pátek 23. března 2018

Když dětská pokožka není dokonalá

Je až patetické, že píšu tento článek o dětských kožních neduzích zrovna v době, kdy obě děti procházejí neštovicemi. Klára je na konci své třítýdenní karantény, Jakub má za sebou první týden. Naštěstí to oba nesou statečně a bez dalších příznaků. A mě ještě nekleplo. Mírnit svědění jsme u obou museli asi dva dny, jinak se doporučuje na neštovice nepatlat nic. Myslím, že nějaká jizva sice zůstane, čekám až budou všechny stroupky dole, budu promazávat a snad to pomůže.
 

Každá matka si ještě před narozením svého prvního dítěte představuje, jak bude mít dokonalé miminko. Ono jako samozřejmě dokonalé je, ale nějaké ty kosmetické nesrovnalosti prostě jsou. Neznám ve svém okolí moc miminek, která by se nepotýkala s něčím nevzhledným. Moje děti nejsou výjimkou.
 
Opruzeniny
 
Toto se naštěstí mým dětem vyhnulo. Oba dva nosili jednorázovky, většinou byli utíráni vlhčenými ubrousky, preventivní mazání zadku jsem především u Jakuba notně zanedbávala. Ale opruzení nebývali. V přebalovacím setu ale nechyběl Bepanthen a z lékárny namíchaný perubalzám.
 
Atopický ekzém
 
Měli ho oba. Oběma začal kolem 6. měsíce a s prvními narozeninami byl pryč. Atopický ekzém je suché kožní onemocnění, doktorka jej může označit za dermatitidu. Na dětské pokožce jsou viditelná červená, hrubá a extrémně suchá místa, která mohou svědit. Zpětně musím říct, že dětský atopický ekzém zní hůř, než ve skutečnosti je. Nepodceňuju ho, není to příjemné, musí se toho spousta omezit, ale pro mě to byl děsnej strašák, který byl rychle pryč. Myslím, že jsme to mívali i my jako malí, jen se to až tak neřešilo a nazývalo se to míň odborně. Klárka mívala spoustu menších flíčků různě po těle, Kubík měl jeden fakt velký flek na bedrech, tam kde končí plenka. Klárku vyléčila koupel v ovesných vločkách a mnohá preventivní opatření (žádná aviváž, pouze bavlněné oblečení, málo koupání, ...), Kubu mazání postiženého místa speciálním krémem.
 
 
Seborea
 
Tohle byl rozhodně větší oříšek, i když děti o něm ani neměly tucha. Seboroická dermatitida ve vlasech je něco, co pozorují spíš rodiče než děti, teda aspoň z naší zkušenosti vím, že je pokožka nijak nesvědila. Jedná se o nadměrnou tvorbu kožního mazu, kdy se ve vlasech vytvářejí velké lupy. Ale fakt velké, u mých dětí to byly vyloženě tmavé mapy v oblasti fontanely. Pokud se někde na netu uvádí, že se tyto lupy samy odlupují, u mých dětí to neplatilo. Přišlo mi, že s každým dnem drží na hlavě víc a víc. A že víc a víc tmavnou. Nejhorší na tom je právě ta lokalita :) Je něco jiného mazat krém na zadek a něco jiného vtírat ho do vlásků :( Klárčiny blonďaté kudrlinky jsem patlala něčím z lékárny a nic. Zbavila se toho sama až někdy ve třech a půl letech, postupným vymýváním a vyčesáváním. Spolu s lupy jí vypadávaly i trsy vlásků, které v nich živořily. Na Jakoubka jsem zkusila něco nového. Britskou přírodní kosmetiku značky Salcura. Soustřeďuje se na různé kožní problémy (dermatitidy, lupénku, akné, ekzémy) a celá jedna řada je věnovaná právě dětem od 3 měsíců - Salcura Bioskin Junior. Jeden z těchto krémů (s názvem Outbreak Rescue Cream) zbavil Kubíka seborey za dva týdny. Fakt. Kromě přírodního složení bez steroidů a parfemace na něm oceňuju to, že není mastný. Rychle se do pokožky vstřebal a už na první dotek ji zvláčnil. Takže moc doporučuju. Mimochodem, já ho dětem někdy kradu na popraskané ruce, které jako každou zimu protrpěly.
 

 
Běžná péče, rozšmudlaná rýma a popraskané rty
 
Na tohle je expert Jakub. On je totálně nespolupracující děcko, co se nějaké péče týče. Nechce smrkat a nechce se natírat. Teď jsme ho naučili natírat si rty jelením lojem a beru to za vrchol svého mateřského snažení. V zimě míval rty rozpraskané do krve, jak si je furt v tom mrazu a větru olizoval. Vypadal jako klaun s červenou pusou, chudák. A jak nechce smrkat, tak si rýmu často roztírá rukávem po obličeji. Jo, já vím, je to chuťovka, ale co s ním jako mám dělat. Pak mu na tvářích samozřejmě vznikají červená suchá místa, která potřebují promazávat. Jediný krém, co vzal jakžtakž na milost, je Salcura Bioskin Junior Daily Nourishing Spray a to jen proto, že se nemaže, ale nastřikuje, a moc hezky voní po rakytníku, levanduli a rozmarýnu. Je tak lehký, že se nemusí ani vtírat, což mému malému přírodnímu muži asi vyhovuje ze všeho nejvíc.
 

 
 Jak donutit dítě smrkat? A co u vás doma? Měli jste doma miminko s dokonalou pletí?

12 komentářů:

  1. Taky jsem bojovala u obou deti se seborou,nejvic se mi osvedcil kokosovy olej,namazat,počkat az stroupky zmeknou a vycesat.Za dva dny byly pryc :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky moc za užitečný tip. Vím, že kokosový olej je všemocný :) Já ho teda zkoušela na Klárce a nepomohl :( Možná jsem ale nebyla dost vytrvalá.

      Vymazat
  2. Kupodivu moje děti po mě nepodědily atopický ekzém (a naopak po manželovi podědily sklony k bronchitidám a alergické rýmě). Ale bojujeme se seborheou. Tomík měl šupinky ještě nedávno, tak nějak pomohlo jen trpělivě umývat hlavu a opatrně vyčesávat. Adélka na toto trpěla víc jako miminko. Narodila se krásně vlasatá, jenže se jí vytvořila opravdu silná vrstva škaredých šupin, které jsem s pomocí speciálního olejíčku z lékárny vymyla a také se tím totálně ztratil její vlasový porost. Naštěstí vlasy zase narostly ;-), malé okrsky seborhey má dodnes. Krém, o kterém píšeš, možná budeme muset vyzkoušet na našem třetím potomkovi. A co se týče smrkání: Praktikujeme to, že dokud neumí smrkat, odsáváme vysavačem... je to taková malá motivace k tomu se naučit používat kapesník, protože moje děti odsávačku nesnáší. (Na Tomika tohle platí a už nějakou dobu nemusím odsávat, když má rýmu)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Luci, díky, seborea je otravná záležitost, Klárka to taky měla hrozně dlouho a v těch blonďatých vlasech byly ty tmavé šupiny tak moc vidět... Na Kubu neplatí ani vysavač, nějak je mu to jedno. Sice řve u vysávání a já to pak půl hodiny rozdýchávám, ale ani to ho nedonutí vzít na milost kapesník :(

      Vymazat
  3. Ahoj Jani, naše děti měly seboreu obě dvě, měli jsme různé masti, ale efekt nikdy nic moc, navíc to vyčesávání a tak... Pak mně Pavla na zkoušku dala šampon od firmy Nobilis, který je na seboreu určený a to je teda zázrak, naneseš klasicky jako jiný šampon a při splachování jdou ty šupinky pryč, napoprvé a všechny, opravdu perfektní! Míša

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj Míšo ♥ Vím, že jsme se o tom tenkrát bavily a o něčem zázračném jsi mi povídala, ale já pak zapomněla. Každopádně díky, žes mi to tady připomněla, určitě ocení i další mámy. Nobilis je obecně super. Moc zdravíme, j.

      Vymazat
  4. Moc díky za článek a tipy na kosmetiku. Obě moje děti trpí na dermatitidu. Dcera z toho naštěstí vyrostla asi ve 3 letech. Syn je na tom hůř. Už druhou zimu má suché fleky hlavně na nohách a rukách. V noci se drbe. Snažím se používat přírodní prostředky - krém s konopím a mast od doktora namíchanou v lékárně (jmenuje se vitamínová). Nevím, jestli je to přímo atopický ekzém. Já jsem ho mívala jako malá hlavně v loketních a kolenních jamkách. Škrábala jsem se do krve, hrozně to svědilo. Na akutní stavy pomáhala akorát kortikoidní mast. Občas mě to chytlo i v dospělosti. Mívala jsem ekzém hlavně na rukách kvůli uklízení (přitom na vše kromě mytí nádobí používám rukavice). Jak ale děti pořád něčím mažu, tak to skoro zmizelo. Teď aktuálně bojujeme s opruzeninami. Podle doktora je to kvasinková infekce a nic na to pořádně nezabírá:-( Asi nás vysvobodí až to, že syn nebude potřebovat plínky na noc. Kdyby měl někdo tip, jak se toho zbavit, budu ráda. Aspoň trochu pomáhá fialová vodička (genciánka) z lékárny. Jenže všude jsou fleky, co nejdou vyprat a někde jsem četla, že je dokonce rakovinotvorná... ale když syn naříká, že ho bolí zadek, a tohle aspoň trochu pomáhá, jdou "zábrany" stranou.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Milá Martino, zimní období je na atopák nejhorší, to nám tenkrát říkali na kožním. Klárka si to nikdy neškrabala, Kuba jen ten nejhorší, ale to fakt byl flek přes celou šířku zad :( Podle toho, jak to popisuješ, to atopák bude, ale myslím, že u většiny dětí vymizí. Ohledně opruzenin - zkus se zeptat doktora/lékárníka na "peru balzám". Namíchali mi to v lékárně na předpis, kelímek šedé hutnější masti, která voní tak trochu po vanilce, a Klárce to kdysi rychle pomohlo (asi dvakrát měla červenou a bolavou prdelku). Já si tím mazala i poporodní šití, je dobrá i na hojení. Hodně štěstí, ať se to malému brzo zlepší.

      Vymazat
    2. Vzkaz pro paní Martinu Hepnarovou.
      Na kvasinkovou infekci Vaseho syna vyzkousejte Imazol krem nebo Imazol krempasta (hutnejsi, obcas nutno odstranit olejem). Odboji volne prodejne. Casto prdelku vetrat.
      At je brzy zhojeno.
      S pozdravem Hanka V.*

      Vymazat
    3. Hanko, děkuju za tip na bolavé opruzeniny. Určitě ocení víc maminek. Obecně platí větrat co nejvíc - to nám pomáhalo i přes ty Kubovy nejhorší ekzémové období - jak to měl přesně na hranici plenka/záda. Sice byl malý a byla zima, ale byl skoro furt holý. Myslím, že mu to pomohlo.

      Vymazat
  5. Bohužel atopak je hrůza vy jste asi měli jen něco malého, my s nim bojujeme už asi 4 roky, letos je to lepší, v létě jsme měli velkou změnu stravy, more, od podzimu lesní školka. Ale teď už měsíc je zase zpět. Já doufám, že z něj dcerka ještě vyroste...opravdu jste melo štěstí , že jste ho měli tak krátce. Naštěstí druhé dítko ho nemá...Terka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že ho moje děti neměly nijak silný. U Klárky jsme byli fakt důslední a připravovali jí koupele z ovesných vloček, to bylo asi to nejlepší, co jsme pro její kůži mohli udělat. A tak se toho postupně zbavila. A Jakub to sice měl míň než ona, ne tak dlouho, ale pamatuju si tu obrovskou mapu na zádech, jak mu to i praskalo do krve, žádný med to teda nebyl. Takže si dovedu představit, když na to někdo trpí dlouhodobě. Tak ať se z toho dcera brzo dostane. Zdravím :)

      Vymazat