knihkupectví Martinus.cz
 
Anotace
 
Poté co je v parku v jižním Londýně pod vrstvou ledu nalezeno tělo mladé ženy, na místo přijíždí detektiv šéfinspektor Erika Fosterová. Oběť, krásná dívka z mocné a bohaté rodiny, měla podle všeho dokonalý život. Když Erika začne pátrat hlouběji, vynoří se souvislosti mezi její vraždou a smrtí tří prostitutek, které někdo uškrtil, svázal jim ruce a hodil do vodních ploch po Londýně. Jaká je spojitost mezi dcerou vlivného lobbisty, který si myslí, že může ovlivňovat i vyšetřování, a mrtvými imigrantkami? Jaké temné tajemství dívka v ledu skrývala? Čím více se Erika přibližuje k odhalení pravdy, tím více se vrah blíží k Erice. Poslední případ detektiva šéfinspektora Fosterové skončil katastrofou a smrtí pěti policistů včetně jejího manžela. Eričina kariéra visí na vlásku, musí bojovat s vlastními démony i s vrahem, který je hrůznější než kdokoliv, komu čelila v minulosti. Dopadne ho dříve, než udeří znovu?


Recenze
 
Další detektivka, další thriller v řadě. Další dívka. Další ženská vyšetřovatelka. Moje první knížka od autora. Spokojenost. Děj se neodehrává na ponurém skandinávském venkově, ale ve stejně ponuré atmosféře zimního Londýna. Londýn mám ráda.

Přes prvních pár desítek stran jsem se nemohla prokousat. Nevím proč, začalo to svižně, rovnou tím zásadním bodem, ale nějak mě to nevtáhlo ani neuchvátilo. Já jsem ale za svůj život vzdala jen pár knížek, tak jsem pokračovala. Stálo to za to. Děj se trochu posunul, nabral spád, otevřely se nové okolnosti a detaily případu.

Samotný příběh zaujme. Smrt tolik odlišných dívek. Tak různá prostředí a přitom taková podoba. Stinné stránky privilegovaného života. Děsivý vliv mocenského postavení, kdy jen doufáte, že skutečnost by musela být přece jen jiná...

Hlavní vyšetřovatelka mě jako obvykle štvala, sice byla děsně chytrá, snaživá, tvrdá a měla záblesky neoblomné intuice, byla ale taky šíleně nezodpovědná a se svým neprofesionálním přístupem (ať byl oprávněný nebo ne) by zhasla dřív, než by začala. Navíc díky své blbosti několikrát málem přišla o kejhák.

Asi dvakrát během čtení jsem zaznamenala záblesk jistoty, že vím. V konečném důsledku jsem tedy nebyla nijak překvapená závěrečným rozuzlením. Dávalo mi to celkem smysl.
 
Nemůžu si odpustit malou kritiku. Závěr byl odfláknutý. Já vždycky nechápu proč, když je autor schopný napsat víc než 400 stránek o samotném zločinu, natahuje to, kde se dá, proč nemůže třeba posledních dvacet stránek věnovat finálnímu rozboru. Jako všechno jsem pochopila, nemyslete si :), ale něco by zkrátka zasloužilo víc probrat, dovysvětlit, rozepsat souvislosti. Možná to je právě ta hranice mezi detektivkou a thrillerem. V klasické detektivce očekávám rozpitvaný motiv, okolnosti a důsledky, v thrilleru jde asi primárně jen o okamžité napětí a touhu šokovat, babrat se s detaily už se autorům asi nechce. Škoda. Já jsem puntičkář a ráda mám vše černé na bílém.

Za ten závěr sice beru jednu hvězdičku, jinak ale stále doporučuju k přečtení. Bezva oddychová četba pro milovníky tohoto žánru.

2 komentáře: